Girişimcilik’e Hazırlıkta İlk Adımlar
Üçüncü Adım: Gözlem Yap, Oku, Araştır, Paylaş ve Müdahale Et
Girişimcilik sadece bir ofis ortamında ya da kâğıt üzerinde gerçekleştirilen bir eylem değildir. Çevrendeki insanlarla özellikle de potansiyel müşterilerinle devamlı olarak irtibat halinde olmanı gerektirir. Böylelikle de girişiminde başarı kaçınılmaz hale gelir.
Pek çok kişi detaylara çok az ilgi gösterir. Dolayısıyla çevrelerinde olup bitenlerle ilgili farkındalıkları daha azdır. Oysaki insanları günlük yaşamlarında gözlemlemek, onların ne tür sıkıntıları olduğunu öğrenmek ve neler yapılabileceğini düşünüp fikirler üreterek onların hayatlarına dolaylı da olsa müdahalede bulunmak girişimciliğin olmazsa olmaz adımlarından birisidir.
Dünyada iki türlü insan yaşıyormuş: yaşayanlar ve yaşayanları seyredip eleştirenler. Girişimciler ve girişimci olmak isteyenler elbette ilk kategoride yer almalıdır. Yaşamak da gözlemlerimizi, okuyup araştırdıklarımızı paylaşarak ve insanların hayatlarına çeşitli şekillerde müdahale ederek mümkün olur. Dolayısıyla girişimciler ve girişimci olmak isteyenler, okuyup araştırdıkça oluşan bilgi ve tecrübeleri paylaştıkça insanların hayatlarına dokunarak dokunduğu insanlara değer katan biri olmayı tercih ederler.
Dördüncü Adım: Gönüllü Ol
Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir. Bu tür kişiler genellikle bu tür aktivitede bulunan sivil toplum kuruluşlarında çalışırlar.
Gönülden yapılan her şey içtendir, sevginin ve özverinin bereketini taşır, ışığını saçar. Gönüllülük esaslı çalışmaların başarısındaki sır budur.
Peki, insan neden gönüllü olur? İşe yaradığını hissetmek, kişisel gelişimine katkıda bulunmak, deneyim kazanmak, sosyalleşmek, çevresini genişletmek için… Olabilir.
Ya da… Ortak bir amacın parçası olmak, birlikte hareket etmek istiyordur. Dahası çevresinde yolunda gitmediğini düşündüğü şeyler vardır ve bunları değiştirmeyi hedefliyordur. Hepsinden öte iyi bir insan olmayı, dokunduğu şeye değer katmayı, tüm dünyaya ve insanlığa faydalı olmayı amaçlamıştır. (‘’Gönüllü Ol’’ başlığından itibaren buraya kadarki kısmı Küçük İyilik Fikirleri Kitabı’ndan almış bulunmaktayım. Gönüllü olmayı gerçekten de tam manasıyla özetlememiş mi sence de?)
Bir insandan inandığı şeyleri alırsan geriye ne kalır ki? Rüzgâra göre şişip inen boş bir çuval kalır.
Girişimci bütün bu yaptıklarından ilham alarak girişimini ortaya koymaya, sürdürmeye ve devam ettirmeye çalışarak başarıya ulaşabilir. Başarılı girişimci geleceği değiştirir ve bunu da bir adım ileri giderek gerçekleştirir.
NOT: Bunları Girişimcilik Ekosistemi’nin olmazsa olmazlarıyla birlikte ‘’Kendini Keşfet’’ başlığının da birer ADIMI sayarak uygulamaya geçebilirsin. Unutma, girişimci olmak aklın, ruhun ve kalbinle birlikte yüreğini ortak bir paydaya koyarak hareket etmeni gerektirir.
Kaynaklar:
Girişimcinin El Kitabı 2.0, Guy Kawasaki
Küçük İyilik Fikirleri Kitabı, Ahmet Şerif İzgören, Selin Alemdar, Rabia Kaya, Gökhan Okçu, Murat Ülke
Demir Yürek, Alfredo Colitto
Engellilerle 360 Derece İletişim, Mehmet Kızıltaş