Proje Amacı:
Yöremizde (Adıyaman ve çevresi) badem fıstık ağaçlarının reçineleri olarak bilinen sakızlarını ve okula taşımalı öğrenciler için gelen yemeklerden kalan ekmek atıklarından doğal yapıştırıcı elde ederek ekonomiye ve çevreye katkı sağlamaktır.
Proje Hedefi:
Amacımıza ulaşmada tamamen doğal ve insan sağlığına zararı olmayan badem ve fıstık sakızlarının katkısını anlama ve atık ekmekleri değerlendirme
Proje Özeti:
Badem ve fıstık sakızları ile okuldaki ekmek atıkları değerlendirilmiş ve kolay elde edilen doğal yapıştırıcılar denenmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştır. atık ve doğal malzemelerin değerlendirilebileceği böylelikle çevreci ve ekonomiye faydalı bir ürün elde edilebileceği gözlenmiştir.
Gerçekleştirilen Faaliyetler:
Yöremizde (Adıyaman ve çevresi) bulunan ve öğrencilerimizin kolaylıkla temin edebileceği badem ve fıstık sakızları (bu ağaçların reçineleri) ile okuldaki ekmek atıkları alınarak kuru ekmekler bir gün öncesinden bir kapta ıslatılır. Sonraki gün laboratuarda kurulan ısıtıcıda iyice ıslanmış ekmekler beherglasta bir karıştırıcı yardımıyla karıştırılarak bulamaç haline getirilir daha sonra badem ve fıstık ağaçlarından toplanmış sakızları eklenerek karıştırılmaya devam edilir. kıvam kazanması için gerekirse biraz su ilave edilebilir. Soğuduktan sonra nemli kalabilmesi için 1-2 gr yemek tuzu ilave edilir. ısıtma işlemine yaklaşık 30-40 dakika devam edilir. Sakızlarla beraber tamamen karışan ve kıvam kazanan karışım ısıtıcıdan alınarak soğumaya bırakılır. ılık iken süzgeçten geçirilerek varsa eğer sakızlarla beraber karışan atıklardan arındırılarak tamamen soğumaya bırakılır. 1-2 gün dinlendirildikten sonra yapıştırıcımız kullanıma hazır.
Kullanılan Yöntemler:
Anlatım, Demontrasyon (gösteri),Deney
Ulaşılan Sonuçlar:
Yaptığımız çalışmada yılın her ayında kolaylıkla bulunabilen badem ve fıstık sakızı ile okulda öğrencilerden arta kalan ekmekler kullanılarak tamamen çevre dostu ve ekonomik bir yapıştırıcı elde edilebileceği ince bir fırça kullanılarak öğrencinin bütün okul etkinliklerinde kullanabileceği sonucuna varılmıştır.
Sonuçları Değerlendirilmesi:Yapılan araştırmalarda proje bankası incelenmiş,literatürde benzer çalışmaları yapılmış fakat kısa zamanda her öğrencinin bütün okul etkinliklerinde kullanabileceği tamamen doğal yapıştırıcı özelliği olan badem ve fıstık sakızlarının bir arada kullanılmadığı görülmüştür
Kaynaklar:
www.cicicee.com ? doğa & rekreasyon? doğa & hayvan
www.bilimsenligi.com/cope-gitmekten-kurtuldum-cevreci-tutkal-old…
Proje bankası
Danışman öğretmenimiz
Aile büyüklerimiz
Projenin Takvimi:
12.12.2012 ilçe genelinde bu benim eserim proje yarışması tanıtımının yapılması
14.12.2012 proje egzersizinin başlanması
22.12.2012 gerekli araştırmaların yapılması
28.12.2012 doğada badem ve fıstık sakızlarının toplanması
02.01.2013-08.01.2013 deneysel çalışmaların yapılması
10.01.2013 sonuçların değerlendirilmesi
11.01.2013 proje raporunun yazılması ve gözden geçirilmesi
15.01.2013 bitiş
Proje Bütçesi:
Maliyet yok
Badem sakızı :hafif sulandırılmış 250 ml doğadan
Fıstık sakızı: eritilmiş halde 250 ml doğadan
Atık ekmekler: bulamaç haline getirilmiş ekmek 250 ml okulda arta kalan ekmekler
Ayşe Aydın Ortaokulu
KÖSELİ KÖYÜ NO:10 TUT/ ADIYAMAN
KİMYA – EN GÜZELİ BADEM İLE FISTIK
BÜŞRANUR YÜCEL HİCRAN AYDIN MUZAFFER YAPICI
Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri