ENERJİ YUVASI

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması

Projenin Amacı:

Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş, rüzgar ve elektromanyetik enerjiden gündelik hayatta kullanılabilecek ısı ve elektrik enerjisinin üretilmesinin, evsel atıklardan organik gübre ve biyogaz üretilmesinin, konutlarda ısı yalıtımı yapılmasının, yağmur sularının arıtılarak temizlikte kullanılacak suyun elde edilmesinin, çatı kenarlarındaki buz saçaklanmasının önlenmesinin, sobalı evlerde soba zehirlenmelerinin önlenmesi, azaltılması ve ısının odaya homojen dağılmasının, sobanın kullanımının kolaylaştırılmasının, kullanılabilirliğinin arttırılmasının ve vücut sıcaklığına uygun oda sıcaklığının ayarlanmasının sağlanması.

Proje Hedefleri:

1.Evin çatısına ve dış cephesine yerleştirilen güneş kolektörleri ve panelleri sayesinde güneş enerjisinden ısı ve elektrik enerjisi üretilmesinin sağlanması.

2.Mıknatısların aynı kutuplarının birbirine uyguladığı manyetik itme kuvveti yardımıyla elektromanyetik enerjiden elektrik enerjisi üretilmesinin sağlanması.

3.Rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi üretilmesinin sağlanması.

4.Yenilenemez enerji kaynaklarının kullanımının azaltılmasının sağlanması.

5.Farklı yenilenebilir enerji türlerinin bir arada kullanılmasını ve herhangi birinin eksikliğinde diğer enerji türlerinden bu eksikliğin giderilmesinin sağlanması.

6.Çatıya düşen ve çatı oluklarına gelen yağmur sularının depolanmasını ve depolanan yağmur sularının arıtılarak temizlik amaçlı olarak kullanılmasının sağlanması.

7.Evsel besin atıklarından biyogaz üretilmesinin sağlanması.

8.Evsel besin atıklarından organik gübre üretilmesinin sağlanması.

9.Evsel atık miktarının (çöpün) azaltılmasının sağlanması.

10.Ev duvarlarında ısı yalıtımının sağlanması.

11.Ev içine kurulan konveksiyon hızlandırıcı sistem sayesinde sobanın, kombinin veya rezistansın yaydığı ısının homojen dağılmasının sağlanması.

12.Sobalı evlerde sobanın kullanılabilirliğinin arttırılmasının sağlanması.

13.Sobalı evlerde oda sıcaklığının istenilen sıcaklıkta otomatik ayarlanmasının sağlanması.

14.Sobalı evlerde sürekli sıcak su elde edilmesinin sağlanması.

15.Sobalı veya kombili evlerde yanma sonucu sızabilecek zararlı gazların tahliyesinin sağlanması.

16.Sobalı veya kombili evlerde yanma sonucu sızabilecek zararlı gazlardan dolayı oluşabilecek solunum sistemi rahatsızlıklarının veya ölümlerinin önlenmesi.

17.Sobalı veya kombili evlerde yanma sonucu sızabilecek zararlı gazlardan dolayı ev halkının uyku halinde iken zarar görmesinin önlenmesi.

18.Sobalı veya kombili evlerde yanma sonucu sızabilecek zararlı gazlardan dolayı sızıntı anında devreye girecek uyarı sistemi ile ev halkının uyandırılmasının sağlanması.

19.Sobalı evlerde ters esen rüzgarlarda bacadan çıkan dumanın tekrar eve dönmesinin engellenmesi.

20.Odalarda kullanılan tümsek aynalar sayesinde gündüz güneş ışığının, gece odadaki lambanın ışığının dağıtılarak dağınık yansıma sayesinde aydınlanma miktarının arttırılmasının sağlanması.

Proje Çalışmaları Sırasında Gerçekleştirilen Faaliyetler:

1.30x50x70 cm boyutlarında iki katlı evin kenarları oluşturuldu ve evin altına 106×80 cm boyutlarında altlık yapılarak etrafına çit yapıldı.

2.Her bir kata 10×10 cm boyutlarında 8 pencere yeri açılarak pencere kasası ve kasaya cam yerleştirildi.

3.Alt kata 16×12 cm boyutlarında giriş kapısı, üst kata 16×10 cm boyutlarında balkon kapısı yeri açılarak kapı kasası yerleştirildi.

