PROJENİN ADI: ÇILGIN FASULYELER
HAZIRLAYAN: ABDULLAH YUSUF GEREK
1.GİRİŞ
Nasıl daha verimli ve daha hızlı ekin alabileceğimizi düşünürken, aklıma elektriğin manyetik etkisini kullanmak geldi. Dünyanın manyetik alanı her şeyi etkilediğine göre bitki gelişimini de etkiliyor olabilirdi. Bitkilerin gelişirken yerçekimi doğrultusunda büyüdüklerini bir kitapta okumuştum. Ben de yapay bir manyetik alan etkisi oluşturursam belki bitki büyüme ve gelişme hızını değiştirebilirim diye düşündüm. Gelişim hızını rahat gözlemleyebileceğim hem tarımda hem de beslenmemizde önemli bir protein kaynağı olan fasulye bitkisini projemde kullanmaya karar verdim. Saksılara ektiğim fasulye tohumlarını oluşturduğum elektromıknatıslar yoluyla farklı miktarlarda manyetik alana maruz bıraktım ve gelişimlerini gözlemledim. Belki bir gün Ay’da da fasulye yetiştiririm.
2. AMAÇ
Elektro mıknatısın bitkilerin gelişimi üzerinde etkisi nedir?
3. PROJE HEDEFLERİ
?1.Elektro mıknatıs nasıl yapılır?
2. Elektro manyetik alan nedir, nasıl oluşur?
3. Fasulyenin gelişmesi için gerekli olanlar nelerdir?
4. Bitkilerde yönelim hareketi nedir ve yerçekimi etkisi bitki gelişimini nasıl etkiler?? sorularının cevaplarını bulmak.
4. YÖNTEM
4.1. PROBLEM
Farklı güçlerdeki mıknatısların bitki çimlenmesi ve gelişimde etkisi var mı?
4.2. ALT PROBLEM
1)Bitki gelişimi 100 sarımlı elektro mıknatıstan etkilenir mi?
2)Bitki gelişimi 50 sarımlı elektro mıknatıstan etkilenir mi?
4.3. DENEY TASARIMI
KONTROL GRUBU: Elektro mıknatıs olmayan saksıdaki fasulyeler.
DENEY GRUBU: 100 sarımlı elektro mıknatıs olan saksıdaki fasulyeler, 50 sarımlı elektro mıknatıs olan saksıdaki fasulyeler.
BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN: Elektro mıknatısın gücü.
BAĞIMLI DEĞİŞKENLER: Fasulyelerin gelişimi.
SABİT DEĞİŞKENLER:
-Toprak
-Hava
-Işık
-Su
-Alçak gerilim güç kaynağı: 220 watt, 1,5 volt, + kutup üstte, – kutup altta
İŞLEM BASAMAKLARI:
1-İlk önce elektro mıknatıs oluşturuldu.
2- Her saksıya 2 tane fasulye ekildi ve sulandı.
3- Elektro mıknatıslar monte edildi ve çalıştırıldı.
4-1 hafta sonra gözlem başladı.
5- Her hafta eşit miktarda sulama yapıldı.
6. Gözlem tablolarına bitki uzunluğu, yaprak boy ve yaprak çap uzunluğu milimetre olarak kaydedildi.
7. Microsoft Office Excel programını kullanarak tablo ve grafikleri oluşturuldu.
4.4. PROJE ÇALIŞMA TAKVİMİ
Kilometre Taşları Süre Tarih
1. Projenin Belirlenmesi 1 hafta 18.10.2012
2. Proje hakkında araştırma 1 hafta 25.10.2012
3.a. Malzemelerin Belirlenmesi, 2 hafta 01.11.2012
3.b. Risk Planının Oluşturulması, 1 hafta 15.11.2012
3.c. Projenin Aşamalarını Tasarımı 2 hafta 29.11.2012
4.a. Malzemelerin Getirilmesi, 1 hafta 06.12.2012
4.b. Uygulanmaya Başlanması 1 hafta 13.12.2012
5. Uygulama Ve Verilerin toplanması 4 hafta 20.12.2012
6.a. Sonuçların Üzerine Tartışılması, 1 hafta 10.01.2013
6.b. Raporun Yazılması 1 hafta 17.01.2013
4.5. ARAŞTIRMA KONULARI
Elektromıknatıs ve elektro manyetik alan:
Elektromıknatıs basit olarak, çubuk şeklinde bir iletkenin etrafına yeteri kadar sarılmış bobin tellerine elektrik verilip, tellerin etrafında manyetik alan oluşturarak iletken çubuğun mıknatıs etkisi göstermesidir.
Elektromanyetik alan, elektrikle çalışan her cihazın çalışır durumda iken etrafa yaydığı dalgalarla oluşturduğu elektromanyetik alandır.
