eTwinnig “ANAHTAR BENDE KİLİT KİMDE?, Proje Çalışmamızı Tamamladık

Türkiye’nin farklı illerinden öğretmen (DİYARBAKIR/KOCAKÖY Atatürk Ortaokulu Matematik Öğretmeni Yasemin TURĞUT, AMASYA Yavuz Selim Ortaokulu Matematik Öğretmeni Zafer MADEN, AMASYA Yeşil Yenice Ortaokulu Matematik Öğretmeni Ümmügülsüm ESEN, ORDU Merkez Ortaokulu Matematik Öğretmeni Tuba KÖROĞLU ÖZDEMİR, BURSA Seyran Ortaokulu Matematik Öğretmeni Zeliha TATOĞLU ve KAHRAMANMARAŞ Hacı Osman Arıkan Ortaokulu Matematik Öğretmeni Tuğba YAĞCI) ve öğrencilerin katılımıyla ÖĞRETMENLERİ rehberliğinde eTwinning kapsamında yürüttüğümüz “ANAHTAR BENDE KİLİT KİMDE?” adlı proje çalışmamızı tamamladık. Bu projenin amacını şu şekilde özetleyebiliriz. Öğrenciler matematik problemlerini çözmekte zorlanmaktadırlar. Bunun sebebi de öğrencilerin okuduğunu anlayamaması, ön yargılı olmaları, somutlaştıramamaları, kullanılan yöntem ve teknikler olabilir.
Amacımız çocuklara matematiği sevdirmek, eğlenerek öğrenmelerini , problemlere çözüm üretebilmelerini sağlamak, matematik okur yazarlığı kazandırmaktır.
Farklı şehirlerden ilk kez bu projeye katılan ogrencilerimiz bu projede cok güzel çalışmalar ve de etkinlikler gerçekleştirdi.

Projemizin amaçlarından biri olan Matematik problemlerine karşı korkusuzca cevaplar verebilmeleri, bu korkularını yenip ben yapabilirim, cevabını biliyorum gibi ifadelerini rahat kullanabilmeleri için Matematiği eğlendirerek ve öğrenme becerilerini artırarak çeşitli etkinlikler yapıldı. Öğrencilerimiz öncelikle problem kutularıni oluşturup bu kutulara sayılar, özel isimler, meyve ve sebze resimleri, şekiller ve sembolleri çizip attılar. Daha sonra bu kutulardan sırası ile çeşitli resimleri çekip buna yönelik problem hikayesi yazdılar. Daha sonra yazdıkları problem hikayelerini drama yöntemiyle canlandırdılar.Böylelikle Matematik dersinde Türkçe, Resim ve Müzik derslerini de işlemiş oldular. Diğer derslerle disiplinler arası becerilerini geliştirerek eğlenerek ve de anlayarak öğrenmeyi gerçekleştirdiler.

Biz ve de öğrencilerimiz için çok verimli olan bu projede ilk kez çeşitli web2.0 araçlarını kullanmayi öğrenen öğretmen ve de öğrencilerimiz oldu. Çeşitli uygulamalarla ders içi etkinlikleri daha öğretici ve de anlamlı kılarak kalıcı öğrenmeler gerçekleştirildi. Bu amaçla ortak çalışmalara yer verildi. Logo, afiş, poster, oyunlar, problem hikayeleri, ve de çeşitli uygulamalarla kendilerini tanıtmayı öğrendiler. Uzaktan egitim sürecinde Puzzle, WordArt, Canva, Pixton, Toonytool ve Toontastic 3d gibi çeşitli web2.0 araçlarını kullanmayı öğrenmiş oldular.

Ayrıca farklı illerdeki öğrencilerimizle beraber çeşitli webinarlar yapıp onların bu projede aktif katılımı sağlandı. Çeşitli fikirler ortaya atılıp öğrencilerimiz arasında beyin fırtınası gerçekleştirildi. Birlikte şiir yazmayı, hikaye oluşturmayı, şarkı söylemeyi gerçekleştirip ortak çalışmalar yapıldı. Böylelikle öz güveni yüksek bireyler haline geldiler.

Matematik Öğretmeni YASEMİN TURĞUT “Öğrencilerin Matematik problemlerini çözememelerini, problemlere korkuyla yaklaşarak okuduğunu anlamaması ve de buna yönelik çözümler üretememelerini, öz güveni eksik bireyler olmalarını derste kullanılan yöntem ve tekniklerden kaynakli olabileceğini dile getirdi. “ANAHTAR BENDE KİLİT KİMDE?” etwinning projesi ile çocukların problem çözme becerileri, öz güveni yüksek bireyler olmaları, derste gördüğü konuları somutlastırarak öğrenmeleri ve korkusuzca eğlenerek ve de öğrenerek Matematiğin zor bir ders olmadığı algısı kazandırıldığını anlattı. Ayrıca kullanılan yöntem ve tekniklerden hangilerinin öğrenci seviyelerine uygun bir şekilde olacağı belirtildi. Böylelikle bu proje ile beraber gerçekleştirilen çalışmaların öğrenciler tarafından çok güzel karşılandığını ifade etti. Proje ortakları arasında inanılmaz derecede iş birliği vardı. Tüm ekibimiz çok çalışkan olup harika sonuçlar elde ettiler.
Eski tabularımızı yıkıp “ANAHTAR BENDE KİLİT KİMDE? HİÇ BİR SORU DURAMAZ BİZ PROBLEM CANAVARLARININ ÖNÜNDE” sloganıyla projemizi sonlandırmış olduk.