Fen Projesi – RÜZGAR GÜCÜ ILE GÜNEŞ ENERJISINI BIRLEŞTIRELIM VE CIHAZIMIZI ŞARJ EDELIM

Projenin Adı:Rüzgar Gücü ile Güneş Enerjisini Birleştirelim Cihazımızı Şarj Edelim.

Projenin Amacı:Güneş enerjisi ve rüzgar gücü ile birlikte çalışan şarj ve aydınlatmada kullanılan bir düzenek yapmak.

Giriş:

Projenin Hedefleri:

1.Yenilenebilir enerji kaynakları olan rüzgar enerjisi ve Güneş enerjisi ile çalışarak şarj ve aydınlatmada kullanılan bir sistem tasarlamak ve yapmak.

2.Hem Güneş hem de rüzgar yardımı ile dönen dinamonun şarj ettiği piller ile kesintisiz bir güç kaynağı oluşturmak.

3.Şarj edilen pilden sağladığımız akımı aydınlatma amaçlı kullanmak.

4.Cihaz üzerindeki 5V USB bağlantısını kullanarak:

1-Cep telefonu şarjı,

2-GPS cihazı şarjı,

3-Tablet PC şarjı

yapılmasını sağlamak.

5.Orman,dağ ve deniz kenarlarında,piknik yerlerinde,çadır kamplarında,karavan ve arabaların üzerinde tatil amaçlı gittiğimiz yerlerde,geceleme gerektiren arazi koşullarında sistemin pratik ve kullanımının kolay olması,fazla yer işgal etmemesi,elde taşınabilir olması nedeniyle aletlerin şarj edilmesinde ve aydınlatmada tercih edilebilir hale getirilmesi.

6.Elektrik enerjisinden tasarruf sağlamak.

Destek Alınan Kişi ve Kurumlar:

Öğrenci velisi (elektrikçi), Yıldız Teknik Üniversitesi mezunu fizik öğretmeni ( Selahattin ALDEMİR )

Kullanılan Yöntem-Gerçekleştirilen Faaliyetler:

Proje Hakkında Araştırma Yapılması:

Elektrik akımı sağlayan dinamo ve alternatör çalışma ilkesini,devre elemanlarını(diyotlar,dirençler,piller) Güneşten elektrik enerji üretimi (fotovoltaik sistemler),Güneş pilleri,yoğunlaştırıcılı Güneş termik santralleri,rüzgar santralleri,rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çeviren sistemler hakkında bilgi toplamak ve tanımak amacıyla İnternet üzerinden kaynak taraması yapıldı.Konuyla ilgili araştırmalar yapılarak bazı TÜBİTAK yayınları ve çeşitli bilim teknik dergileri incelendi.Projenin kağıt üzerinde taslağı oluşturuldu.Gözlem-deneme-yanılma,deney,maket-model oluşturma yöntemleri kullanıldı.Düzenekte 7,4 volt şarjlı lityum polimer pil,Güneş paneli,pervane,dinamo,köprü diyot,led ampul,şarj ve regüle devresi,plastik kutu,şarj ampulleri,direk ve ayak kullanıldı.

Sistemin Oluşturulması:

Plastik bir kutuya bir metal monte ediyoruz.Kutuya direği sabitliyoruz.Yapıştırıcı yardımı ile sıkılaştırıyoruz.Kısa direği takacağımız alt plakaya direk için delik açıyoruz.Plastik kutuya sabitliyoruz.Oluşturduğumuz şarj ve regüle devresini kutunun içine yerleştirerek kapağın üzerine anahtar,şarj ampulleri,aydınlatma ampulleri, 5V USB bağlantısını yerleştirerek kapağı silikonla kapatıyoruz.

Ulaşılan Sonuçlar:

Rüzgarın çevirdiği pervane dinamoyu çevirir.Dinamo döndüğünde ürettiği akımı voltaj dağıtıcıya gönderir. Güneş panelleri üzerine düşen Güneş ışınlarını elektrik enerjine çevirir ve voltaj dağıtıcıya gönderir.Voltaj dağıtıcı,yarı iletken diyot adlı tek yönlü akımı geçiren elektronik malzemeler yardımı ile Güneş panelinden ve dinamodan gelen elektrik akımının birbirine etkileşim yapmasını önler.Hangisinden o anda elektrik gelirse gelsin,akımı pile yönlendirerek şarj edilmesini sağlar.

Proje Bütçesi:

Kutu,ampul,motor,pervane,ayak: 55 TL

Şarj regülesi

Jak konnektörleri : 60 TL

Şarj ayrım devresi

Pil,Güneş paneli : 60 TL

Toplam : 175 TL

Proje Takvimi

1- 27 Ekim 2012 :Projenin tasarlanması,proje konusu ile ilgili dökümanların toplanması.

27 Ekim-30 Kasım:Deney için gerekli malzemelerin sağlanması.

30 Kasım-30 Aralık:Düzeneğin oluşturulması

30 Aralık-30 Ocak:Düzeneğin çalıştırılması,deney sonucunun kontrol edilmesi.

Sonuçların Değerlendirilmesi:

Düzenek elde de taşınmak suretiyle şarj ve aydınlatma yapmaktadır. Şehir içinde kullanılabildiği gibi şehir dışında da mezra,dağ evleri vb. elektrik olmayan yerlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.Ayrıca rüzgar ve güneş enerjisinin olmadığı zamanlarda cihazımızı şarj edebilmek için cihazımıza eklenen aparata bir adaptör bağlanarak 20-25 dk. Şarj edilebilmektedir.

Literatür (Kaynak) Taraması:

Diyot Nedir? Nasıl Çalışır?

http://www.kagitpil.com/wp-content/uploads/şarjlıpilsema.gif

Proje Özeti :

Rüzgar ve güneş enerjisini birlikte kullanarak bir model oluşturuldu.Oluşturduğumuz modelin içine şarj edilebilen led piller yerleştirildi.Güneş pilleri ve rüzgar pervanesi monte edilerk güneş enerjisini,rüzgar enerjisini kullanarak led pillerin şarj edilmesi sağlandı.Kutu üzerine şarj ampulleri ve USB girişi ile aparat kablosu bağlanarak cihazımızın sorunsuz çalışması, aydınlatma yapması,şarj edilecek aletlerin çalışması sağlanmıştır.Ayrıca bir aparat yardımıyla rüzgar ve güneşin olmadığı zamanlarda adaptör yardımıyla da cihazımzın şarj durumu şebeke elektriğnden desteklenerek üçlü bir sistem haline dönüştürülmüştür.

Faik Reşit Unat Ortaokulu
FAHRETTİN KERİM GÖKAY CAD.NO:64 GÖZTEPE-KADIKÖY-İST.
FİZİK – RÜZGAR GÜCÜ ILE GÜNEŞ ENERJISINI BIRLEŞTIRELIM VE CIHAZIMIZI ŞARJ EDELIM.
GAYE ÖZÜM ERCAN ELİF YASEMİN TÜRKOĞLU
DENİZ ALDEMİR

Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri