GeoGebra Yazılımı Yardımıyla Tam Sayılarda Çıkarma İşlemi

GeoGebra Yazılımı Yardımıyla Tam Sayılarda Çıkarma İşleminin Sayı Doğrusu üzerinde Fark Anlamına Göre Modellemesi Örneği

2017-2018 eğitim öğretim yılında yapılan bu çalışmada toplama işleminin ekleme ve çoğaltma anlamlarından yola çıkılarak çıkarma işleminin ‘fark’anlamına uygun olarak azalma, eksilme anlamlarını sayı doğrusu modeli üzerinde göstererek tam sayılarda çıkarma işleminin modellemesinin öğrencilerin öğrenmesi¬ne etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmada yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Gönüllülük esasına uygun olarak çıkarma işlemi için fark anlamına odaklanan yeni bir modelle çıkarma işlemini öğrenmek isteyen öğrencilere yeni model örneği ilişkiyi fark etmeleri için olanak sunulup ardından öğrencilerin görüşleri alınmıştır. Öğrencilerden belirlenen şartlarda sorular oluşturmaları istenmiştir. Geogebra yazılımında hazırlanan dinamik sayı doğrusu üzerinde yaptıkları çalışmadaki sabit ve değişen durumlara dikkat etmeleri istenmiştir. Çalışmanın sonucuna göre fark anlamına uygun olarak hazırlanan ggb dosyaları ile öğrenciler çıkarma işlemine dair kurala ulaşabilmişlerdir. Ders kitaplarında yer alan kuraldan daha basit ve daha akılda kalıcı olduğuna dair görüş belirtmişlerdir.

Anahtar Kelimeler: GeoGebra, E-içerik, Tam sayılar, Sayı doğrusu

Sengül Tezcan
Adana Seyhan Şehit İdris Güler Ortaokulu, Matematik öğretmeni

Doç. Dr. Ali Bozkurt
Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Ortaokul matematik dersinde tam sayılarla işlemler konusu öğrencilerin anlamada zorlandığı konular arasındadır ve bu durum birçok çalışmaya konu olmuştur ( Bozkurt ve Polat, 2011; Şengül ve Dereli, 2013; Erdem, Başıbüyük, Gökkurt, Şahin ve Soylu, 2015; Işıksal-Bostan, 2012).
Tam sayılarda işlemleri sorunsuzca anlatılabileceği en iyi yolu bulabilmek için farklı modellemeleri ortaya koyan birçok çalışma yapılmıştır. Liebeck (1990), iki farklı renkte marka kullanarak; Janvier (1985), pozitifler için ağırlık, negatifler için balon kullanarak; Linchevski & Williams (1999), sayı boncuğu çifti kullanarak; Liebeck (1990), Nicodemus (1993), Herbst (1997) hareketli sayı doğrusu modeli kullanarak tam sayılarda işlemleri açıklamaya çalışmışlardır (Akt: Bofferding & Wessman-Enzinger , 2017). Ülkemiz¬de 6. sınıf matematik ders kitabında tam sayılarda toplama ve çıkarma işlemleri iki model ile öğrencilere anlatılmaktadır:
1. Sayma pulları ile işlemlerin modellenmesi
2. Sayı doğrusu üzerinde işlemlerin modellenmesi

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.