Gediz Üniversitesi’nde yerli teknoloji çalışmaları meyvelerini veriyor… Son 2 yılda otomotivden yenilenebilir enerjiye, biyomedikalden elektroniğe tam 25 buluşa imza atıldı. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özsöz, “Hedefimiz, Türkiyemizi bilimde daha da ileriye taşımak” dedi
Gediz Üniversitesi’nde başlatılan milli teknoloji seferberliği sonuç verdi. Geçtiğimiz 2 yıl içerisinde tam 25 buluşa imza atıldı. İçlerinde öğrencilerin de yer aldığı araştırmacılar, elektronik, yenilenebilir enerji, otomotiv ve biyomedikal başta olmak üzere pek çok alanda yenilikler ortaya koydu.
Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Şengün Özsöz, patenti alınan ya da patent süreci devam eden buluşlara sürekli yenilerinin ekleneceğini açıkladı. Ülkemizin Nobel’i olarak bilinen TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi Prof. Dr. Özsöz, bu başarıya üniversitenin sahip olduğu laboratuvarları ve yenilikçi düşünceye sahip akademik kadrosuyla ulaşıldığına dikkat çekti, şu bilgileri verdi:
“Türkiyemizi bilimde daha da ileriye taşıma ve ileri teknolojinin üretildiği ülkeler arasındaki yerimizi daha da sağlamlaştırma hedefine katkı sağlamaya gayret ediyoruz. Bu amaçla gece-gündüz çalışıyoruz, laboratuvarlarımızda ışıklar sürekli yansın, araştırma faaliyetlerimiz aralıksız devam etsin istiyoruz. Bunun için de hem akademisyenlerimizi hem öğrencilerimizi teşvik ediyoruz. Bu yaptıklarımız başlangıç, yapmamız gereken daha çok şey var. Teknoloji yarışında ülkemizin hep üst sıralarda olması için öncelikle biz bilim insanlarına büyük görevler düşüyor.”
İşte onlardan bazıları
Prof. Dr. Özsöz, Gediz Üniversitesi laboratuvarlarında ortaya çıkarılan ve en az 2 yıl süren çalışmaların sonucu olan projelerden bazılarını şöyle sıraladı:
*Doç. Dr. Selim Solmaz ve Yrd. Doç. Dr. Durmuş Uygun, jant içi elektrik motoru üretti. Benzinli, dizel ya da LPG’li bile olsa otomobilden kamyona tüm araçlara uygulanabilecek bu buluş yüzde 20’ye varan yakıt tasarrufu ettirecek.
*Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam ve araştırma ekibi, ses dalgaları kullanarak nanoteknoloji yöntemiyle esnek güneş panelleri geliştirdi. Kağıt kadar hafif, uzun ömürlü ve düşük maliyetli yarı şeffaf paneller, çevreci enerji kaynağı güneşten elektrik üretimini artıracak.
*Yine Doç. Dr. Selim Solmaz ile doktora öğrencimiz Yunus Kaynar, kombi ve kalorifer gibi ısı kazanlarının kendi elektriğini üretmesini sağlayan teknoloji ortaya çıkardı.
*Öğrencilerimiz Fatma Rüveyda Özceylan ve Elif Göksügür, rüzgar türbinlerindeki sensörler için yüzde 100 yerli teknolojiye imza attı.
*Öğrencilerimiz Güray Geniş ve Alican Kerem Dönmez, danışman hocaları Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam ile taşınabilir, hafif ve düşük maliyetli tıbbi görüntüleme cihazı yaptı.
*Araştırma görevlilerimizden Uğur Kemiklioğlu, restoran ve yemek fabrikalarından yayılan istenmeyen kokular için koku sızdırmayan bacasız endüstriyel davlumbaz imal etti.
*Öğrencilerimiz Batuhan Tokuş ve Mehmet Canbulat, ormanları yanmaktan kurtaracak erken uyarı sistemi geliştirdi.
*Yrd. Doç. Dr. Uğur Türkan, vücuda yerleştirilen implantlardan kaynaklı enfeksiyonların önüne geçecek biyomedikal buluş yaptı.
* Öğrencilerimiz Melike Betül Ertekin, Tuğçe Ünal ve Hakan Selek, üniversitemizin yeni akıllı geçiş ve kartlı ödeme sistemine imza attı.