Global Girişimcilik Haftası

Dünya genelinde kutlanan “Global Girişimcilik Haftası (GGH)” için Türkiye’de de geri sayım başladı. Çeşitli etkinliklerle gençleri yenilikçilik potansiyellerini keşfederek girişimciliği kariyer seçeneği olarak değerlendirmeye teşvik eden etkinlik, 12-18 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Global Girişimcilik Haftası öncesinde konuya ilişkin olarak bu yılki etkinliklerin İcra Kurulu Üyeleri TEPAV Direktörlerinden Prof. Dr. Ümit Özlale, Endeavor Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve KAGİDER Başkanı Gülden Türktan’ın katılımıyla 6 Kasım 2012 Salı günü Rahmi Koç Müzesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan TEPAV Kamu Politikaları Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Direktörü Ümit Özlale, “On yıl önce Amerika’ya giden öğrencilerimizin aklındaki ilk fikir büyük bir yatırım bankasına girip bonuslarla zengin olmaktı. Şimdi Amerika’ya giden öğrencilerimiz yeni iş fikirlerini nasıl hayata geçireceklerine kafa yoruyorlar. Tüm dünyada girişimcilik demokratikleşiyor. Bu küresel trend Türkiye için de çok anlamlıdır” diye konuştu. Girişimciliğin geliştirilmesi ve bu kültürün benimsenmesi adına son yıllarda önemli gelişmeler olsa da halen Türkiye’nin önünde uzun bir yol olduğuna işaret eden Özlale, şöyle devam etti:

“Önümüzdeki fırsatı kaçırmamak için özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kamunun işbirliği halinde, elimizdeki küçük ekosistemi büyütmek ve kapsayıcı hale getirmek için çalışması gerekiyor. 100’den fazla paydaşı biraraya getiren Küresel Girişimcilik Haftası’nın bu anlamda çok önemli bir platform olduğunu düşünüyoruz.”

TEPAV tarafından yürütülen “Küresel Girişimcilik Programı (Global Entrepreneurship Program/GEP) – Türkiye”nin Akademik Danışmanı olarak da görev yapan Ümit Özlale, konuya ilişkin Vakfın çalışmaları hakkında da katılımcılara bilgi verdi.

Özyeğin: “Mevcut durumda girişimcilere ihtiyaç daha çok”

Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin de toplantıda şunları söyledi:

“Global Girişimcilik Haftası, girişimcilere sadece cesaret verme ve teşvik etmekle kalmıyor aynı zamanda girişimcilerin bu serüvenlerinde daha hızlı hareket edebilmeleri, doğru kaynak ve paydaşlar ile biraraya gelebilmelerini de sağlıyor. Ayrıca birçok girişimci yine bu hafta sayesinde normal şartlarda ulaşması daha zor olacak ve vakit gerektirecek yatırımcı, mentor ve fikir önderleri ile buluşma şansı yakalayabiliyor. Hem ülkemizin hem de dünya ekonomisinin içinde bulunduğu durum nedeni ile girişimcilere çok ihtiyacımız var.”

Türktan: “Önce kadın istihdamı artmalı”

Ekonominin ve toplumun ancak kadının ekonomik potansiyelini hayata geçirerek gelişebileceğini vurgulayan KAGİDER Başkanı Gülden Türktan ise Türkiye’de her yüz girişimciden altısının kadın olduğunu, ancak kadın girişimci sayısının artması için önce düşük olan kadın istihdamının yükselmesine ihtiyaç olduğunu belirtti. “Birçok bilimsel araştırma dünyanın geleceğinin kadın potansiyeline bağlı olduğunu savunuyor. Gelecek elli yıl içinde gelişen ve gelişecek ekonomiler şu an atıl durumdaki kadın işgücü üzerinde, kadınların katkısı ve liderliği ile büyüyecek” diye konuştu.

Global Girişimcilik Haftası, devlet kurumları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, medya ve özel sektörün katkıları ile kutlanıyor. Bu yılki haftayı düzenlemekten sorumlu olan İcra Kurulu ise; TEPAV, Bahçeşehir Üniversitesi, Business Networking Akademi, Endeavor, İstanbul Bilgi Üniversitesi, JCI, GYİAD, KAGİDER, MIT EF, MG Danışmanlık, Özyeğin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, TOBB, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TÜGİAD ve Turkcell’den oluşuyor.

TEPAV’da Girişimcilik Politikaları Konferansı…

Bu çerçevede TEPAV, 13 Kasım 2012 Salı günü Ankara’da girişimcilerin yanı sıra kamu ve akademiden temsilcilerin katılacağı bir “Girişimcilik Politikaları Konferansı” düzenleyecek.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.