4.Evin üst katına biyogaz eldesi için kullanılacak sistemin ve farklı çöplerin toplanmasını sağlayacak sistemin konulacağı 10×20 cm boyutlarında balkon yapıldı.

5.Evin çatısı, hem bakır levha hem de transistör kullanılarak yapılan güneş pilleri ile kaplandı ve güneş pilleri seri ve paralel bağlanarak hem voltaj hem de akım arttırıldı. Güneş pilleri invertöre bağlandı. Güneş pili üretimi için; Her birinden 0,7 V ve 0,2 mA akım üreten transistorlerden 100 tane kullanılarak 10 seri 10 paralel devre elde edildi.Bakır levhalar kullanılarak silikon bazlı güneş pili oluşturularak her iki pilde çatıya yerleştirildi.

6.Çatının köşelerine rüzgar türbini modeli yerleştirildi ve elde edilen akımın invertöre aktarılması için bağlantılar yapıldı. Rüzgar türbini yapımı için; Eski antenlerin alüminyum parçaları direk olarak kullanıldı ve bu direklere 0,5W gücündeki motorlar bağlandı ve motorlara pervane yapılarak takıldı. Motorlar dinamo görevi görecek ve motorlar ikişerli olarak seri bağlandı ve iki seri devre birbirine paralel bağlanarak akım ve voltaj değerleri arttırıldı.

7.Elektromanyetik enerjiden elektrik enerjisi üretecek sistem çatı içine monte edildi ve elde edilen akımın invertöre aktarılması için bağlantılar yapıldı. Elektromanyetik enerjiden elektrik enerjisi üretecek sistem için; Silindir şekilli Neodium mıknatıslar daire şeklinde kesilen kontrplaktan yapılan tablaya 1 cm aralıklı olarak yerleştirildi. Tablanın altına yerleştirilen mil, rulmana takılarak rulman yerdeki ayağa sabitlendi. Tabla miline yerleştirilen dişli, dinamo olarak kullanılacak motorun dişlisine bağlandı.

Tablaya ilk hareketi sağlaması için 0,5 W gücünde bir motor kullanıldı. Hazırlanan ikinci tabla birinciye yaklaştırılarak mıknatısların birbirlerine uyguladıkları elektromanyetik itme kuvveti sayesinde tablaların dönmesi ve hareket enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi sağlandı. Tablaya ilk hareketin sağlanması için gerekli enerji güneş enerjisi ve rüzgar enerjisinden elde edilen ve aküde depolanan elektrik enerjisinden elde edildi.

8.Ev duvarlarının içine iki yüzü alüminyum folyo ile kaplanmış köpük yerleştirilerek ışıma yoluyla ısı kaybı önlendi.

9.Ev duvarlarının içine verilen hava ile hava perdesi oluşturularak ısının iletim yoluyla yayılması önlendi.

10.Ev duvarlarına hava verilmesi için 12 wattlık motorlar kullanıldı ve motorların enerjisi güneş, rüzgar ve elektromanyetik enerjiden elde edildi.

11.Çatı kenarlarına yerleştirilen oluklardan akan yağmur suları depoda toplandı ve dinlendirilen, çöktürülen ve klorlanan su pompa yardımıyla evin şehir şebekesi dışında döşenen borulara verilerek evde temizlik amaçlı kullanılması sağlandı. Pompa için gerekli enerji güneş, rüzgar ve elektromanyetik enerjiden elde edildi.

12.Çatı oluklarının altına ısıtıcı yerleştirildi ve ısıtıcı için gerekli enerji güneş, rüzgar ve elektromanyetik enerjiden elde edildi.

