Geleceğin Dili Kodlama (Scracth)

eTwinning Projesi
İçerik gizle
Geleceğin Dili Kodlama
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde sürdürülen ,eTwinning  çalışmaları kapsamında ‘’ Scratch Like an Elemantary Block In My Life’’adlı projeyi yürüten Zehra Kitapçıoğlu İlkokulu ve farklı on şehirden 7 Türk,2 Sırbistan ve 1 Hırvatistan öğrencileri,öğretmenlerin desteğiyle Scracth programı ile kodlama eğitimlerine nisan ayında başlayıp mayıs ayının sonuna kadar devam ettirmişlerdir. Uzaktan eğitimi fırsata çeviren öğretmenlerin rehberliğinde, öğrenciler Scracth programlama dili ile kodlama öğretilmiştir.
Projenin amacı  8-11 yaş aralığındaki öğrencilere Scratch programını öğretmektir.Dijital oyun kullanımının hem çocukların gelişim alanlarına hem de akademik gelişimlerine etkisi olduğu bilinmektedir.Dijital oyunların en önemli eleştirilerinden biri, oyunların sadece bir eğlence ve zaman geçirme aracı olarak algılanmasıdır.Ancak yapılan araştırmalar, bu eleştirinin neredeyse tamamen geçerliliğini yitirdiğini ve insanları cezbeden dijital oyunların artık birincil öğrenme aracı olarak kabul edildiğini gösteriyor.Bu projede çocuklar ilgi çekici, eğlenceli, müfredatla ilişkili ve pedagojik değeri olan görevler  hazırlayacaklar. Öğrenciler akranlarıyla birlikte çalışacak, tartışacak ve grup görevlerini tasarlayacaklar.Blok koduyla programlama hakkında temel bilgileri öğrenerek scracth programında kendi karaterlerini istedikleri sahnede hareket ettirecek kodlama yazma ve okuma becerilerini  geliştirmek hedeflenmiştir.

Projemizde, öğrencilere öncelikler Scracth programı hakkında uzaktan eğitimler verdik.Temel kodlama birimleri kriterleri(Karakter seçimi, sahne, görünüm, ses, olaylar, kontrol, algılama, operatörler, değişkenler, bloklar ve kullanımları)hakkında temel bilgileri uygulamalı anlatım olarak uzaktan eğitimler şeklinde verildi. Çocuğun hayatındaki en önemli faktör olan oyundan yola çıkarak scracth oyunlaştırarak kendi oyun kahramanlarını ve sahnelerini yaratma fırsatı verdik. Seçtikleri sahlerde kahramalarını hareket ettirebilmek için komutları ve blog kodunu yaparak yaşayarak gruplar halinde işbirlikçi çalışmalarla birlikte öğrenmelerini sağlamayı hedefledik. Yaptığımız kodlama çalışmalarında konsantrasyon ,zeka, motivasyon, hafıza ve dikkat becerilerini geliştirmeyi hedefledik. Öğrencilere örnek kodlama blokları paylaşarak kullanabilecekleri  basit stratejileri kullanarak  düşünebilmelerini ve daha dikkatli hareket ederek  blog oluşturma stratejilerini geliştirmelerini amaç edindik. Proje sonunda görevlerini başarıyla yerine getiren öğrencilerimiz öğretmenlerimiz rehberliğinde, öğrencilerimiz hazırladıkları etkinliklerin oluşturduğu sanal sergimiz oluşturulmuş ve blog sayfamızda facebook gurubumuzda proje ana sayfamızda  yayınlanmıştır. FİNAL ÜRÜNÜMÜZ(Sanal Galeri)

https://www.artsteps.com/view/609c4e1dd3a121ddbca018c3?currentUser