T.C.
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
BASIN DUYURUSU
ERASMUS+ PROGRAMINDAN GENÇLİK PROJELERİNE 2,3 MİLYON AVRO DESTEK
Avrupa Birliği Bakanlığının bağlı kuruluşu olan Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Erasmus+ Programı, eğitim durumuna veya yabancı dil bilgisine bakılmaksızın tüm gençlerimizin ve gençlere yönelik çalışmalara katılan her yaştan vatandaşımızın ülkemizde veya diğer Avrupa ülkelerinde faaliyetler yapmasına imkan sağlıyor. Gençlik Programı, uluslararası tecrübe ve kazanımlar yoluyla gençlerin istihdam edilebilirliğini artırmayı, ön yargıları ortadan kaldırmayı, kültürlerarası öğrenmeyi tesis etmeyi, gençlerin karar alma süreçlerine ve gençlik politikalarına aktif katılımlarını güçlendirmeyi hedefliyor. Bu hedeflere yönelik olarak yılda üç teklif çağrısı ile gençler, gençlik çalışanları ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler ve kamu kuruluşları tarafından sunulan projelere destek sağlanıyor.
Erasmus+ Programı kapsamında gençlik projelerinin birinci teklif çağrısı 24 Mart 2014 tarihinde sona erdi. Birinci teklif çağrısı döneminde 466 proje başvurusu ile Türkiye Avrupa’da en fazla proje başvurusu alan ülke oldu. Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yapılan değerlendirme sonunda toplam 122 proje kabul edildi. 122 projeye yaklaşık 2,3 Milyon Avro hibe desteği sağlanacak. 44 farklı ilden projenin desteklenmeye hak kazandığı birinci başvuru döneminde, 11 proje ile İstanbul en fazla projenin desteklendiği il oldu. 10 proje ile Ankara ikinci ve 8 proje ile İzmir üçüncü sırada yer aldı.
Dernek, vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarının, belediyelerin, valiliklerin, üniversitelerin yanı sıra gençlerin biraraya gelerek oluşturdukları gayri resmi gençlik topluluklarının proje sunabildikleri Erasmus+ Programında, 24 Mart başvuru döneminde hibe desteği kazanan 122 projeden; 71’i gayri resmi gençlik grubu tarafından, 32’si sivil toplum kuruluşları tarafından, 18’si kamu kuruluşları tarafından ve 1’i özel sektör kuruluşu tarafından sunuldu.
Kentsel/kırsal kalkınma, sanat ve kültür, kültürlerarası diyalog, çevre, Avrupalılık bilinci, sağlık, cinsiyet eşitliği, engellilik, gençlik politikaları, ayrımcılıkla mücadele, medya ve iletişim, gençlik bilgilendirmesi gibi temaların işlendiği 24 Mart başvuru dönemi gençlik projelerinde en fazla işlenen temalar AB Vatandaşlığı ve kültürlerarası öğrenme oldu.
Erasmus+ Programı kapsamında gençlik projeleri için fırsatlar halen devam ediyor. Gençlik alanında geliştirilen projeler 1 Ekim 2014 tarihine kadar Türkiye Ulusal Ajansına sunulabilecek.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu konu ile ilgili olarak “Erasmus+ Gençlik Programı, gençlerimizi Avrupalı gençler ile ortak çalışmalarda buluşturarak Türkiye’nin AB üyelik sürecindeki en ciddi engellerinden biri olan önyargıların ortadan kaldırılması konusunda en önemli araçlarımız arasında yer alıyor. Ülkemiz, Türkiye Ulusal Ajansının 2014 yılındaki kapsamlı tanıtım çalışmaları ile tüm Avrupa’da Gençlik Programı kapsamında en fazla başvuru alan ülke durumuna geldi. Gençlerimizin Avrupa Birliğinin Eğitim ve Gençlik alanındaki projelere kazandırdıkları dinamizmin, Türkiye’nin tam üyelik sürecine de yansıyacağını düşünüyorum. Bu vesile ile programa ilgi gösteren tüm gençlerimizi ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyor, proje fikri olan gençlerimizi 1 Ekim başvuru dönemi için proje sunmaya davet ediyorum.” açıklamasında bulundu.