13.Evin mutfak balkonuna biyogaz üretimi için sindirme ve depolama tankı yapıldı. Sindirme tankı yapımı için; Biyogaz üretilecek yemek atıkları, sebze ve diğer besin atıkları için atığın üç–dört hafta süreyle içinde bekletileceği 20×40 cm boyutlarında 0,2 mm kalınlığındaki hava almayacak şekilde sacdan sindirme tankı ve kapağı yapıldı. Sindirme tankının içine ısıtma işlemi için Ni–Cr tel döşenerek uçları tankın dışına çıkartıldı ve ısıtma için gerekli enerji güneş, rüzgar ve elektromanyetik enerjiden elde edildi. Sindirme tankının içine atılan atığın öğütülmesi ve karıştırılması için kullanılacak motorlar bağlandı ve sızdırmaz bir kapak yardımıyla tanka hava girmesi engellendi. Sindirme tankının üst kısmına oluşan gazın alınması için bir boru bağlanıp boru ağzına vana yerleştirildi. Oluşan gazın depolanması için 20×40 cm boyutlarında 0,2 mm kalınlığındaki hava almayacak şekilde sacdan tank yapıldı ve bu tank sindirme tankına boru ile bağlandı. Gaz tankına, vana ile boru bağlanarak boru ocağa çekildi ve gazın kullanılması sağlandı. Sindirme tankına ve gaz tankına manometreler yerleştirilerek gaz basıncı kontrol altında tutuldu. Depolama tankında yeterli basınçta biriken gaz mutfakta ocakta kullanıldı.

14.Biyogaz eldesinden sonra kalan atıklar gübre olarak değerlendirilmek üzere biriktirildi.

15.Evin duvarlarına büyük tümsek aynalar yerleştirilerek gündüz güneş ışığının, hava karardığında oda ışığının yansıtılması ve dağıtılması sağlanarak daha fazla aydınlanma sağlandı.

16.Çatı kenarlarına buzların oluşmaması için rezistans yerleştirilerek ısıtıcı yapıldı ve gerekli enerji güneş, rüzgar ve elektromanyetik enerjiden elde edildi.

17.0,3 mm kalınlıklı sac kullanılarak 5 cm çap ve 15 cm yüksekliğinde minyatür soba ile 10 cm çap ve 25 cm yüksekliğinde model soba yapıldı.

18.0,3 mm kalınlıklı sac kullanılarak bacaya takıldı.

19.0,3 mm kalınlıklı sac kullanılarak semaver modeli hazırlanıp model soba üzerine yerleştirildi.

20.Soba altına yapılan kapak ve kapağa dişli ve kasnaklar sayesinde motor bağlandı.

21.Motora, akım geldiğinde ve kesildiğinde zıt yönlere dönmeyi sağlayan zamanlayıcı devre yerleştirildi.

22.Soba kenarındaki konveksiyon motorları ve soba altındaki motora bağlı zamanlayıcı devre termostat yardımıyla adaptöre bağlandı.

23.Pencere kenarına ve bacaya takılan motor ve pervane aspiratör görevi gördü.

24.Sızıntı anında odaya yayılacak gazı algılayabilecek duman ve karbonmonoksit dedektörü takıldı.

25.Dedektör anahtar görevi görecek ve sızıntı anında gaz sızıntısını algılayarak aspiratörlerin çalışmasını ve odadaki zararlı gazları içeren kirli havanın evin dışına tahliye etmesi sağlandı.

26.Çatı yapılarak baca ve baca içine aspiratör görevinde motor ve pervane yerleştirildi.

27.Rüzgar, güneş ve elektromanyetik enerjiden elde edilen elektrik enerjisinin verdiği doğru akımın düzenli hale getirilerek alternatif akıma çevrilmesi için bu üç sistem 12 V’luk invertöre bağlandı. Elde edilen akımın depolanabilmesi için 12 V’luk akü invertörün çıkışlarına bağlandı.

28.Evin balkonuna plastik, cam, kağıt, metal, yemek atıkları, yağ atıkları, sebze atıkları ve diğer atıklar için ayrı ayrı olmak üzere farklı cins atıkların toplanmasını sağlayan 20x20x50 cm boyutlarında 8 bölmeli çöp kovası yapıldı. Her kovaya farklı renkte olmak üzere plastik malzeme bölmesine beyaz poşet, cam malzeme bölmesine kırmızı poşet, kağıt malzeme bölmesine mavi poşet, metal malzeme bölmesine gri poşet, yemek atıkları bölmesine siyah poşet, yağ atıkları bölmesine sarı poşet, sebze atıkları bölmesine yeşil poşet geçirildi.

Kullanılan Yöntemler:

1.Gözlem:

Isı yalıtımı yapılan ve yapılmayan odalar için sıcaklık ölçümleri yapıldı, gaz oluşum süresi gözlendi, güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüşüm süreci gözlendi.

