PROJENİN ADI: YAPRAK SAYISININ BÜYÜMEYE ETKİSİ
Amaç: bitkilerin en çok fotosentez ve solunum yaptığı kısmı olan yapraklarının sayısının bitkinin büyüme hızına etkisini gözlemlemek
Giriş: Tüm bitkiler yapılarındaki klorofil sayesinde fotosentez yaparlar. Yaptıkları fotosentez sayesinde besin üretirler ve ürettikleri bu besini büyümek için kullanırlar. Yapraklar, bitkilerin besin üretim merkezidir. Bitki yapraklarını oluşturan hücrelerin içinde kloroplast denilen, çok küçük yapılar vardır. Bu yapıların içindeki yeşil renkli boyar madde (pigment) olan klorofil maddesinin görevi ışık yakalamaktır. Kloroplastlar güneş ışınlarını bir panel gibi toplayıp, kollektör gibi enerjiye dönüştürerek besin üretirler. Üretilen besin yapraklardan, bitkinin beslenmesi gereken diğer bölümlerine götürülür.
Hedefler:
1- Yaprak sayısının bitkinin büyümesine etkisini gözlemlemek.
2- Yapraksız bitkininde büyüyebildiğini gözlemlemek.
Yöntem: Yaprak sayısının bitki büyümesine etkisini gözlemlemek için 4 adet köpük bardak aldık ve içine aynı miktarda toprak koyduk. Önceden çimlendirdiğimiz 16 adet nohudu 4 er adet bardaklara diktik. 1. Bardağın yapraklarını hiç ellemedik doğal biçimde büyüdü. 2. Bardağın yapraklarını biraz kestik. 3. Bardaktaki yaprakların çoğunu kestik. 4. Bardaktaki nohut bitkisinin tamamının yapraklarını kestik. Ve büyümelerini gözlemledik.
Bütçe: elimizdeki imkânlarla deneyi hazırladık.
Çalışma takvimi:
6 Kasım- 17 Kasım kaynak taraması
18 Kasım- 21 Kasım projenin belirlenmesi
13 Aralık- 20 Aralık malzeme temini
21 Aralık – 20 Ocak bitkilerin büyümesini gözlemlemek ve günlük tutmak
23 Ocak raporun yazılması
Sonuçlar: yaptığımız deney sonucunda yaprakları kesilen nohut bitkisinin yavaş büyüdüğü, yaprakları hiç kesilmeyen nohut bitkisinin hızlı büyüdüğü gözlemlendi. Nohut bitkisinde yaprak sayısı arttıkça bitkinin daha hızlı büyüdüğünü gözlemledik.
Sonuçların değerlendirilmesi:
Yapraklarını tamamen kopardığımız bitkinin büyümesini bekliyorduk ancak yavaşta olsa büyüdüğünü gördük. Nedenini araştırdığımızda bitkinin gövdesinde de klorofil maddesinden olduğunu, bitkinin sadece yapraklarının fotosentez yapmadığını gördük.
Kaynakça:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Fotosentez
http://www.turkbiyoloji.com/konuanlatimi/fotosentezvesolunum.htm
Küçük Hasan Ortaokulu
MİMAR SİNAN MAH.DUMLUPINAR CAD.
BİYOLOJİ – YAPRAK SAYISININ BÜYÜMEYE ETKİSİ
ERTUĞRUL ÖKSÜZ
DERYA GÖK ALTUN
Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri