Fen Projesi – OYESIS (ORMAN YANGIN ERKEN MÜDAHALE SISTEMI)

Orman Yangınlarına Erken Müdahale sistemi

Amaç: Bilindiği gibi son yıllarda özellikle bazı dönemlerde orman yangınları milli bir felaket haline geldi hatta bir çok ülkede bu durumdan çok etkileniyorlar ve biz televizyonlarda bu haberleri izliyoruz. 1 Kasım 2012 tarihli verilere göre, 2 bin 396 tane yangın meydana geldiğini ve bu yangınlarda ise 10 bin 330 hektar alanın yandığını biliyormuydunuz.bizler orman yangınlarında zamanında müdahale edilirse pek çok büyük yangınlar engellenebilir. Bunun için bir erken uyarı sistemi düşündük.

Hedef Kitle: tüm insanlık ve Ormanlar

İşlevsellik: Bu projede Erken uyarı sisteminiz ile orman yangınlarının en erken biçimde yerinin tespit edilip müdahale edilmesini sağlamak.

Tutarlılık: Bu projemde kullandığım malzemeler zaten olan malzemeler sadece organize edip bir sistem haline getirdik.

Pratiklik(yöntem): Gerekli olan malzemeler bir duman detektörü kablosuz ve bir sinyal alıcı merkezi olduğu için kurulum gayet basittir.

Büçe, Üretim : duman detektörleri yangın firmaları tarafında sağlanır bir alıcı merkezi de aynı şekilde sadece burada bir kablosuz teknoloji var bu da bir teknoloji firmasının ve orman bakanlığını yatırımı ile hayata geçirilebilir.

Öncelikle en önemli ormanlardan başlanabilir belgrad ormanları veya antalya ormanları dedektörler şuanda yeni çıkanlar lazer tekn. kullananlar var. bunlar ile işe başlanılabilir.

Proje Ne yapıyor ?

Duman dedektorü ile çıkan bir yangında kısa sürede alarmını verip merkezden müdahale ekiplerini yer yön belirterek helikopter vasıtası ile anında yangına müdahaleyi sağlamak. Ayrıca Yangın söndürme için yeni çıkan bir teknik yangın söndürme bombası ilk çıkış noktasına atılarak hemen müdahale edilebilir.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu toplantıda yaptığı bir konuşmasında , Türkiye’de 21,6 milyon hektar orman bulunduğunu kaydederek, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yer alan ormanların yangına çok hassas bölgeler olduğunu söyledi.
Orman yangınlarının yüzde 8’inin yıldırım, yüzde 13’ünün kasıt, yüzde 58’inin dikkatsizlik sebebiyle çıktığını, yüzde 21’inin ise sebebinin belli olmadığını belirten Prof. Dr. Eroğlu, Türkiye’de orman yangınlarının yüzde 92’sinin insan kaynaklı meydana geldiğini vurguladı.
2012 yılı yangın verilerinden de bahseden Bakan Eroğlu, 1 Kasım 2012 tarihli verilere göre, 2 bin 396 tane yangın meydana geldiğini ve bu yangınlarda ise 10 bin 330 hektar alanın yandığını dile getirdi.

Orman yangınları neden önemlidir?
Orman yangınlarının erozyona etkisi nelerdir?
Orman yangınları önlemek için ne yapılmalı?
Orman yangınlarının küresel ve yerel etkileri nelerdir?

Gibi sorulara cevap ararken bu yanan ciğerlerimize neden erken müdahale olmasın diye Diye düşündünüzmü hiç

kaynaklar:

www.sinerjiyangin.com

T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı
www.ormansu.gov.tr

ÖZEL MANAVGAT ORTAOKULU
ANTALYA YOLU 5.KM.ILICA MEVKİİ MANAVGAT-ANTALYA
BİYOLOJİ – OYESIS (ORMAN YANGIN ERKEN MÜDAHALE SISTEMI)
ALI KAAN BIBER
VEYSEL GÜNAŞAN
ISMAIL SÖNMEZ

Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri