Kültür ve Turizm Bakanlığından “Genç Sanat” Kapsamında “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışının 100. Yılı”na İthafen Afiş Tasarım Yarışması
Bakanlığımızca; genç tasarımcılar arasında farkındalık oluşturmak amacıyla “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışının 100. Yılı: “Hâkimiyet-i Millîye (Millî Egemenlik)” konulu “Genç Sanat: 4. Afiş Tasarım Yarışması” düzenlenecektir.
Söz konusu yarışmaya ilişkin şartnameye “e-devlet” bağlantılı https://gorselsanat.ktb.gov.tr/ yarışma web sitesi üzerinden ulaşılabilecek ve başvurular aynı bağlantıdan çevrimiçi (online) olarak gerçekleştirilecektir.
“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışının 100. Yılı: “Hâkimiyet-i Millîye (Millî Egemenlik)” konulu “Genç Sanat: 4. Afiş Tasarım Yarışması” için 03 Şubat– 09 Mart 2020 tarihleri arasında başvuru yapılabilecektir.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca; genç tasarımcılara yakın tarihimiz konusunda farkındalık yaratmak amacıyla “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışının 100. Yılı”na İthafen “Hâkimiyet-i Millîye (Millî Egemenlik)” konulu “Genç Sanat: 4. Afiş Tasarım Yarışması” düzenlenmiştir.
23 Nisan 1920 yılı “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” sözü ile Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir. Bu kapsamda 2020 yılı; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının yeni bir Türk Devleti’nin kurtuluşunun ve kuruluşunun gerçekleşmesini sağlayan tarihin “100.Yıldönümüdür”.
Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı başlatacak ve Cumhuriyet’e giden yolda en önemli adımın atılmasını sağlayacak 23 Nisan 1920 tarihindeki Büyük Millet Meclisi açılışı; kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından birisi olmuştur.
Türk milletinin bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, çeşitli etkinliklerle kutlanarak millî birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.
Hâkimiyetin kayıtsız şartsız millete ait ve millet iradesinin en büyük güç olduğu gerçeğinden hareketle cumhuriyet ve demokrasinin önemini hatırlamak, yaşatmak ve bu konuya ilişkin kalıcı eserler kazandırmak amacıyla Bakanlığımızca Genç Sanat kapsamında “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışının 100. Yılı”na ithafen düzenlenen “Hâkimiyet-i Milliye (Millî Egemenlik)” konulu 4. Afiş Tasarım Yarışması” neticesinde gerçekleştirilecek olan sergi, seçici kurul tarafından yarışmanın amaç ve kapsamına uygun olarak seçilerek sayısı belirlenecek olan afiş tasarımlardan oluşacaktır.
TEMA
“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NİN AÇILIŞININ 100. YILI: HÂKİMİYET-İ MİLLÎYE (MİLLÎ EGEMENLİK)”
KATILIM KOŞULLARI
• Yarışma; seçici kurul üyeleri ile birinci derece yakınları dışında ülkemiz ve YÖK denkliği olan yurtdışındaki üniversitelerin ön lisans düzeyinde Meslek Yüksekokullarının Grafik Tasarımı Bölümleri, Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulları ve Bilgisayar Teknolojileri Bölümleri ile Güzel Sanatlar Fakülteleri, İletişim Fakülteleri, Görsel İletişim Tasarımı Bölümleri, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakülteleri, Sanat ve Tasarım Fakülteleri, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakülteleri ile uygulamalı sanat eğitimi veren Eğitim Fakültelerinin lisans ve lisansüstü (yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora) düzeyde eğitim gören tüm T.C. vatandaşı öğrencilerine ve 2019-2020 öğretim yılları içerisinde mezun olan tüm T.C. vatandaşı katılımcılara açıktır.
• Önlisans/Lisans eğitimini yukarıda belirtilen fakültelerde tamamlayan ancak lisans/lisansüstü eğitimine farklı fakülte/enstitülerde devam eden kişilerin katılımı ancak hâlihazırda öğrenim gördükleri üniversitelerden güncel öğrenci belgesinin yanında diplomalarının fotokopilerini beyan etmeleri durumunda kabul edilecektir. Ayrıca yukarda belirtilen fakülteler dışında öğrenim gören ancak güzel sanatlar eğitimi veren farklı fakülte ve enstitülerden ders alan öğrenciler transkriptlerini beyan etmek şartıyla yarışmaya katılabilirler.
• Yarışmacılar yarışmaya sadece bireysel olarak katılacaklardır. Her katılımcı herhangi bir yarışmada (sosyal medya, youtube v.b platformlarda düzenlenen yarışmalar da dahil) ödül almamış ya da sergilenmemiş kendilerine ait özgün bir (1) adet tasarım ile katılabilir.
• Başvuru eserinin daha önce sergilendiğinin ve/veya ödül aldığının tespiti halinde ilgili eserin adaylığı/başvurusu derhal iptal edilecektir. Bu hususun ödül kazanıldıktan sonra tespiti halinde aday kazandığı para ödülünü (yasal faizi ile) ve başarı/katılım belgesini iade ile mükellef olacaktır.
• Yarışma neticesinde başarı ödülü, mansiyon ve sergilenmeye uygun görülen afiş tasarımları sergilenecektir.
ÇEVRİMİÇİ (ONLINE) BAŞVURU
• Başvuru “e-devlet” bağlantılı https://gorselsanat.ktb.gov.tr/ yarışma web sitesi üzerinden çevrimiçi yapılacağından alternatif hiçbir gönderi (e-posta, posta, kargo, kurye, elden teslim vb.) kabul edilmeyecektir.
