Finansal Okuryazarlık Seminer Programı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile Anadolu Üniversitesi’nin işbirliğinde borsa ve sermaye piyasalarına yönelik farkındalık ile finansal okur yazarlığın artırılmasına yönelik programlar, eğitimler, tanıtımlar, faaliyetler ve diğer çalışmaların gerçekleştirilmesi hedefi ile protokol imzalanmıştır. Bu sayede bir yandan da İMKB’nin önemli aktörlerden biri olarak yer aldığı YATIRIMCI SEFERBERLİĞİ’ne de katkı sağlanmış olmaktadır.

Eksikliği son günlerde daha fazla hissedilen ekonomideki tasarruf açığının giderilmesinde finansal okuryazarlığın önemli olduğu düşüncesi yaygın kabul görmektedir. Finansal Okuryazarlık e-sertifika porgramları ile Anadolu Üniversitesi ve İMKB bireylere tasarruflarını değerlendirilebileceği araçları ve alternatif yöntemleri anlaşılabilir ve kullanılabilir biçimde değerlendirme yollarını aktarmaktadır. Günümüzde giderek anlaşılması zorlaşan yatırım – tasarruf araçlarının farkına varabilmek, birbirleri ile karşılaştırabilmek ve de ihtiyaca uygun kullanımlarına karar verebilmek her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. İMKB – AÜ işbirliği bu konuda bir kutup yıldızı inşa etmek hadefi ile yola çıkmıştır.

Anadolu Üniversitesi ve İMKB güçlü oldukları alanlardaki katkılarını bu işbirliği ile bir araya getirmişlerdir. Sertifika programının sektörde görev yapan uzmanların katkısını alabilmesi, akademik disipline sahip olabilmesi, yakın uzak coğrafyada etkin olabilmesi, uygun maliyetle ve kolayca erişilebilmesi bu sayede olanaklı hale gelmiştir.

Kapsamı

İMKB ile Anadolu Üniversitesi arasında hazırlanan bu protokol kapsamında 2013 Bahar döneminde;
Temel Düzey Finansal Okuryazarlık
İleri Düzey Finansal Okuryazarlık

programları sunulacaktır. Programların adına tıklayarak içeriği, dersleri ve e-öğrenme hizmetleri hakkında kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz. İleride açılacak diğer programlar da bu sayfadan ilan edilecektir.

Kimler Başvurabilir?

Bu sertifika programları, her yaştan ve her eğitim düzeyinden tasarruf ve yatırım araçları ile ilgili temel kavramları öğrenmiş bulunanlara yöneliktir. Mutfak masrafından artırdığı paraları altına yatırıp bunu yastık altında saklayan Ayşe teyzeden, Üniversitede okuyan genç delikanlı Mehmet’e, üç aylık emekli maaşını alıp harcamalarını gerçekleştireceği tarihe kadar bunu değerlendirmek isteyen Hasan amcaya kadar herkes hedef kitlede yer almaktadır. Bu sertifika programında ek olarak üniversite mezunları ve öğrencileri açısından yatırım dünyasındaki iş olanakları ve ilgili pozisyonların gereklilikleri de dolaylı olarak sergilenmektedir.

Kısacası yukarıda belirtilen alanlara ilgi duyan, en az lise ve dengi okullardan mezun olmuş herkes bu programlara başvurabilir.

Programlara kayıt gideri katılımcılar tarafından karşılanacak, başvurular bireysel olarak 4 – 22 Şubat 2013 tarihleri arasında.

Kayıt Bedeli

2013 Bahar dönemi e-Sertifika Programlarının kayıt bedeli 200 TL’dir.

Kayıt Yenileme

İzleyen sertifika dönemlerinde daha önceki dönemlerde başarısız olunan dersler için kayıt yenileme olanağı bulunmaktadır.

2013 Bahar dönemi e-Sertifika Programlarının kayıt yenileme bedeli 100 TL’dir.

Dersler Nasıl Yürütülecek?

Kayıt işlemlerini tamamlayan katılımcılar 04.03.2013 tarihinden itibaren e-posta ile kayıt işlemlerinin tamamlandığına dair bilgilendirilecek, yine 04.03.2013 tarihinden itibaren ders kitapları adreslerine gönderilecektir.

30.10.2012 tarihinden itibaren e-Öğrenme dersleri ve danışmanlık hizmetleri sunulmaya başlayacaktır. Bu tarihten itibaren katılımcılar üç ay süreyle kayıtlı oldukları sertifika programının hizmetlerine Oturum Aç sayfasında yer alan e-Sertifika Programları Portalından erişebileceklerdir.

20.05.2013 tarihinde katılımcıların kayıt sırasında belirlemiş oldukları sınav ilinde girecekleri sınava ilişkin sınav giriş belgesi internet sitemizde yayınlanacaktır. Katılımcılar sınav giriş belgelerini yazıcıdan çıktı alarak sınav sırasında yanlarında bulunduracaklardır.

Katılımcılar 26.05.2013 tarihinde 14:30’da tek oturumda kayıtlı oldukları sertifika programının kapsadığı üç dersten sınava katılacaklardır. 2013 Bahar dönemi e-Sertifika Programlarının sınavları 81 ilde online olarak gerçekleştirilecektir. Sınav süresi 120 dakikadır ve her derse ait 30 soru sorulacaktır.

e-Sertifika Programları öğrenme ortamları hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Başarı Ölçütleri ve Sertifika Belgesi

e-Sertifika Programlarındaki derslerden başarılı olmak için sınavda 100 tam puan üzerinden en az 50 almak gerekmektedir. Sınav sonunda katılımcıların derslerdeki başarı durumunu gösteren Sınav Sonuç Belgesi 10.06.2013 tarihinde internet sitesinde yayınlanacaktır.

Bir programdaki üç dersin tümünden başarılı olan katılımcılar programa ait sertifikayı almaya hak kazanacaklardır. Sertifika almaya hak kazanan katılımcılara sertifika belgesi 10.06.2013 tarihinden itibaren gönderilecektir.