2.Deneme:

Hazırlanan modelin kullanılabilirliği ve çalışma şekli ile ilgili ve gaz üretimi, duman ve karbonmonoksit dedektörü ile aspiratörlerin verimli çalışması ve yerlerinin tespit edilmesi, farklı enerji türlerinden elektrik enerjisinin üretimi ve depolanması için denemeler yapıldı.

3.Model Oluşturma:

Proje için model oluşturuldu.

4.Araştırma:

Biyogaz üretim tesisleri, güneş pilleri, güneş kolektörleri, rüzgar türbinleri, elektomanyetik enerji, Kayseri ilindeki yağış miktarı ile ilgili araştırmalar yapıldı.

Ulaşılan Sonuçlar:

1.Soba kullanılan evlerde, rüzgarlı havalarda soba tütmesi olarak bilinen zehirli gazların odaya yayılmasının önlenmesi yani bacanın çekim gücünün arttırılabilmesi için bacaya takılan aspiratör sayesinde bacanın çekim gücü arttırıldı.

2.Soba altına yerleştirilen ve ısıya göre açılıp kapanabilen kapak sayesinde yakıt tasarrufu sağlandı.

3.Duman ve karbonmonoksit dedektörü sayesinde sobadan sızıntı halinde ışık ve ses uyarı sistemi ile evde bulunan kişilerin uyandırılması ve can kaybının önlenebileceği sonucuna varılmıştır.

4.Soba arkasına ve alt kısmına yerleştirilen pervaneler sayesinde odanın konveksiyon yoluyla homojen ısınması sağlanmıştır.

5.Çekim gücü fazla olan neodim mıknatıslarla hareket enerjisi elde etmek için mıknatıslar, merkezden eşit uzaklıklara ve tablanın ağırlık merkezini bozmayacak şekilde yerleştirildi.

6.Hareket kolaylığı sağlaması açısından rulman yağlandı.

7.Elde edilen akımın şiddetinin arttırılabilmesi için mıknatıs sayısının ve çekim gücünün arttırılabileceği görüldü.

8.Elde edilen elektrik enerjisi sayesinde küçük led lambalar yakılabildi.

9.Biyogaz üretiminde fermantasyon yapan bakterilerin faaliyetini sürdürmesi için belirli sıcaklık değerlerine ihtiyaç duyduğu ve elde edilen metan gazının alevinin renksiz ve zor görüldüğü gözlendi.

10.Sindirme tankında bekleme sırasında oluşan biyogaz karışımının, tankın üst kısmında birikmesinden dolayı bu gazın depolama tankına aktarılması sırasında sorunlar görüldü.

11.Yağmur suları depolanılarak su tasarrufu sağlandı.

Sonuçların Değerlendirilmesi:

1.Duman ve karbonmonoksit dedektörleri duyarlı olarak çalışmadığı için bazı durumlarda gaz veya duman kaçağının algılanamadığı tespit edilmiştir.

2.Soba altına yerleştirilen kapağın açılıp kapanması sırasında,oda sıcaklığına duyarlı termostat,istenilen sıcaklık değerinde bazı durumlarda kapağın hareketini sağlayamamıştır.

3.Semaver sayesinde soba üzerinde bulunan su kaplarının devrilmesi ve yanık tehlikesi önlenebilmiştir.

4.Bacaya yerleştirilen aspiratör sayesinde bacanın çekim gücü arttırılarak ters esen rüzgarlarda zararlı gazların eve dönmesinin engellenebildiği gözlenmiştir.

5.Model sayesinde üretilen elektrik enerjisi küçük led lambayı yakmakla birlikte daha fazla güç elde edilebilmesi için düşünülen üretim modelinde,büyük manyetik alanın ürünün kullanılabilirliğini azaltacağı düşünülmektedir.

6.Biyogaz üretimindeki fermantasyonda biyolojik bakterilerin üremesini ve çalışmasını engelleyecek maddelerin girmesinin önlenmesi gerektiği sonucuna ulaşıldı.

7.Biyogaz üretiminde; Sindirme tankının kesinlikle hava almaması gerektiği, deterjanlı atıkların kesinlikle sindirme tankına konulmaması gerektiği sonucuna ulaşıldı.

8.Biyogaz üretimi uzun süreçli olup yeterli güvenlik önlemleri alınmalıdır.

9.Farklı renkli poşetler ile çöp toplama ve arıtma işlerinde kolaylık sağlandı.

