İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
PROJE AMACI:Gıda boyalarının canlılar üzerindeki etkilerini göstererek kullanımını minumuma indirmek.
PROJE HEDEFİ:
1.Yiyecek ve içeceklerimizi mümkün olduğunca katkısız üretip,tüketmek
2.Boyalı şeker,tatlı gibi yiyeceklerden çocukları uzak tutmak.
PROJE ÖZETİ:Farklı renklerde gıda boyalarını suya ve sulu yiyeceklere uygulayarak değişimi gözlemledik.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:Ağzı kapaklı(buharlaşmayı engellemek için) 5 tane kavanoz alarak içlerine 250ml çeşme suyu koyduk önce mavi sonra kırmızı gıda boyalarından 1damla,2damla,3damla,4damla ve 5damla ilave edip kavonozları etketledik ve 5 hafta boyunca her gün su seviyesini ölçüp not ettik.
Ağzı kapaklı kavonoza bu sefer 250ml çeşme suyu ve 50ml sıvı yağ koyduktan sonra 5 damla gıda boyası ilave ettik.Sonucu gözlemledik ve not ettik.
Evimizde de mandalina,portakal,greyfurt gibi sulu meyvelere farklı miktarlarda gıda boyası damlatarak sonuçları gözlemleyip not ettik.
KULLANILAN YÖNTEMLER:Araştırma,veri toplama,deney-gözlem
ULAŞILAN SONUÇLAR:
1. 1. Hafta sonunda her iki renk gıda boyasında da 1 damla gıda boyası damlattığımız suyun 1ml,2damladamlattığımızın 2ml,3damla damlattığımızın 3ml,4damla damlattığımızın 4ml,5damla damlattığımızın 5ml azaldığını gördük.
2,3,4,5. hafta sonlarında aldığımız tüm ölçümlerde suyun giderek azaldığını gördük.
2.Sulu meyvelerle yaptığımız deneylerde bize gıda boyasının meyve zarını eriterek içine girdiğini ve içindeki suyu çektiğini gösterdi.
3.Su- sıvıyağ karışımına ilave ettiğimiz gıda boyası ise sıvı yağı geçerek suya ulaştı ve yine suyun azalmasına neden oldu.
SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:Gıda boyaları ne renk olursa olsun,ortamda bulunan suyu kendine çekerek su miktarında azalmaya neden oluyor.Canlı vücudunun büyük bir miktarını oluşturan ve hücredeki yaşamsal faaliyetlerde büyük rol oynayan suyun çeşitli şekillerde aldığımız yiyeceklerde bulunan gıda boyaları ile eksilmemesi için boyalı gıdalardan uzak duralım.
KAYNAKLAR:WWW.7GÜNSAĞLIK.COM,fen ve teknoloji kitapları
PROJENİN TAKVİMİ:18 Ekim-25 Ekim:Proje konusunun seçimi 1 Kasım-15 Kasım:Literatür taraması,veri toplama15 Kasım-20 Aralık :Deneylerin yapılması ve gözlemlerin not edilmesi 27 Aralık-3 Ocak:Sonuçların raporlaştırılması.
PROJE BÜTÇESİ:PROJEMİZ 7LİRA TUTTU.