İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
BU BENİM ESERİM MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
PROJE AMACI: DOĞADAN ELDE EDILEN BITKI TOHUMLARIYLA, PASLI ÇIVILERI KULLANARAK KUMAŞ BOYACILIĞINDA KULLANABILIRLIĞINI GÖZLEMLEMEK.
PROJE HEDEFİ: 1-SENTETİK BOYALARI KULLANMAK YERİNE DAHA EKONOMİK VE SAĞLIKLI OLAN BİTKİSEL BOYALARIN KULLANIMININ SAĞLANMASI 2-TOHUMLARDANDA KAYNATMA YOLUYLA DEĞİŞİK RENKLERİN ELDE EDİLEBİLECEĞİNİN AÇIKLANMASI 3-BAZI BOYA BITKILERININ ÖĞRETILMESI VE BU KAYNAKLARIMIZIN GÜNÜMÜZ TEKNOLOJILERINDEKI ÖNEMININ VURGULANMASI
PROJE ÖZETİ: DOĞAL BOYAMACILIK KÖK, YAPRAK, ÇIÇEK VE TOHUMLARIN SIVI IÇERISINDE KAYNATILMASIYLA BOYAR MADDENIN ÇIKARTILMASIDIR. MINERAL TUZU ŞAP ENTELE OTU TOHUMU KARANFIL TOHUMU VE PASLI ÇİVİLERİ KAYNATIP BİR GÜN SONRA KUMAŞLA KAYNATTIK.KUMAŞI SABUNLA YIKADIK.SARI RENKTE DOĞAL KUMAŞ BOYASI ELDE ETTİK. 1 AY SONRA YEŞİLİMSİ RENKTEKİ SIVIMIZIN RENGİ SİYAHA DÖNDÜ, BEYAZ KUMAŞI KAYNATIMCA GRİ RENGİ ELDE ETTİK.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: BAZI BOYA BITKILERINI VE BU BOYAR ÖZELLIK TAŞIYAN BITKILERIN KÖK,YAPRAK,ÇIÇEK VE TOHUMLARININ VERDIĞI RENKLERLE ILGILI ARAŞTIRMALAR YAPTIK. ENTELE BITKISININ TOHUMLARI VE KARANFIL TOHUMLARINDAN KÖK BOYA YAPMAK IÇIN 10 GR. ENTELE OTU TOHUMU 10 GR. KARANFIL TOHUMU 60 GR. ŞAP (SABITLEYICI) 2 LT SAF SU 10 ADET PASLI ÇIVI 75 CM BEYAZ KUMAŞ KULLANDIK. SARI KUMAŞ BOYASI ELDE ETTIK. BEKLERKEN RENGİNİN KOYULAŞTIĞI GÖRÜLEN SIVIDA 1 AY SONRA BEYAZ KUMAŞ KAYNATIP GRİ RENK ELDE ETTİK.
KULLANILAN YÖNTEMLER: 2 LT SUYA 30 GR ŞAP ATARAK KAYNATTIK. ENTELE OTU TOHUMLARINI VE KARANFIL TOHUMLARINI 100 C DE KAYNAYAN SUYA ATTIK. 40 DK KAYNATIP SOĞUTTUK. 30 GR ŞAPLA KAYNATTIĞIMIZ DIĞER SIVI IÇINE PASLI ÇIVILERI ATTIK. 40 DK.SONRA ALTINI SÖNDÜRÜP SOĞUTTUK. 1 GÜN BEKLETTIK.TEKRAR KAYNATTIK. İKI SIVIYI KARIŞTIRIP BEYAZ KUMAŞLA KAYNATTIK.KUMAŞI SABUNLA YIKAYIP KURUTTUK. SARI RENGI ELDE ETTIK.TESADÜFEN AYNI SIVIDEN 1 AY SONRA GRİYİ ELDE ETTİK.
ULAŞILAN SONUÇLAR: 1-ENTELE OTU TOHUMU,KARANFIL TOHUMU İLE PASLI ÇIVILERİ KULLANARAK SARI BOYA ELDE EDILDI. 2-KIMYASAL MADDELERDEN UZAK DOĞAL BOYA ELDE EDILDI. 3-HAZIRLADIĞIMIZ SIVININ SONRAKİ GÜNLERDE RENGİ KARARDI.1 AYSONRA AYNI SIVIDA AYRI BİR BEYAZ KUMAŞ PARÇASINI KAYNATTIK.KUMAŞ GRİ RENGE BOYANDI.
SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ: GÜNÜMÜZ TEKNOLOJISIYLE BERABER BIRÇOK KONUDA OLDUĞU GIBI BOYACILIK ALANINDA DA SENTETIK BOYALARIN KULLANIMI, INSANLAR VE DIĞER CANLILAR AÇISINDAN DOĞAL DENGENIN BOZULMASINA SEBEP OLMUŞ VE BIR DIZI SORUN ORTAYA ÇIKARMIŞTIR. SON YILLARDA ARTAN ÇEVRE BILINCIYLE DOĞAL BOYAR MADDELERE KARŞI BIR YÖNELIM VARDIR.ÖZELLIKLE SON YILLARDA BITKISEL BOYA MADDELERINE OLAN ILGI GIDEREK ARTMAKTA VE GELIŞMIŞ ÜLKELERDE BU BITKILERIN TARIMI VE KULLANIMINA ÖNEM VERILMEKTEDIR.
KAYNAKLAR: WWW.KÖK BOYALAR.WIKIPEDI ÖZGÜR ANSIKLOPEDI WWW.ANSIKLOPEDI.BIBILGI.COM/KÖK-BOYA WWW.EKOLOJİK YAŞAM PORTALI : DOĞADAN GELEN RENKLER
PROJENİN TAKVİMİ: ARAŞTIRMA:15-16 KASIM 2009 MALZEME TEMINI:17-18 KASIM 2009 PROJENIN YAPILIŞI:19-20-21 KASIM 2009 2.BOYAMA:22 ARALIK 2009
PROJE BÜTÇESİ: 30 TL
DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR: YÖRE HALI VE KILIM SATIŞ MERKEZINDEN KÖK BOYA VE IPLIK BOYAMACILIĞI ILE ILGILI BILGI ALDIK.