PROJE AMACI: Ülkemizdeki ve dünyadaki su kıtlığını bir az bile olsa indirmeği amaçladık. Ve gelecek nesillere su bırakmak
yıkarken harcadığımız sudan tasaruf yapmaktır. Bu projemiz için
Burada olay çok bPROJENİN HEDEFİ: Benim bu aracı yapmak için hedeflediklerim, küresel ısınma sonucunda su kaynaklarımız bitiyor ve bizde buna bir dur demek istiyoruz.
PROJE ÖZETİ: projemizde meyve ya da sebze asit ilk önce meyveler yıkanıyor ve giderle filtreye gelıyor. Buradan karbon filtre suyu arıtarak arı su ve kırlı su olarak yapıyor. Kirli su giderle giderken temiz su pompa ile musluğa pompalanıyor.Açıklarsak meyveler yıkanırken bazı kimyasallar suya karısıyo ve bu su dogamızı kirletiyor.Bu proje sayesinde sular hem dogaya zarar vermeyecek hem de su tasarufu yapacak.Karbon filtre adını verdiğimiz filtre bir tozdur.Bu tozu bir silindire sıkıstırılır ve bu silindirden gecerken su tamemem %98 arı su cıkacak ve bu tekrar pompalanacak.Bu sayede sular temiz ve doga temiz kalacaktır.
GERÇEKLEŞTİREN FALİYETLER: Bu çalışmada ilk önce bir kaba altına delik açtık ve altına bir gider taktık. Giderin ucuna silindir şeklinde olan bir “aktif karbon filtre” adı verilen bir filtre taktık. Bundan çıkan su içinde bir pompa yerleştirdik. Sonra bu pompadan çıkan su borularla musluğa bağladık.
KULANILAN YÖNTEMLER:1-)Delme 2-)Yapıştırma
ULAŞILAN SONUÇLAR: Bu projeden meyve yıkanan kaptan cıkan aldıgımız suyu analız ettik ve suda kıymasal olduğu gördük. Sonra bu suyu arıttık ve yine analiz yaptık ve suda kimyasal olmadığını gördük.
SONUCLARI DEĞERLENDİRMESİ: Bu olayların sonucunda işe yaradı ve ilerde su da tasarruf yapacağına inanıyoruz.
KAYNAKLAR:
PROJENİN TAKVİMİ:10.11.2010 PROJE TASARLANDI
18.11.2010 9 Eylül üniversitesinde araştırma yapıldı
5.12.2010 PROJE YAPILDI
PROJENİN BÜTÇESİ: Pompa 5TL aktif karbon filtre 7.5 TL. Borular 2.5 TL. Toplam 15 TL
DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR:9 Eylül Üniversitesi çevre bilimi dekanlığı.Okulumuz Fen ve teknoloji öğretmeni Osman Duymaz