FİZİK PROJESİ ÇOK İŞLEVLİ CAM VE SERAMİK ÜRÜNLERİ İÇİN YARI İLETKEN FOTOKATALİTİK İNCE FİLMLERİN GELİŞTİRİLMESİ. YAPILARDA ISI YALITIMLI VE GÜNEŞ YARDIMI İLE KENDİNİ TEMİZLEYEN CAM KULLANIMI
Bu projede, geniş bant boşluğuna sahip yarı iletken metal oksitlerin cam ve seramik yüzeylere ince film halinde uygulanması yoluyla fotokatalitik. hidrofılik ve antibakteriyel özelliklere sahip yüzeylerin üretilmesi ve kimyasal, fiziksel ve fotokatalitik antibakteriyel yüzey özelliklerinin karakterize edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla geniş bant boşluğuna sahip yarı iletken metal oksit olarak kolay bulunabilmeleri, pahalı olmamaları, çevreyi kirletmemeleri, zehirli olmamaları nedeniyle titanyum dioksit (Tİ02) ve kalay oksit (Sn02) metal oksitleri ve ikili karışımları (Sn02-Ti02) seçilmiştir. Uygulanan özel kaplama yardımı ile yüzeyinde binken kirleri güneşin uv ışınları ile parçalayan ve ardından yağmur ile tamamen temizleyen özel performans camıdır. Özellikle temizlenmesi zor, tehlikeli ya da ulaşılamayan yerlerde dış uygulamalar için geliştirilmiştir.
Cam silmek için artık deterjan da kullanmaya gerek yok. son derece çevreci bir ürün. Kaplama titanyum dioksit içeriyor ve bu madde tozu yakmak için güneş enerjisini kullanıyor. Camdaki gün ışığı geçirgenliği yüksek tutuldukça, görünür ışınlardaki ısının da iç mekana iletilme yüzdesi artar. Bu yüzden, her iki değer de birlikte düşünülüp optimize edilmeli ve sıcak iklim bölgelerinde, tercihlere bağlı olarak görünür bölge geçirgenliği de düşünülerek soğutma giderlerinden etkin tasarruf sağlanmıştır.
ADANA ÖZEL AKDENİZ KOLEJİ
DANIŞMAN: Süleyman Evren ÖZYANDI
ÖĞRENCİLER
İrem KARATOP
Canan TATAR