PROJENİN AMACI: Çocukların pişik olmasını önlemek.
PROJENİN HEDEFİ: Çocukların altını ıslattığı zamanlarda ıslaklığı fark etmemizi sağlayacak bir çocuk bezi tasarlamak.
TEORİK BİLĞİ:
(Bebeğin alt temizliği, günlük bakımının en sık tekrarlanan ve en önemli bölümlerinden biridir. Bu bölge; gerek kapalı olması, gerek nemlilik ve cilde temas eden idrar ve dışkının etkilerinden dolayı, zaten hassas olan bebek cildinin en çok özen isteyen bölgelerinden biridir. Islak ve nemli olmanın bebekleri huzursuz ettiğini bilen anne ve babalar, onların sağlıklı ve mutlu olabilmeleri için bebek bezi kullanmayı tercih ediyor.
Hayatımıza bebek bezi girmeden önce uzun yıllar kumaştan yapılan basit ve hijyenik olmayan çocuk bezleri kullanılmaktaydı.
Türkiye?de 0?3 yaş grubunda 4 milyon bebek var. Bebek bezi pentrasyonu konusunda Türkiye gelişmiş ülkelerden çok da geri kalmamakla beraber kullanım sıklığı konusunda maalesef sınıfta kalıyor. Gelişmiş ülkelerde günde 5?6 adet bez değiştirilirken Türkiye’de günde ortalama 2,7 bebek bezi değiştiriliyor. Bu durum da bebek cildinde pişik, tahriş ve kızarıklık gibi sorunlara yol açabiliyor.
Türkiye’de ortalama tuvalet eğitimi ise 22 aylık bebeklerde oluyor. Anneler tuvalet eğitimi vermek için yaz aylarını tuvalet tercih ediyorlar.
Bebek Bezini Marion Donovan tarafından 1951 yılında icat edilmiştir. Donovan, evde yaşamı kolaylaştırmak için, çoklu askı, diş ipi ve elbise arkasındaki fermuarı kolay kapatma gerecini de içeren bir düzineyi aşkın buluşun patentini alan üretken bir mucittir.
Geleneksel kumaş çocuk bezleri, bağlandıktan sonra genellikle üzerine giydirilen naylon külotla kullanılırdı; fakat naylon nemi çok fazla hapsedip pişiğe neden oluyordu. Daha iyi bir çözüm olması olması gerektiğine hükmeden Donovan, çeşitli bezlerle deneyler yaptı ve sonunda en iyi çözümün paraşüt naylonu olduğuna karar verdi. Yaptığı sızdırmaz çocuk bezi külotu 1949?da satışa sunuldu. Sızdırmaz külotla birlikte tek kullanımlık kağıt çocuk bezini geliştirdi. Bu fikir o kadar tuttu ki, Donovan talebi karşılayamadı ve çocuk bezi üretebilecek güce sahip bir şirket olan Keko Corp.?a sattı.
Bildiğimiz gibi bebekler in ve çocukların tuvale alışkanlıkları yoktur. Bundan dolayı altlarına yaptıklarının farkına varmazlar. Bu şekilde pişikte olabilirler. Taki anneleri veya bakıcıları fark edene kadar ağlarlar. Ve bu şekilde bebekler ağlayarak durumunu anlatmaya çalışırlar. Bezlere takılan alam sayesinde bu sıkıntı ortadan kalkmış olacak.
KULLANILAN MALZEMELER:
1 adet çocuk bezi
1 adet kapı zili
Bağlantı kabloları
2 adet pil
Kapak (Su)
PROJE TAKVİMİ:
Uygulama takvimi proje adımları
17-28 Ekim projenin belirlenmesi
31 Ekim 4 Kasım proje takviminin yapılması
10-18 Kasım problem ile ilgili literatür taraması yapılması
21-30 Kasım proje taslağının oluşturulması
1-9 Aralık gerekli malzemelerin tespiti ve temini
12-30 Aralık 12 projenin maket haline dönüştürülmesi
2-13 Ocak projenin yazımı
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: Bizi bu projeyi yapmaya iten sebep çocukların bebekliklerini daha rahat geçirmelerini sağlamaktır.
Çocuk bezi alındıBezin arası açılarak içine kapı zili takıldıTakılan zile piller takıldıKabloların ucuna suyu içinde tutacak kapak eklendiBu kapak idrarı içinde tutarak su bağlantıyı iletecek ve alarm çalacak.
Bebek altına işediğinde oluşan ıslaklık sistemi devreye sokarak alarm çalmasını sağlar.
