Etkili öğrenme ortamı öğrencinin ilgisini çeken, efektif olan, geri bildirim fırsatları sunan ortamlardır ama aynı zamanda öğrenci için yeni bilgiyi gerçek dünya durumlarıyla ilişkilendirebilme becerilerini içerir.
Aşağıda eğitim ve eğitimin daha etkili hale gelmesine yardımcı olabilecek bazı anahtar teknikler bulabilirsiniz:
- Aktif öğrenme: Bilginin pasif alıcısı olmak yerine, aktif öğrenme öğrencilere tartışma, problem çözme ve deney yapma gibi etkinlikler aracılığıyla içerikle yakından ilgilenmelerine teşvik eder. Bu yaklaşım, öğrencilerin öğrendiklerini içselleştirmelerine ve uygulamalarına yardımcı olur. Burada öğrenciler tarafından çok soru sorulması yani merak duygusunun güdülenmiş olması, aktif öğrenme için önemli belirleyici unsurdur.
- Pratik yapma ve geri bildirim: Öğrencilere öğrendiklerini uygulama ve geri bildirim alma fırsatı vermek, onları geliştirmelerine yardımcı olmak için gerekli olan temel unsurlardır. Bu egzersizler yazılı, sözlü veya mini sunumlar halinde beden diliyle de yapılabilir. Öğrencilerin kendilerini en iyi şekilde nasıl ifade edebildiklerine dikkat edilmesi gerekir örneğin bazı öğrenciler kendilerini yazı dilinde çok güzel ifade edebiliyorken bazı öğrenciler sözel olarak kendilerini iyi ifade eder.
- İşbirlikli öğrenme: İşbirlikli öğrenme, öğrencilerin ortak bir hedefe ulaşmak için birlikte çalıştıkları bir tekniktir. Bu, öğrencilerin iletişim, takım çalışması ve problem çözme gibi önemli becerileri geliştirmelerine yardımcı olabilir. Grup etkinliklerinde öğrencilerin sahip oldukları bireysel özelliklerine bakılarak sözcü, planlayan, yazan, soran, cevaplayan v.b görevlerin verilmesi süreçte daha aktif olmalarına teşvik eder.
- Karma öğrenme: Karma öğrenme, geleneksel yüz yüze eğitimle, online öğrenmeyi birleştirir. Bu, öğrencilere esneklik ve konfor sağlar ve aynı zamanda öğretmenlerden destek ve geri bildirim almalarına olanak tanır. WEB 2 araçların desteğiyle oluşturulacak ön bilgi düzenleyicileri kullanmak veya pekiştirme amacıyla yine bu araçlardan faydalanmak karma öğrenmenin iyi birer örneğidir. Öğrenecekleri konuya ilişkin materyallerin ders öncesinde yine bu araçlar yardımıyla öğrencilere iletilerek konu hakkında önceden fikir sahibi olmalarını sağlamak da bu yöntemin iyi bir yoludur.
- Oyunlaştırma: Oyunlaştırma, oyun dışı bağlamlarda oyun benzeri unsurların kullanımıdır, örneğin öğrenme deneyimine puanlar, rozetler, lider tablosu ve diğer ödüllerin eklenmesi. Bu öğrencilere motivasyon sağlayabilir ve öğrenme deneyimini daha ilgi çekici hale getirebilir.
Bu teknikleri eğitim ve öğretim süreçlerine dahil etmek, öğrenciler için daha etkili ve ilgi çekici öğrenme deneyimleri oluşturmaya yardımcı olabilir.