Fen Dersi Projesi – PH KONTROLLÜ ŞIŞE

Proje Adı: pH Kontrollü Şişe

Proje Amacı: Yanlış depolamadan kaynaklanan ve son tüketim tarihinden önce bozulan içeceklerin pH değerini kontrol ederek ürünün bozulup bozulmadığının tespit edilmesi.

Giriş: Bakkaldan aldığım pastörize sütü içtiğimde tadının değişik olduğunu fark ettim. Son tüketim tarihine baktığımda ise daha süresinin dolmadığını gördüm. Arkadaşımla konuyu tartıştığımızda ise ürünün bozulmasının yanlış depolamadan kaynaklanabileceğini tahmin ettik. Bu durumda son kullanım tarihine bakarak alışveriş yapan bir tüketicinin bozuk bir gıda alması mümkündü. Öncelikle aklımıza ?pH değerine bakarak bozulan gıdaları tespit edebilir miyiz?? fikri geldi. Danışman öğretmenimize konuyu açtığımızda süt, yoğurt gibi gıdaların sağlık açısından zararsız olması için hangi pH aralığında olması gerektiği ile ilgili literatür taraması yaparak çalışmamıza başlamamız gerektiğini belirtti. Yaptığımız araştırmalarda bazı gıda ürünlerinin üzerinde pH değerlerinin yazdığını fakat bizim düşündüğümüz pH ölçme sisteminin bulunmadığını tespit ettik. Literatür taraması tamamlandıktan sonra uygulama aşamasına geçtik. Bu aşamada pastörize süt kutularına pH kâğıdını monte ettik. Bu yöntemle hem ürünler açılmadan hem de açıldıktan sonra ürünün bozuk olup olmadığını tespit etmeyi amaçladık. Yaptığımız denemelerde olumlu sonuçlar elde ettik. Böylelikle raflarda bulunan gıdaların, son tüketim tarihi geçmemiş olsa bile yanlış depolamadan dolayı bozulup bozulmadığı bu yöntem ile rahatlıkla tespit edilecekti. Ayrıca tüketim esnasında, ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında bekletilen ürünlerin de bozulup bozulmadığı pH etiketine bakılarak anlaşılabilecekti. Çalışmamızda Organize Sanayi Bölgesinde bulunan firmalarla sponsorluk görüşmelerinde bulunulmuş cevap beklenmektedir.

Yöntem :

Öncelikle çalışmamızı süt üzerine yoğunlaştırdık. Fakat farklı gıdalar üzerinde de bu yöntemin uygulanabileceğini belirlemek için meyve suyu ile denemelerimiz oldu. Yaptığımız denemede gıda paketlerinin üzerine pH kâğıdını monte ettik. Sağlıklı gıdada olması gereken pH değerini not ettik(örneğin sütte 6,4 ile 6,8 aralığında olması gerekir). Kutunun ağzını açık bıraktık ve yaklaşık bir hafta bekledik. Yeniden pH değerine baktığımızda 5 civarında olduğunu gözlemledik. Sütü incelediğimizde sütün kesilmiş olduğunu gözlemledik.

Çalışmamızda problemi tespit etme, tartışma, araştırma ve uygulama basamakları kullanılmıştır.

Proje Bütçesi: 30 TL (süt, meyve suyu ,yoğurt,pH kağıdı)

Proje çalışma takvimi:

24 Ekim-16 Kasım Literatür taraması

19 Kasım-04 Ocak Projenin uygulanması

07 Ocak-18 Ocak Sponsor desteği aranması

Sonuçlar, Sonuçların Değerlendirilmesi: Sonuç olarak raflarda bulunan gıdaların, son tüketim tarihi geçmemiş olsa bile yanlış depolamadan dolayı bozulup bozulmadığı bu yöntem ile rahatlıkla tespit edilecek, ayrıca tüketim esnasında, ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında bekletilen ürünlerin de bozulup bozulmadığı pH etiketine bakılarak anlaşılabilecektir.

Kaynaklar:

Anonim. Türk Gıda Kodeksi Çiğ süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tebliğ Nu:2006/38, Ankara, 2006.

Anonim Türk Standartları Enstitüsü, TS 11150 Pastörizasyon Metodu ile İşlenen-Yapım Kuralları Standardı, Ankara, 1993.

Antalya Bilim ve Sanat Merkezi
GÜRSU MAH. 351.SOK.
KİMYA – PH KONTROLLÜ ŞIŞE
AYSU ŞIMŞIR
MERVE BENGISU AKIN
RAMAZAN ALÇA

Fen Projesi / Matematik Projesi
Bu Benim Eserim Fen Bilimleri ve Matematik Projeleri Yarışması
Bilim Şenliği Projeleri

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.