Projenin adı: ATIK ISI İLE BUZLANMAYA SON
Projenin amacı : Çöplerden elde edilen biyogaz ile yolların ısıtılarak buzlanmanın önlenmesi
GİRİŞ: Güney Afrika Cumhuriyetinde yapılan bir projeyle çöpten biyogaz elde edilmeye başlandı. Bu projede amaç biyogazı yakıt olarak kullanmak ve bu sayede artan benzin fiyatlarına karşı bir yakıt alternatifi geliştirmek. Yapılan araştırmalar biyogazın benzinden %30 daha ucuz olduğunu göstermiştir. Zira ülkenin dört bir yanındaki çöplüklerde biyolojik atıklar yani organik çöpler değerli bir hammadde oluşturuyor. Çöplüklerde oluşan bakteriler organik atıkları işliyor. Bir çöplük kapatılsa bile 20 yıl boyunca üzerinden çöplük gazları yükselmeye devam ediyor. Bu gazın içinde metan, karbondioksit, oksijen, hidrojen sülfür bulunuyor. Arıtımdan sonra bu gaz faydalı hale geliyor.
Aynı zamanda İzmir?de biyomühendislik kongresinde konuşan Prof. Dr. Kosaric kentlerin katı atıklarının arıtılarak biyogazın elde edilebileceğini vurgulamıştır.
Adana?nın merkez ilçesi Sarıçam?da ise çöplerin ayrıştırılarak çürütülmesi sonucu elde edilen metan gazından üretilen enerji ile yaklaşık 20 bin konuta elektrik sağlanıyor.
Metan gazı kimyasal formülü CH4olan bir bileşiktir. Normal sıcaklık ve basınçta gaz halinde bulunan metan kokusuz bir gazdır. Doğal gazın bir bileşenidir ve önemli bir yakıttır.
Yaptığımız literatür araştırması , biyogaz enerjisinin birçok alanda kullanıldığını ve gayet verimli sonuçlar elde edildiğini göstermiştir.
Bilindiği üzere hem bölgemizde hem de ülkemizde kışın meydana gelen kazaların çoğu buzlanmadan kaynaklanmaktadır. Yollarda yapılan tuzlama çalışmaları zaman, işgücü ve verimlilik açısından çokta kullanışlı bir yöntem değildir. Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Fizikokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çoban; buzlanmaya karşı kullanılan tuzun, korozyon etkisi nedeniyle asfaltı parçalıdığını, araçların metal kısımlarında ve köprü demirlerinde aşınmaya neden olduğunu açıklamıştır. Aynı zamanda ana maddesi kauçuk olan araç lastiklerini de çürüttüğünü söylemiştir. Öte yandan aşırı tuz kullanımı nedeniyle biriken sodyum klorürün toprağın çoraklaşmasına neden olduğunu bilinmektedir. Bizde tüm bu bulgulara dayanarak tuzlamaya alternatif olarak yolların belli bir sıcaklık seviyesinde ısıtılarak buzlanmayı engellemenin mümkün olabileceğini düşündük ve başladık araştırmaya.
Projemizde biyogazdan ısı enerjisi elde edilecek ve elde edilen bu enerji yolların alt kısmına döşenen boru sistemi ile buralara iletilecek. Biyogaz burada yakıt olarak kullanılacak .Tabi ki bu projede amaçladığımız bir diğer nokta ; çevremizin çöplerden arındırılıp temizlenmesidir.
Projemizin ilçemizde de uygulanabilirliğini öğrenebilmek amacıyla Kahta Belediyesinden yardım aldık. Belediye yetkililerinden aldığımız bilgiye göre ilçemizde günlük toplanan çöp miktarı 30 ton civarındadır. Bunun büyük çoğunluğunu hayvan ve bitki atıkları oluşturmaktadır. Toplanan bu çöpler Kahta?dan 15 km uzaklıkta bulunan bir dere yatağına atılıyor. Projemiz ile bu çöplükler önemli bir enerji kaynağına dönüşecek ve aynı zamanda oluşturduğu çevre kirliliği ortadan kalkmış olacak.
KULLANILAN YÖNTEM : Çalışmamızda problem çözme yöntemi kullanılmıştır. (Problem çözme basamakları: Problemin hissedilmesi, problemi tanılama ve sınırlama, çeşitli kaynaklardan veri toplama, hipotez oluşturma, veri analizi, hipotezi test etme, raporlaştırma). Bahsedilen bu basamaklar sırayla uygulanmıştır. İlk olarak kışın yollarda meydana gelen buzlanma olayının günlük hayatı olumsuz etkilediğini gözlemledik. Daha sonra problemimizi çözebilmek amacıyla daha önce yapılmış çalışmalara alternatif olarak neler yapıbileceğimiz araştırdık. Bu konuda öncelikle literatür taraması yaptık, ilçemiz belediyesinden ve internetten gerekli verileri topadık. Hipotezimizi oluşturduk. ( Hipotez: Eğer çöplerden elde edilen biyogaz enerjisi ile yollar ısıtılırsa buzlanmadan doğan trafik kazaları büyük ölçüde önlenmiş olur.) Hipotezimizi test aşamasında gelişmiş ülkelerdeki (İsveç, Norveç ve Rusya gibi soğuk ülkelerde ) benzer projelerin uygulama sonuçlarını dikkate aldık. Uygulama sonuçlarının olumlu olduğunu öğrendik. Bu bilgilere dayanarak bizim projemizinde olumlu sonuçlar yaratacağına inanarak projemizi geliştirdik ve sonuçlarımız raporlaştırdık.
Ayrıca beyin fırtınası, araştırma inceleme, projenin maketini oluşturma gibi yöntem ve teknikler kullanılmıştır.
Proje Bütçesi: Projenin maketini yapmak için 15 TL kullanılmıştır.
Proje Çalışmasının Takvimi:
8 ekim- 13 kasım : Literatür tarama, proje planlama
13 kasım-11 aralık : Veri toplama, gözlem yapma
11 aralık-22 ocak : Projenin raporlaştırılması
ULAŞILAN SONUÇLAR : Projemizin hayata geçmesi ile birçok ilimizde yollar ısıtılarak buzlanma önlenecektir. Çöplerin çevreye atılması engellenerek meydana gelen çevre kirliliği giderilecektir.
SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ : Çok daha ucuza enerji elde edilecek .Bu enerji yolların ısıtlmasında kullanılacak ve buzlanma nedeni ile meydana gelen trafik kazaları azalacaktır. Tuzlama yönteminin yollara, araçlara ve çevreye verdiği zararlar ortadan kalkacaktır. Çevre kirliliğinin insan sağlığı üzerinde yarattığı olumsuzluklar büyük ölçüde azalacaktır.
KAYNAKÇA
http://www.dw.de/organik-%C3%A7%C3%B6pten-biyogaza/a-16491755
http://enerjienstitusu.com/2013/01/02/organik-copten-biyogaza/
http://www.yesilgazete.org/blog/2013/01/04/guney-afrikada-copten-biyogaz-uretme-projesi/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Metan
http://www.samanyoluhaber.com/gundem/Coplukten-enerji-cikti/889332/
http://web.deu.edu.tr/erdin/pubs/doc116.htm
http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/299952.asp
http://ebookbrowse.com/biyogaz-tesisi-tanitim-katalogu-hun-biyogaz-4-sayfa-kopya-pdf-d379986478
Mevlana Ortaokulu
Hürriyet Mah.
KİMYA – ATIK ISI İLE BUZLANMAYA SON
YUSUF FURKAN GÜNEŞ MUSA ŞİMŞEK MAKBULE GÜRBÜZ
Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri