Fen Projesi – ISI YALITIMI YAPAN KESTANE KABUĞUNDAN TAHTA KAPLAMA

Proje Adı:

ISI YALITIMI YAPAN KESTANE KABUĞUNDAN TAHTA KAPLAMA

Proje Amacı:

Isı yalıtımı yapabilecek, kestane kabuğunu kullanarak tahta kaplama yapmayı amaçladık.

Giriş:

Vasıfsız, ince çaplı odunların hammadde olarak kullanıldığı, birinci sınıf keresteye alternatif olarak üretilen ahşap plakadır. Odunlar, yongalama makinelerinde küçük parçalara bölünür. Kurutma fırınında belli bir nem oranına indirilir ve eleme işleminden sonra, tutkalla karıştırılır. Alt, orta ve üst olmak üzere, tabakalar halinde serilir. Belirli bir sıcaklık ve basınç altında preslenen malzeme, tutkalın reaksiyona girmesi ile, `masif? bir malzeme haline gelir. Daha sonra zımparalanan levhalar,bekletildikten sonra, tüketime sunulur.
Suntalam, sunta levha üzerine, teknolojik emprenye makineleriyle melamin reçinesi ve tutkal emdirilerek yanmaz ve su geçirmez hale gelen dekor kağıdının kaplanmasıyla elde edilir

Ağaç türevli değişik maddelerden ağaç kaplama yapılabilir. Bizde projemizde daha önce yapıldığını düşünmediğimiz kestane kabuğundan yapmayı planladık.

Araştırmalarımızda da da gördüğümüz gibi önce kestane kabuklarını robotta parçalayarak çok küçük parçalara ayırdık. Bu parçaları fırınlayarak kuruttuk. Tutkal ile karıştırdık ve bir kalıba döküp tekrar fırında pişirerek kuruttuk.

Yaptığız malzemenin dayanıklılığını ölçmek için bir takım testlerden geçirdik.

Önce yaptığımız malzemeden küçük bir parçayı iki gün su içinde bekletip su çekip çekmeyeceğini hacminde oluşabilecek değişikliklere bakarak anlamaya çalıştık.

Sonra malzememizi dayanıklılık testinden geçirmek için testere ile kesme testini gerçekleştirdik. Dağılıp dağılmadığına baktık.

Bütün bunları yaptıktan sonra yaptığım malzemeyi ısı yalıtımında kullanıp kullanamayacağımızı anlayabilmek için kontrollü bir deney düzeneği hazırladık.

Özdeş iki ev maketi yaptık ve evlerden birinin dışını kestane kabuğu kaplaması ile kapladık. Her iki evimin içinede 60 watt lık bir lamba koyduk ve yine her iki evimzin içine derece yerleştirdik. Her iki evi de eşit süre ısı kaynağına tabi tuttuk ve hangi evde ısı kaybının daha çok olduğunu belirli aralıklarla takip ederek gözlemledik.

Kullanılan Yöntem:

Çalışmamızda bilimsel işlem basamaklarını uygulamaya çalıştık. ( Kontrollü deney, gözlem yapma, verileri toplayıp kaydetme, karşılaştırma, ilişkilendirme, karar verme, deneme, yöntemleri kullanılmıştır.)

Kestane kabuklarını robotta parçalayarak çok küçük parçalara ayırıp, bu parçaları fırınlayarak kuruttuktan sonra , tutkal ile karıştırıp bir kalıba döküp fırında pişirerek bu malzemeyi elde ettik.

Yaptığımız malzemenin dayanıklılığını test ettik.

1. Suya dayanıklılığını test etmek için aynı büyüklükte özdeş iki kestane tahtasından kestip bir tanesini iki gün su içinde beklettik. Diğer suda bekletmediğim parçanın haçmi ile karşılaştırıp su çekip çekmediğini ölçtük.

2. Kestane tahtamızın ne kadar dayanıklı olup olmadığını anlamak için testere ile keserek, dağılıp dağılmamasını gözlemledik ve dayanıklılığına karar verdik.

Kesilen parçanın kesme işlemi sonucunda dağılmadığı gözlemlenmiştir.

3. Son olarak yine kontrollü bir deney düzeneği hazırlayarak kestane tahtamızın ısı yalıtımında kullanılıp kullanılamayacağını test etmek istedik. Özdeş iki ev maketi yaptık ve evlerden birinin dışını kestane kabuğu kaplaması ile kapladık. Her iki evimizin içinede 60 watt lık bir lamba koyduk ve yine her iki evimizin içine derece yerleştirdik. Her iki evi de eşit süre ısı kaynağına tabi tuttuk ve hangi evde ısı kaybının daha çok olduğunu belirli aralıklarla takip ederek gözlemledik.

Yapılan nitel ve nicel gözlemlerimiz sonucunda deney grubundaki ve kontrol gurubundaki evlerimizin iç ortamının sıcaklık ölçümlerini tabloya kaydettik.

Proje Bütçesi:

110 Lira (5 kilo kestane, ahşap tutkalı, iki adet derece, karton, 60 wattlık iki lamba)

Proje Çalışmasının Takvimi:

15 Ekim – 30 Kasım: Literatür taraması

30 Kasım ? 20 Ocak : Malzemelerin teminiveProjenin uygulanması

Ulaşılan Sonuçlar:

Yaptığımız ölçümlerde yaptığımız malzememiz hem dayanıklılık testinden, hem de su çekme testinden başarı ile geçmiştir. Yani yeterince sert bir malzeme elde ettiğimiz için hem kestiğimizde dağılmamış, hem de suya attığımızda gözlemlediğimize göre minimum seviyede su çekmiştir.

Daha sonra ısı yalıtımı testini uyguladığımız deney düzeneğimizin ölçüm sonuçlarına baktığımız da, kestane kaplaması ile yaptığımız evin ısı kaybının daha az olduğu görülmüştür.

Sonuçların Değerlendirilmesi:

Yapılan kestane tahtasının hem dayanıklı, hem suya dayanıklı, hem de ısı yalıtımında kullanılabilecek bir malzeme olduğunu gördük.

Bunun sonucunda özellikle Bursa da kestane şekeri yapımında bolca kestane kullanılmakta. Buralardan atık madde olarak çıkan kestane kabukları değerlendirilebilir. Çöp olması engellenir. Geri dönüştürülebilir.

Isı yalıtımların da kullanılabilecek alternatif bir madde olabilir.

Suntalam olarak kullanılan malzemelrin de alternatifi olabilir. Suntalamın kullanıldığı her yerde kullanılabilir.

Kaynaklar:

Çilenti K. (1985). Fen Eğitimi Teknolojisi. Ankara

http://www.webhatti.com/genel/242619-suntalam-nedir-suntalam-nasil-yapilir.html

ÖZEL ÇAMLICA KALEM ORTAOKULU
TURİSTİK ÇAMLICA CAD.NO:28 ÜSKÜDAR-İSTANBUL
FİZİK – ISI YALITIMI YAPAN KESTANE KABUĞUNDAN TAHTA KAPLAMA
YUSUF CELAL KAYA HASAN ARİF ERBAY
SAMİME TABAN

Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri