Fazla Sosyallikten mi Yalnız Kaldık ?

blog yazarı
Aslıhan Dikmen

Sosyal medya hesaplarında yer almak insanları sosyalliğe değil asosyalliğe itiyor.Yalnızlık bir insanın boşluk  duygusuyla karışık kendini dünyadan kopmuş hissetme duygusu mu yoksa kurduğu sanal ilişkiler mi ?

Arkadaşlık kavramı artık eskilerde mi kaldı ? Arkadaşlık bir araya gelip yüz yüze muhabbet etmek , üzüntüleri , sevinçleri beraber paylaşmaktır.Sosyal medya ile arkadaşlık kavramımızda da değişmeye başladı.Tüm dünyada her üç kişiden ikisi herhangi bir sosyal ortamda.Artık muhabbet etmek , hal hatır sormak yerine ; gittiği yerleri beğenerek , paylaştığı sözlere , videolara yorum yazarak , paylaştığı fotoğraflarla kimlerle görüştüğünü görmek arkadaşlık kavramımızı yeniden şekillendiriyor.Sohbetler bozuluyor, muhabbetler koyulaşmak yerine sıradanlaşıyor.Artık düğünlere ,kutlamalara gitmek yerine sosyal medyadan beğenerek gitmiş kadar oluyoruz.Hal böyle olunca sosyalleştiğimizi düşünürken asosyalliğe doğru hızlıca koşuyoruz.İnsanlar çeşitli paylaşımlardan dolayı birbiri ile kavga bile ediyor. Üzgün olduğumuzda bir arkadaşımızı aramak yerine tanıdığımız ve tanımadığımız her insanla o anki duygularımızı sanalda olsa paylaşıyoruz. Canımız bile yansa, acısını önce sanal alemde paylaşıyoruz.Duygularımız böylelikle körelmeye başlıyor.

Psikolojik olarak değerlendirmek gerekirse de sosyal medya neredeyse tüm kullanıcılarını çift kişilikli olmaya itiyor. Sosyal medyada farklı bir insan haline bürünüyoruz.Herkesin mutlu, sorunsuz ve sürekli eğlenen halini görüyoruz.Aslında çok daha büyük psikolojik sıkıntılar yaşayan insanların sayısı ise her geçen gün artıyor.Birde günümüzün trendi beğenilmek. Ne kadar beğeniliyorsanız o kadar kusursuz bir insanmışsınız gibi hissettiriyor. Böylece egoist tarafınız daha ağır basıyor. Sosyal medya sayesinde kolaylaşan iletişim beraberinde tanımadığımız insanlara çabuk güvenmeyi de getirdi. Hiç tanımadığımız insanlarla kolaylıkla iletişime geçip konuşabiliyoruz.

Sosyal medya bağımlılığı sigara ,alkol bağımlılığı kadar hayatımızı etkiyor. Sosyal medya ve sosyal ağ ortamları yetişmekte olan gençlerimizi aşırı derecede kullanımda gerçek sosyal ortamlardan uzaklaştırıyor.Rengarenk ,neşeyle dolu olan gençlik yerine asosyal insan ilişkileri zayıf, pasif ve mutsuz kişilikler ortaya çıkabiliyor.Peki bu sosyal medyayı kullanmak çok mu kötü bir alışkanlık ? Tabii ki de değil.Sosyal medya hesaplarını kullanarak gündemi , etkinlikleri , organizasyonları takip edebiliyoruz.Her şey bilinçli kullanmakla alakalı.Bilinçli kullanıldığı sürece hiçbir sıkıntı yok.

Siz sosyal medyanın da hayatında her zaman pozitif yönlerini kullanın…