Fasulye İle İlgili Genel Bilgiler: Fasulye, dünyada ekim alanı ve üretimi yönünden yemeklik tane baklagiller içerisinde ilk sırada yer almaktadır. Kuru tane yanında taze sebze olarak ta yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Dünya Gıda ve Tarım Örgütünün 2003?teki raporuna göre dünyada kuru fasulye ekim alanları yaklaşık 27 milyon ha ve üretimi 19 milyon ton dolaylarındadır. Brezilya, Meksika, Çin, ABD dünyadaki diğer önemli kuru fasulye üreticisi ülkelerdir. Fasulye tarımının gelişmekte olan ülkelerde yaygın olmasına karşın verimi gelişmiş ülkelerde daha yüksektir.
Ülkemizde kuru fasulye, ekim alam ve üretim yönünden nohut ve mercimekten sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Fasulye ekim alanları 1970’li yıllarda 100 ha iken, 1990’lı yıllarda 170.000 ha ulaşmış ve günümüze değin fazla bir değişiklik göstermemiştir. Fasulye de verim ülkemizde yıllara göre 110-155 kg/da arasında değişmiştir. Son istatistiklere göre verimin 129 kg/da olduğu bildirilmektedir. Üretim, ekim alam ve verim değişiklerine bağlı olarak yıldan yıla azda olsa değişmiştir. Günümüzde fasulye kuru tane üretimi 225000 ton dolaylarındadır. Ülkemiz kuru fasulye üretimi ve ihracatı bakımından dünyada önemli ülkeler arasında yer almamaktadır.
Ülkemizde fasulye ekim alanları en çok Karadeniz bölgemizde yaygın olup, bunu orta güney ( Kayseri, Konya, Niğde, Nevşehir) ve orta kuzey (Eskişehir, Kütahya, Uşak Yozgat) bölgelerimiz izlemektedir. İllere göre fasulye ekilisi ve üretimi en çok sırasıyla Kahramanmaraş, Samsun, Malatya ve Afyonda bulunmaktadır.
Fasulyenin Besin Değeri ve Kullanımı: Fasulyenin kuru taneleri yanında, sebze olarak olgunlaşmamış meyve ve taneleri kullanılmaktadır. Taze meyve ve tanelerinde %90 dolaylarında su bulunmaktadır. Kuru tanelerinde ham protein oranı çeşit ve yetiştirme tekniğine göre değişmekle birlikte ortalama %22 dır. Fasulye proteini Lysin, Leucine, isoleucine amino asitleri yönünden oldukça zengin, Methionin, Tryptophan ve Cystine bakımından fakirdir. Tane, yeşil olgunluk döneminde fazla, kuru olgunluk döneminde ise daha az A vitamini (karoten) ve C vitamini içermektedir.
Fasulyenin Yetiştirilmesi: Fasulye tohumu 15-20 °C’de çimlenmekte,15° C nin altında yavaşlamakta, 10 °C’nin altında ve 35°C’nin üstünde ise çimlenme çok az veya hiç olmamaktadır. Çıkış ekimden sonra optimum nem ve sıcaklıkta 7-10 gün sonra olur. Çimlenme 15° C nin altında yavaşlar. Düşük sıcaklıklarda çıkış süresi 20-25 gün olabilir. Fasulyede gelişim 70-140 gün arasındadır. Bodur çeşitlerde çiçeklerime 10-15 gün, yan sarılıcılarda 20-25 gün sarılıcı çeşitlerde 30 günün üzerindedir.
Bitkilerde hareket: Bitkiler toprağa bağlı olduğu için yer değiştiremezler. Bununla birlikte iç ve dış etkilere tepki gösterirler. Bu şekil tepki göstermeye irkilme denir. İrkilme bitki hormonlarının bitkinin farklı bölgelerini farklı şekilde büyütmesiyle olur: Tropizma (Yönelim) Hareketi ve Nasti bunlara örnektir. Tropizma (Yönelim); bitkinin dışarıdan gelen uyartıya (ısı, ışık, kimyasal madde) göre yönelme göstermesine denir. Yönelim uyartıya doğru ise pozitif tropizma uyartının tersine doğru ise negatif tropizma adını alır. Bitki yerçekimi etkisiyle büyür, bitkinin gövdesi negatif tropizma yaparken kökleri pozitif tropizma yapar.
