Fen Projesi – AVCI BİTKİLER

PROJENİN ADI

Avcı Bitkiler

PROJENİN AMACI

Peyzaj mimarlarının bahçe düzenlemesinde kullandığı bitkilerin, elektronik cihazların oluşturduğu manyetik alanı azaltıcı etkisi olup olmadığını araştırmak.

GİRİŞ

Projemizde, peyzaj mimarlarının bahçe düzenlemesinde kullandığı bitkilerin, manyetik alanın etkisini azaltıp azaltmadığını ve azaltıyorsa ne oranda azaldığını tespit etmeyi amaçladık. Bu sayede fen ve teknoloji dersinde öğrendiğimiz bilgileri günlük hayatımızda kullanabileceğimizi ispatlamayı hedeflemekteyiz.

Yaptığımız araştırmalar sonucunda, peyzaj mimarlığı, radyasyon ve olumsuz ektileri, manyetik alanı ve olumsuz etkileri hakkında çeşitli bilgiler elde ettik.

Peyzaj Mimarlığı;

Doğal ve kültürel kaynakları ve fiziksel çevreyi insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde ele alan, mekân ve yaşam ortamı oluşturan, çevreyle ilgili öncelikli projeler üretilmesini sağlayan bir planlama ve tasarım dalıdır.

Radyasyon;

Projemizdeki ilk amacımız, bitkilerin radyasyonu emme özelliğini araştırmaktı. Radyasyon ile ilgili yaptığımız araştırmalarda, radyasyon iyonize olmuş radyasyon ve iyonize olmamış radyasyon diye ikiye ayrıldığını öğrendik. Bizim araştırmak istediğimiz iyonize olmuş radyasyonu bitkilerin emilmesi oranıydı. İyonize olmuş radyasyonu ölçen bir cihazın olmadığını öğrendik. Türkiye Atom Enerji Kurumu?nda bile iyonize olmuş radyasyonu ölçebilecek bir cihaz yokmuş.

Manyetik Alan;

Biyo manyetoloji ilkelerine göre tüm maddeler dolayısıyla insan vücudu manyetik özelliğe sahiptir. İnsanın kendi iç manyetik alanı ile dünyanın oluşturduğu manyetik alan arasındaki uyumluluk çeşitli nedenlerden dolayı bozulabilmektedir. Bunun bir nedeni de insanın yaşadığı yerin manyetik alanının büyüklüğüdür. Genel keyifsizlik, boyunda sertlik, göğüs acısı, hafıza kaybı, baş ağrısı, kalp atışında ve kan kimyasında değişime uğratma, sindirim ve dolaşım sorunları oluşturabilmektedir. Yüksek gerilim hatlarından cep telefonu dalgalarına, radyo ve TV dalgalarından ev ve iş yerlerindeki bilgisayar ve elektrikli diğer eşyaların yaydığı elektromanyetik dalgalara kadar maruz kalınan elektromanyetik kirlilik sosyal yaşam ortamında hemen hemen her yerde sağlıksız bir atmosfer oluşturmaktadır.

Bu bilgiler doğrultusunda projemizi kaynak araştırma çalışmasını bitirdik ve deney düzeneğini yapmaya başladık.

Çilenti(1985); ilköğretimde fen ve teknoloji dersi diğer derslerden farklı kılan özelliği laboratuar çalışmaları ve bilimsel işlem basamakları olduğu vurgulanmıştır. Bu nedenle çalışmada deney yapılmıştır.

Çalışmalar sırasında, proje danışman öğretmenimiz Aysel ÖZLEM den yardım alınmıştır.

KULLANILAN YÖNTEMLER

Çalışmada bilimsel işlem basamakları uygulanmıştır. Proje konusu belirlenmiştir. Kaynak taraması ve gözlemler yapılmıştır. Kontrollü uygulamalar yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve ilişkilendirilmiştir.

Yapılan kaynak taramasında her gecen gün radyasyon içeren ve manyetik alan artıran cihazların kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Bunun için alınan çeşitli önemler olmasına rağmen yeteri kadar önleyici olmayabiliyor.

Projemizden bu olumsuz etkileri yok edebilmek için bitkilerden yararlanmaya karar verdik. Bahçelerimizi süslemek ve çit oluşturmak için kullanılan bitkilerin manyetik alan üzerinde etkisini inceledik.

Projemizde yapımında ve deney düzeneğinin oluşturulmasında;

– Site düzeni kurmak için; strafor köpük, ahşap kalas, mukavva, silikon ve silikon tabancası

– Manyetik alan ölçme aleti(gauss metre)

– Toprak ve bitki çeşitleri kullanıldı.

İlk önce strafor köpük, ahşap kalas, silikon, silikon tabancası ve mukavva ile ölçüm yapacağımız bir site maketi yaptık. (Resim – 1)

Yapmış olduğumuz maket sitemizin bahçe kısmına toprak ve 3 çeşit bitki aldı. 3 çeşit bitki almamızdaki amacımız farklı bitkiler manyetik alan üzerinde etkisini ölçmekti. (1 tane süs bitkisi ve 2 tane çit bitkisi aldık.) 2 tanesini çit bitkisi olmasının nedeni ise çit için kullanılan bitkilerin manyetik alan üzerine etkisin, kıyaslamaktır.(Resim – 2)

Peyzaj mühendisi Vildan hanımdan aldığımız bilgilere göre(Resim – 1), bahçelerde kullanılan bitkiler;

– Altuni taflan (Euonymuus Japonica)

– Leylandi(Cupressocyparis Leylandi)

– Sarı yapraklı leylandi

– Alev çalısı(Photinia fraseri Redrobin)

– Kartopu(Viburnum prunifolium )

– Limoni selvi(cupressus macrocarpa)

– Gold taft gibi bitkilerdi.

Biz bu bitkilerden en çok kullanılan, Altuni taflan (Euonymuus Japonica) ve Alev Çalısını(Photinia fraseri Redrobin) kullandık. Evlerde de süs bitkisi olarak kullanılan yaz kış yeşil kalan peygamber Kılıcı(Sansevieria) bitkisini kullandık.

PROJENİN BÜTÇESİ

45 TL. (peyzaj mimarlarının kullandığı çit bitkiler, strafor köpük, mukavva, toprak, karton, silikon ve tabancası, ahşap çerçeve)

PROJE ÇALIŞMASININ TAKVİMİ

– Proje konusunun belirlenmesi: 26.11.2012 – 30.11.2012

– Kaynak taraması ve toplanan bilgilerin değerlendirilmesi: 03.12.2012 – 15.12.2012

– Projenin amacı, hedefleri, yöntemi, uygulama adımları, çalışma takvimi ve beklenen sonuçların tanımlanması: 17.12.2012 – 21.12.2012

– Deney düzeneğinin hazırlanması ve ölçümlerin yapılması: 13.01.2013 – 19.01.2012

– Verilerin değerlendirilmesi ve sonuçların ortaya konması: 20.01.2012 – 24.01.2013

ULAŞILAN SONUÇLAR

Deney düzeneğinde yaptığımız tüm ölçümler tablo şeklinde ve grafik olarak gösterilmiştir.(Resim – 3)

Deney düzeneğimizde ilk yaptığımız ölçüm boş halinin ölçümüydü. Çevresinde manyetik alan oluşturacak cihazlar bulunmadığı için ölçüm değeri 0.9mG ? 1 mG arasında çıktı. (Resim – 2)

Aynı düzeneğin üzerini toprak ile kapladığımızda değer biraz daha küçüldü. 0.8 mG ? 0,9 mG arasında oldu. (Resim – 2)

Deneyimizdeki çalışmamızı bitkilerin üzerinde yoğunlaştırdığımız için toprağında manyetik alanı azaltmasını beklemiyorduk sonuç bizi şaşırttı. Bu uygulama sonucunda toprağın da manyetik alan etkisini azaltan bir özelliği olduğunu öğrendik.

Daha sonra ölçümlerimizde birbirini arayan iki telefon kullandık ve ölçümlerimizi o şekilde yaptık. (Resim – 2)

– 2 telefon arama halinde ve sadece toprak kaplı; 600mG ? 650mG arasında

– 2 telefon arama halinde ve Altuni Taflan Çit bitkisi; 150mG ? 200mG arasında

– 2 telefon arama halinde ve Peygamber Kılıcı süs bitkisi; 280mG ? 320mG arasında

– 2 telefon arama halinde ve Alev Çalısı çit bitkisi; 470mG ? 520mG arasında

Bu ölçümlere göre; her bitkini belirli oranlara göre manyetik alanı azaltan bir etkisi vardır. ALTUNİ TAFLAN isimli bitkinin manyetik alan azaltma etkisi ALEV ÇALISI isimli bitkiye göre daha fazla olduğunu gözlemlemiş olduk.

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Elde ettiğimiz bilgilere ve sonuçlara göre; ülkemizde gün geçtikçe büyüyen ve gelişen inşaat sektöründe, sadece konut elde etme değil, refah bir çevre edinme gibi bir ölçüt de vardır.

Peyzaj mimarları bahçelerimizi süslemek için birçok bitki çeşidi kullanılmaktadır. Bu bitkileri manyetik alan azaltıcı, radyasyon emici? gibi bir özelliği araştırılarak bu bitkiler daha bilinçli bir şekilde seçilebilir.

Bizim kullanmış olduğumuz bitkiler peyzaj mimarımız Vildan hanımın verdiği bilgiler doğrultusunda seçtiğimiz bitkilerdi. Kullandığımız bitkilerin hepsinin manyetik alan azaltıcı bir etkisi olduğunu belirledik. Seçmiş olduğumuz çit bitkilerinden Altuni Taflan en iyi oranda manyetik alan azaltıcı özelliği olduğunu gördük. Bu bitkinin manyetik alanın çok olduğu yerlerde kullanılması sağlığımız için daha iyi olacak.

Özellikle son zamanlarda artan AVM ve AVYM `lerin iç dekorasyonunu yaparken bitkilerden de yararlanıyorlar. Bu tarz yerlerde Altuni taflanı seçebilirler.(Haramidere Torium AVM `nin iç dekorasyonunda Peygamber Kılıcı kullanılmış.)

Daha geniş bir bitki seçimi yaparak ta bu çalışmamızı tekrarlayabiliriz ve bu şekilde bitkilere satış esnasında yeni bir özellik kazandırmış oluruz.(Peygamber Kılıcının yaklaşık %17 oranında manyetik alan azaltıcı etkisi var gibi? )

Seçmiş olduğumuz çit bitkilerinden Altuni Taflan küçük yapraklı, alev çalısı büyük yapraklı bir bitkiydi. Yaprak boyutu, yaprağın rengi, ? gibi bir çok özellik bitkinin manyetik alan üzerindeki etkisini değiştirebilir.

KAYNAKLAR

1. Bahçeşehir Botanik Çiçekçilik (Peyzaj Mühendisi Vildan Hanım)

2. Çilenti K. (1985). Fen Eğitimi Teknolojisi Ankara

3. tr.wikipedia.org/wiki/Peyzaj_mimarlığı

4. www.peyzajmimarligi.com/

5. http://www.peyzajmimoda.org.tr

6. http://www.taek.gov.tr/

7. http://www.bilgiustam.com/radyasyon-nedir-zararlari-nelerdir/

8.

9. http://www.turkcebilgi.com/ansiklopedi/manyetik_alan

10. http://tr.wikipedia.org/wiki/Manyetik_alan

11.

ÖZEL ESENKENT OKYANUS ORTAOKULU
TALATPAŞA CAD. YEŞİLIRMAK SOK. BAHÇEŞEHİR PAZARTÜRK KARŞISI NO:2 ESENKENT-ESENYURT/İSTANBUL
BİYOLOJİ – AVCI BİTKİLER
CANSU SAKİN ELİF SEVDE MERAL
AYSEL ÖZLEM

Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.