• Her katılımcı mutlaka kendisine ait e-devlet şifresi ile yarışmaya başvurmalıdır. Katılımcılar, başka birine ait e-devlet şifresi ile yarışmaya başvurmaları halinde tasarımlarına bakılmaksızın yarışmadan diskalifiye edileceklerdir. Yine ödül aldıktan sonra böyle bir durum tespit edilirse tasarımcı aldığı ödül ve belgeleri iade edecektir.
• Yarışmaya katılım sağlamak için, 03 Şubat-09 Mart 2020 tarihleri arasında yarışma web sitesi üzerinden çevrimiçi başvuru aşamalarının eksiksiz tamamlanmış olması gerekmektedir. Katılımcılar, yükleme sayfasındaki yönergeye uygun biçimde önce üyelik işlemlerini gerçekleştirecek ve katılım formunu eksiksiz doldurarak tamamlayacaklar; sonra gerekli belgeleri ve afiş tasarımlarını yükleyeceklerdir.
• Katılımcılar başvuruyu tamamladıktan sonra, sistem tarafından oluşturulan başvuru numarasının yer aldığı formun çıktısını alarak kendileri muhafaza edecektir. Başvuru formu Bakanlığa gönderilmeyecektir.
ÇEVRİMİÇİ BAŞVURU SIRASINDA SİSTEME YÜKLENECEK EVRAKLAR VE AFİŞ TASARIMLARIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
• Katılımcılar başvuru esnasında sisteme, eğitim gördükleri üniversitelerden veya e- devlet uygulamasından güncel (son 6 ay içerisinde) alınmış öğrenci belgesini, 2019-2020 eğitim yılı içerisinde mezun olanlar ise diploma/geçici mezuniyet belgesini yüklemelidirler.
• Afiş çalışmalarında renk ve teknik kullanımında herhangi bir sınırlama yoktur. Ancak dört renkli (CMYK) ofset baskı teknolojisi ile elde edilebilen renklerin dışına kesinlikle çıkılmamalıdır.
• Yarışmaya gönderilen tasarım; iki farklı boyutta sisteme yüklenecektir. İlk olarak afişin JPEG formatında küçültülmüş hali yüklenecektir. Dosya, sisteme başarıyla yüklendikten sonra aynı afişin büyük çözünürlüklü PDF dosyası yüklenecektir. Afişin iki farklı versiyonunu yüklemeyen yarışmacılar bir sonraki aşamaya geçemeyeceği gibi seçici kurul değerlendirmesine de katılamayacaklardır.
• Seçici kurulca çevrimiçi ortamda değerlendirilecek afişin dosya boyutu 2 MB’ın altında olacak şekilde kaydedilmelidir. Tasarımlar öncellikle (50X70 cm) ölçülerinde, 150 dpi çözünürlüğünde ve JPEG formatında yüklenmelidir.
• Ölçüleri uygun olmayan tasarımlar, elenmiş kabul edilecektir.
• Ayrıca afişlerin, sergi için baskı hazırlığı da düşünülerek dijital orijinaller CMYK modunda en az 300 dpi çözünürlükte PDF formatında ve convertlenerek kaydedilmelidir. Sergiye girecek olan eserlerin, fotoblok baskıları Bakanlıkça yapılacaktır.
• Yarışmada, sadece belirtilen konuda yapılacak olan afiş çalışmaları değerlendirmeye alınacaktır. Bu anlamda yarışmacıların, yarışma kapsamında belirtilen ” Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışının 100. Yılı: Hâkimiyet-i Milliye (Millî Egemenlik)” konusuna çalışmalarında yer vermeleri gerekmektedir. Kavramsal çerçeve dışındaki tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
• Ölçüleri uygun olmayan tasarımlar, elenmiş kabul edilecektir.
• Afişlerde görsel tasarımı destekleyen sözel bir mesaj (başlık, slogan, vb.) kullanılabilir.
• Afiş tasarımı içerisinde herhangi bir sponsora ait ticari amaçlı logo veya görsel kullanılmamalıdır. Bunun yanı sıra siyasi, insan haklarına aykırı, cinsellik içeren sembol ve görsel kullanılmamalıdır.
• Afiş tasarımları üzerinde katılımcıya ilişkin isim, logo, tarih vb. işaretler bulunmamalıdır.
ÖDÜLLER
Yarışma kapsamında;
Başarı Ödülü (10 adet) 7.000 .-TL + Başarı Belgesi, Mansiyon (10 adet) 3.000.- TL + Başarı Belgesi, Sergileme 500 TL.-+ Katılım Belgesi verilecektir.
• Yarışma sonuçları, Bakanlık ve Bakanlık uzantılı resmi internet sitelerinden duyurulacak olup, katılımcılar telefon ya da e- posta ile ayrıca bilgilendirilmeyecektir.
• Başarı Ödülü ve mansiyon alan tasarımcılar başarı belgelerini ödül töreni ve sergi açılışında almalı, mücbir sebep göstermeleri durumunda yerine bir vekil tayin etmelidir.
• Başarı Ödülü, mansiyon ve sergileme alan tasarımcıların düzenlenecek olan ödül töreni ve sergiye katılabilmeleri için gerekli ulaşım ve konaklama gibi giderleri kendi sorumluluklarında olacaktır.
• Şartnamede belirtilen ödüller, yarışma sonuçları açıklandıktan sonra, hak sahiplerinin yazılı olarak bildirecekleri kendilerine ait banka hesap/IBAN numaralarına gönderilecektir. Hak sahibinin belirtilen sürede hesap numarasını bildirmemesi durumunda ödül bedeli, 2020 yılı sonunda zaman aşımına uğrar. Zaman aşımı durumunda hak sahibinin ödül, telif vb herhangi bir talebi olamaz.