4.6.PROJE BÜTÇESİ
Gerekli malzemeler :
1. Uzun çivi(2 tane) 4 TL
2. Bakır tel 12 TL
3. 3 adet saksı 15 TL
4. 2 adet alçak gerilim güç kaynağı 0 TL(Merkez laboratuarından)
Toplam: 31 TL
5. BULGULAR
Oluşturduğum elektro mıknatısların manyetik alanının 0,1 Tesla?dan küçük olduğunu hesapladık. Bu hesaplamayı sitesinden yararlanarak yaptık. Zayıf elektromanyetik alan etkisindeki bitkilerin gelişimlerini 4 hafta gözlemledim. Her haftanın başında boy uzunluklarını, yaprak boy uzunluklarını ve yaprak genişlik uzunluklarını ölçtüm, oluşturduğum tabloya kaydettim. Fotoğraflarını çektim. Renk farklılıklarına baktım ve eşit miktarda suladım. Dördüncü haftanın sonunda bitkilerimi topraktan çıkardım, kök ve gövdelerini inceledim. Kök ve gövdelerde belirgin bir farklılık olmadığını gördüm.
Gözlemlerim sonucu oluşturduğum tablo ve gelişim grafikleri orta güçteki elektromıknatısın etkisindeki fasulyenin gelişimi açısından daha iyi olduğu gösteriyor. Gelişim grafikleri Proje Resim 1?dedir. Yaptığımız gözlemde fakat fazla güçteki elektro mıknatısının yapraklarının daha sağlıklı görünüyordu. Elektro mıknatıs olmadan büyüyen bitkinin diğerlerine göre çok yavaş büyüdü. Tüm saksılara iki tane fasulye tohumu ektik ama sadece kontrol grubunda ikisi de çıktı. Diğerlerinde elektromıknatısa yakın olan tohumlar çimlenirken çürüdü.
Tablo 1. Haftalara göre Boy Uzunluğu Gelişimi (mm)
Kontrol Grubu Az güçteki Çok güçteki
elektro mıknatıs elektro mıknatıs
(50 Sarım) (100 sarım)
1.hafta 15 25 35
2. hafta 40 170 150
3. hafta 235 340 445
4. hafta 510 700 560
Tablo 2. Haftalara Göre Yaprak Uzunluğu Gelişimi (mm)
Kontrol Grubu Az güçteki Çok güçteki
elektro mıknatıs elektro mıknatıs
(50 Sarım) (100 sarım)
1.hafta 5 12 15
2. hafta 15 21 35
3. hafta 65 70 75
4. hafta 71 95 80
Tablo 3. Haftalara Göre Yaprak Genişliği Gelişimi (mm)
Kontrol Grubu Az güçteki Çok güçteki
elektro mıknatıs elektro mıknatıs
(50 Sarım) (100 sarım)
1.hafta 4 10 12
2. hafta 12 20 28
3. hafta 66 70 75
4. hafta 82 97 80
6. SONUÇLAR VE TARTIŞMA
Projemizde, farklı güçlerdeki mıknatısların bitki çimlenmesi ve gelişimde etkisi olduğunu gözlemledik. Çok güçlü ve orta güçte elektromanyetik alanlar fasulyenin çimlenmesini ve gelişimini farklı hızlarda etkiliyor. 3. Haftaya kadar fazla güçteki EM etkisindeki bitki daha hızlı gelişirken 3. Haftadan sonra az güçteki EM etkisindeki bitki daha hızlı gelişmeye başladı. Çimlenme ve fide aşamasında belli bir dönem için orta güçteki elektromıknatısın bitki büyümesi açısından daha iyi olduğu, fazla güçteki elektro mıknatısın bitkiyi daha sağlıklı büyüttüğünü ve elektro mıknatıs olmadan büyüyen bitkinin diğerlerine göre çok yavaş büyüdüğü bulduk.
Yaptığımız projeyle yerçekiminin etkisiyle tropizma (yönelim) hareketi yapan fasulye bitkisinin yapay elektromanyetik alanla gelişme hızını değiştirdik.
Bu bulgumuz elektromıknatısın etkisinin tarımda yeni bir çağ açacağını bana düşündürdü. Çiftçilerin bu projeyi tarımda kullanabilmesi için farklı bitkilerle fraklı güçlerde elektromanyetik alan etkisini gözlemleyerek seralarda ya da tarlalarda kullanılabilecek bir icada dönüştürmeyi planlıyorum.
7. KAYNAKLAR:
1.http://www.lisefizik.com/lise3/calc/bobin.htm
2. http://www.gencziraat.com/Tarla-Bitkileri/Fasulye-Yetistiriciligi-5.html
3.http://tr.wikipedia.org/wiki/Elektro_m%C4%B1knat%C4%B1s
4.
Beşiktaş Bilim ve Sanat Merkezi
BEŞİKTAŞ BİLİM VE SANAT MERKEZİ BEŞİKTAŞ BİLİM VE SANAT MERKEZİ
GAYRETTEPE MAH. YENER SK. NO:11 BEŞİKTAŞ/İSTANBUL
BİYOLOJİ – ÇILGIN FASULYELER ABDULLAH YUSUF GEREK ÇİÇEK EYLEM AVCI
Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri