EVLADIM KALDIR BAŞINI, DİK YÜRÜ!

Blog Yazarı
Bilge Sevil ASLANv

Keçiler gözlerinin konumunun getirdiği avantajla 320 derecelik bir açıyı görebilirler. Çünkü keçiler, otçul memelilerin çoğunda olduğu gibi kafanın iki tarafında yer alan gözlere sahiptir. Böylece otlanırken bile avcıyı farkedebilir ve geniş görme açısı sayesinde avcıdan kaçacakları yolları farkedebilirler. Öte yandan avcı hayvanların ise gözleri birbirine olabildiğine yakındır. Bu yakınlık ‘kör nokta’ları arttırsa da çok daha büyük bir kazanç getirir. Bu kazanç, uzak gözlerin sahip olmadığı 3 boyutlu görüş yani derinliktir. Böylece avcılar avların hareketlerini çok daha isabetli bir şekilde tespit edebilirler.

Homo Sapiens’e yani bize gelirsek, bugün telefona bakmaktan önümüzü bile göremiyoruz. Artık yeni bir kavramımız bile var “smartphone zombie”! Yani sokakta telefonundan kafasını kaldırmadan yürüyen insanlar. Dünyada tüm şehirlerde ve bütün sokaklardalar. Haliyle gün içinde bir çok kazada sırf sokakta yürürken önlerine değil de telefonlarına baktığı için meydana geliyor. Hatırlarsanız, iki sene önce de dünyayı kasıp kavuran ‘Pokemon Go’ yüzünden ‘smartphone zombie’ler her yeri sarmıştı ve 100,000’e yakın trafik kazası sırf bu yüzden meydana gelmişti.

Bir hafta önce yayınlanan BBC’deki habere göre Kuzey Çin’deki bir şehir, özellikle yavaş yürüyen akıllı telefon kullanıcıları için özel bir yaya şeridi tanıttı. Çin’in Xi’an şehrindeki Yanta Yolu üzerindeki kaldırım, artık kendi telefonlarına bakan ve çevrelerindeki her şeyi görmezden gelen insanlar için özel bir yola sahip. Bu yol 80 cm genişliğinde ve 100 metre uzunluğunda, kırmızı, yeşil ve mavi boyalı. Rotadaki akıllı telefonların resimleri de onu sıradan bir yaya şeridinden ayırıyor.

Kimilerine göre bu değişen dünya için bir gereklilik, kimilerine göre ise telefon bağımlılığını normalleştiren tehlikeli bir yaklaşım zira postür bozukluğundan göz hastalıklarına kadar bir çok soruna sebep oluyor. Kimin ne kadar haklı olduğunu zaman gösterecek ancak; bisiklet yolu bile olmayan, yaya kaldırımlarında masa sandalyeden yürünemeyen, dahası telefonla konuşurken araç kullanmanın ustalık sayıldığı ülkemizde haberdar olunması gereken durumlar bunlar.