Çocuk bezinin dikişleri açılarak içi açıldı. İçine kapı zili yerleştirildi. Kapı ziline bağlantı kabloları da eklenerek ucuna bir su şişesi kapağı eklendi. Kabloların uçları şişe kapağının içine yerleştirildi. Bu şekilde bebek altını ıslattığında burada biriken idrar alarmın ötmesini sağlayacak. Tekrar bez dikilerek bebeklerin kullanacağı şekle getirildi.
ULAŞILAN SONUÇLAR:
Bez kuru alarm çalmıyor
Bez ıslak alarm çalıyor
Oluşturulan bebek bezi suyla ıslatıldı alarm çaldı. Fakat beze yerleştirilen su kapağı estetik olarak uygun olamadı bu sistem geliştirilerek bebeklere zarar vermeyecek şekle getirilebilir. Bizim yaptığımız tasarımda bu kısmı istenilen özellikte yapamadık.
BÜTÇE:
– 1 adet çocuk bezi 2 tl
– 1 adet kapı zili 6 tl
– Bağlantı kabloları 2 tl
– 2 adet pil 2 tl
– Kapak 0 tl
Toplam 12 tl
GÖRÜŞLER:
Bildiğimiz gibi çocuklar ve bebeklerin tuvalet alışkınlıkları yoktur. Bu nedenle altlarını pisletirler. Altlarını pisletmeleri pişik olmalarına neden olur. Sistemimiz bebeklerde ve tuvalet alışkanlığı kazanmamış çocuklarda rahatça kullanılabilir. Maliyeti çok fazla olmamaktadır. Harcadığımız doktor parasını ve alınan ilaçları düşündüğümüz zaman daha karlı olabilir. Tabi bebeğimize verdiği zararın yanında küçük bir harcama sayılacağı unutulmamalıdır.
LİTERATÜR TARAMASI
http://www.ispartanews.com/haber/9129-hirsizlikta-yeni-yontem.html
http://www.projeokulu.net/proje-bankasi/102-bu-benim-eserim-projeleri-proje-bankasi
http://www.teknolojitasarim.com/
PROJENİN ÖZETİ:
Bebeğin alt temizliği, günlük bakımının en sık tekrarlanan ve en önemli bölümlerinden biridir. Bu bölge; gerek kapalı olması, gerek nemlilik ve cilde temas eden idrar ve dışkının etkilerinden dolayı, zaten hassas olan bebek cildinin en çok özen isteyen bölgelerinden biridir. Islak ve nemli olmanın bebekleri huzursuz ettiğini bilen anne ve babalar, onların sağlıklı ve mutlu olabilmeleri için bebek bezi kullanmayı tercih ediyor.
Türkiye?de 0?3 yaş grubunda 4 milyon bebek var. Bebek bezi pentrasyonu konusunda Türkiye gelişmiş ülkelerden çok da geri kalmamakla beraber kullanım sıklığı konusunda maalesef sınıfta kalıyor. Gelişmiş ülkelerde günde 5?6 adet bez değiştirilirken Türkiye’de günde ortalama 2,7 bebek bezi değiştiriliyor.
Bu durum da bebek cildinde pişik, tahriş ve kızarıklık gibi sorunlara yol açabiliyor.
Bu pişikler bebeklerin sağlık durumunu olumsuz etkilerler. Bizler bebeklerin altını ıslattığının farkına varmayız. Bizim bu durumu sonradan fark etmemizde bebeklerin pişik olmalarına sebep olabilir. Bu projeyi yapmaya iten sebep bebeklerin altlarını ıslattıklarında pişik olmaları ve canlarının yanma durumunu ortadan kaldırıp bebeklere daha sağlıklı, mutlu ve hijyenik ortam sağlamaktır.
Bildiğimiz gibi çocuklar ve bebeklerin tuvalet alışkınlıkları yoktur. Bu nedenle altlarını pisletirler. Altlarını pisletmeleri pişik olmalarına neden olur. Bu projede bebek bezlerini ıslattığında ıslaklığı algılayan sensörler konarak bebeğin altını ıslattığını haber verecek bir bez tasarlandı. Biz de bu bez sayesinde bebeklerin altını ıslattığını anlayacağız. Böylece bebeklerin ıslanmış bezini kuru bezle değiştireceğiz ve bebeklere daha güzel bir bebeklik geçirmelerine imkân vermiş olcağız.
PROJEYE KATKIDA BULUNANLAR:
Biz bu projeyi iki kişi yaptık. Bize babamda yardımcı oldu.
Cevdet Şamikoğlu Ortaokulu
Gürsel Mh. Darülaceze Cd. No:40 Okmeydanı – Kağıthane/İSTANBUL 34400
FİZİK – BEZİM KURU, BEBEĞİM MUTLU
İLAYDA DEMİRBAŞ KARDELEN ALTUNKAYA
RIZA ÇELİK
Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri