ETOBUR BİTKİLERİMLE BÖCEKSİZ EVİM

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

BU BENİM ESERİM MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI

PROJE AMACI: ETOBUR BİTKİLER BESİNLERİNİN BİR KISMINI BÖCEKLERDEN SAĞLAYARAK EKOLOJİK DENGEYE KATKIDA BULUNURLAR. BU BİTKİLERİ EVLERİMİZDE YETİŞTİREREK BİZLERE SORUN ÇIKARAN BÖCEKLERİ HERHANGİ BİR KİMYASAL İLAC KULLANMADAN YOKEDEBİLİRİZ.

PROJE HEDEFİ: ETOBUR BİTKİLER DOĞAL BİR BÖCEK AVCISI OLMASININ YANINDA AYRICA BESİN ZİNCİRİNİN ÖNEMLİ BİR AYAĞINI OLUŞTURAN HEM ÜRETİCİ(OTOTROF) HEM TÜKETİCİ (HETEROTFOF) CANLILAR GRUBUNU OLUŞTURUR. HEDEFİM HEM DOĞAL BİR BÖCEK ÖLDÜRÜCÜ OLUŞTURMANIN YANINDA, BU BİTKİLERİDE YAKINDAN TANIMIŞ OLACAĞIZ.

PROJE ÖZETİ: ETOBUR BİTKİLERİN DEĞİŞİK TÜRLERİNİ EV BİTKİSİ OLARAK KULLANARAK ZARARSIZ BİR BÖCEK ÖNLEYİCİ, ODAMIZIN HAVASI İÇİN OKSİJEN KAYNAĞI VE EVİMİZE DOĞAL BİR ORTAM OLUŞTURULDU. AYRICA KİMYASAL İLAÇLARIN KULLANIMI AZALTILMIŞ OLDU.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: 1- DEĞİŞİK TÜRLERDE ETOBUR BİTKİLER(SARRACENİA, DROSERA, DİONEA VB.) TEMİN EDİLEREK BUNLARI EVİMİZDE BÖCEK SORUNU YAŞANAN BÖLGELERE YERLEŞTİRDİM. 2- ETOBUR BİTKİLER SİNEK VE BÖCEKLERİ SALGILARI İLE KENDİLERİNE ÇEKMEYE BAŞLADI. 3- ETOBUR BİTKİLERİN YERLEŞTİRİLDİĞİ BÖLGELERDE İSTENMEYEN BÖCEK POPULASYONLARINDA AZALMALAR GÖZLENDİ.

KULLANILAN YÖNTEMLER: PROBLEM: EVİMİZDEKİ ZARARLI BÖCEKLERDEN KENDİMİZE ZARAR VERMEDEN NASIL KURTULABİLİRİM? KULLANILAN ETOBUR BİTKİ ÇEŞİTLERİ: VENUS FLY TRAP-SİNEKKAPAN, SARRACENİA-İBRİK OTU, DROSERA-GÜNEŞ GÜLÜ, PİNGUİCULA-YAĞ ÇANAĞI

ULAŞILAN SONUÇLAR: 1. ETOBUR BİTKİLERİN BULUNDUĞU ODADA SİNEK VE BÖCEK TÜRLERİNİN FAZLA BULUNMADIĞI TESPİT EDİLDİ. 2. KİMYASAL BÖCEK ÖLDÜRÜCÜ İLAÇLARIN KULLANIMININ ÖNÜNE GEÇİLDİ. 3. EVİMİZİN HAVASININ BİTKİLERİMİN YAPTIĞI FOTOSENTEZ SAYESİNDE TEMİZLENMESİ SAĞLANMIŞ OLDU.

SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ: ETOBUR BİTKİLER RENKLERİ, KOKULARI VE SALGILARI İLE BÖCEKLERİ KENDİLERİNE ÇEKER VE ONLARI İÇİNE HAPSEDİP BÖCEKLERİN YAPISINDA BULUNAN FOSFOR VE AZOT GİBİ BİLEŞİKLERİ BESİN OLARAK KULLANARAK YAŞAMINI SÜRDÜRÜRLER. BU BİTKİLERİN DOĞADA PEK ÇOK TÜRÜ VARDIR VE EV ORTAMINDA DA KOLAYLIKLA BÜYÜTÜLEBİLİR.

KAYNAKLAR: 1- VENUSFLYTRAPTR.COM 2-WWW.AGACLAR.NET 3- P. D.AMATO, 1998, THE SAVAGE GARDEN 4-HTTP://WWW.POPULERBİLİM.COM.TR/ARSİV/0603/B00.HTM

PROJENİN TAKVİMİ: PROJE KONUSUNUN BELIRLENMESI VE HIPOTEZLERIN OLUŞTURULMASI : 13.10.2009-31.11.2009 KAYNAK TARAMASI : 02.11.2009-20.11.2009 GEREKLI MALZEMELERIN TEMINI : 24.11.2009-04.12.2009 HIPOTEZLERIN DENENMESI VE VERILERIN KAYDEDILMESI : 07.12.2009-25.12.2009 SONUÇLARIN DEĞERLENDIRILMESI : 28.12.2009-08.01.2010

PROJE BÜTÇESİ: 60 YTL