ARIZA KADINLAR I-II
Mitoloji, Psikoloji ve Kurmaca Atölyesi
Galapera’da Aralık ayında başlayacak, Reyhan Yıldırım’la, mitoloji ve psikolojiye ilgi duyan, yazma deneyimini geliştirmek isteyen herkese açık bir atölye.
Camus, mitlerin, insanların yaratıcılığının ve üretkenliğinin dışa vurumu olduğunu söyler, hayal gücünü canlı tuttuğunu. Naaskow ise mitolojiye ‘yaşayan hikayeler sistemi’ der.
Bu atölyede, tarih öncesinden günümüze insanlığın fantezilerinde, bilinçaltında, düşünce dünyasında doğup biriken mitlerin ayak izlerini takip edeceğiz. Mitlerin insan psikolojisini ve kültürel üretimini nasıl etkilediğini göreceğiz. Bu etkileri, yazdığımız metinler ve/ya öykülerle irdeleyeceğiz.
· Atölyede neler olacak?
Bu programın ilk sezonu ‘Mitolojide Arıza Kadınlar I’ ve ‘Mitolojide Arıza Kadınlar II’ olarak, her biri 4 hafta, haftada 2 saat olacak şekilde iki ayrı atölye çalışması şeklinde belirlenmiştir. Katılımcılar her ikisine ya da içlerinden yalnız birine katılmayı tercih edebilirler.
‘Artık elinde mitolojinin anahtarı var. Ruhun tüm kapılarını açmakta özgürsün.’ (Carl Gustav Jung)
Atölyeler boyunca psikolojik boyutlarıyla tartışılacak, üzerlerine kurgu denemeleri yapılacak mitolojik kadınlarla tanışacaksınız.
· Atölyeden kazanımlar
Mitler ve mitlerin psikolojik boyutları üzerine düşüneceksiniz.
Yazdığınız metinler, mitlerin sunduğu sağlam zeminlerle yükselecek. Edebi değeri artan kurgular yapabileceksiniz.
Karakterleriniz üç boyutlu hale gelecek.
Metaforik ve çok katlı anlatı konusunda ilerleyeceksiniz.
Kendi iç yolculuklarınızda anlamlı farkındalıklar edineceksiniz.
Yazma konusunda yetkinliğinizi, kurgu becerilerinizi geliştireceksiniz.
İLETİŞİM:laloze68@gmail.com
GALAPERA SANAT
Tünel/Beyoğlu
Katılımcılardan
Öncelikle “Arıza” kelimesinin büyüsüne kapıldım. Çevremde hep arıza olarak anılmaktan dolayı. Sonra psikoloji mitoloji, kurgu, kurmaca dediler hepten ilgimi çekti. İlk derse gelince ne olduğunu anlayamadığım, az buçuk yabancısı olduğum bir dünyaya girdim. İlk etap, ikinci etap derken 5. atölyeye kadar gelmiş bulunuyorum. Sonu nereye kadar giderse atölyede olmayı diliyorum. Her dersin sonunda kafanızda soru cümleleri, yeni kurguların ilk tohumları, hafta boyunca diğer derse kadar tohumların gelişip filizlenmesi, dersten önce öyküye dönüşerek çiçeklenmesi, her atölyede ufkun giderek açılması, bir mitolojik kahramandan yola çıkarak günümüzle bağlantılı nice temaslar kurulması, şaşırılması, bolca keyifli sohbetler, giderek gelişen ve büyüyen bir entelektüel birikim, dostluk, mutluluk ve keyif… Ruhun sonsuz doyumu ve haz için bu atölyedeyim. Zira her dersten sonra büyüyen bu duygunun esiri olmak üzereyim J
N. Pamuk