Literatür (Kaynak) Taraması:

1.www.miknatis.net

2.www.solarturk.com/invertor

3.www.elektropazar.com/inverterler.htm

4.www.ekosolar.com

5.www.voltageconverters.com/itemdesc.asp?ic=ERP400-12

6.www.tarimsal.com

7.www.tr.wikipedia.org/wiki/Biyogaz

8.www.20.uludag.edu.tr

9.www.soleaenerji.com/biogaz.asp

10.www.biyogaz.com/bgu.htm

11.www.alternaturk.org

12.www.prokomsan.com/izolasyon_kaplama.html

13.www.isiyalitimmalzemeleri.com/mantolama-malzemeleri.html

14.http://www.unienerji.com/?p=186

15.http://www.elektrotekno.com/about9406.html

Proje Takvimi:

1.13.10.2010–27.10.2010:Projenin belirlenmesi.

2.03.11.2010–04.11.2010:Proje amaçlarının belirlenmesi.

3.10.11.2010–11.11.2010:Proje hedeflerin belirlenmesi.

4.24.11.2010–25.11.2010:Literatür tarama ve malzemelerin temini.

5.01.12.2010–06.01.2011:Proje modelinin hazırlanması.

6.12.01.2011–13.01.2011:Proje isminin belirlenmesi.

7.19.01.2011–27.01.2011:Proje başvurusunun yapılması.

Proje Bütçesi:

1.Tahta (2 m2 drolit-2 adet 106x2x1,5 cm-2 adet 80x2x1,5 cm-8 adet 30x2x1,5 cm-4 adet 500x2x1,5 cm-32 adet 10×1,5×0,5 cm-32 adet 9×1,5×0,5 cm):30 TL

2.Cam (16 adet 9x9x0,2 cm):5 TL

3.Termostat:15 TL

4.Zamanlayıcı Devre:70 TL

5.Motor (16 adet 0,5 W):32 TL

6.Duman Dedektörü:20 TL

7.Karbonmonoksit Dedektörü:25 TL

8.Sac (1 adet 100x200x0,3 cm):10,5 TL

9.Adaptör (2 adet 500 mA): 16 TL

10.Anahtar (2 adet):2 TL

11.Kablo (10m):2 TL

12.Menteşe (34 adet küçük,2 adet büyük):20 TL

13.Kaydırmaz Halı:12 TL

14.Boya ve Renklendirici (2 kg):20 TL

15.Boya Fırçası ve Rulo:10 TL

16.Bakır Levha (1 m2):30 TL

17.NdFeB Neodium Mıknatıs (36 adet):72 TL

18.Rulman (12 adet 2 cm çaplı):24 TL

19.Şarzlı pil (3 adet 500 mA):15 TL

20.Dişli çarklar:5 TL

21.Led (10 adet):2 TL

22.Multimetre:5 TL

23.Diyot (12 adet):1 TL

24.İnvertör (12 V 1 adet):80 TL

TOPLAM:523,50 TL

Proje Hazırlanması Sırasında Destek Alınan Kişi ve Kurumlar:

1.Rolenin ayaklarının tespit edilmesi için elektronik cihaz tamircisinden yardım alındı.

2.İnvertör ve çalışma sistemi ile ilgili olarak elektronik cihaz satıcı ve tamircisinden yardım alındı.

3.Tankların yapılması için Fen ve Teknoloji Öğretmenimizden yardım alındı.

4.Gaz vanalarının bağlanması için Fen ve Teknoloji Öğretmenimizden yardım alındı.

5.Fen ve Teknoloji Öğretmenimizden proje modelinin oluşturulması için yardım alındı.

Proje Özeti:

Hazırlanan gaz tahliye sistemi sayesinde genelde uyku halinde insanların farkında olmadan sızabilecek gazların zararlı etkilerinin en aza indirgenmesi için odadaki havanın tahliye edilmesinin ve uyarı sistemi sayesinde ev halkının uyandırılarak zarar görmesinin, bacaya takılan aspiratör sayesinde bacanın çekim gücü arttırılarak ters esen rüzgarlarda zararlı gazların eve dönmesinin engellenmesinin sağlanabileceği gözlenmiştir.

Proje, elektrik enerjisi üretimindeki maliyet artışının yansıtıldığı tüketicilerin daha ucuz enerji elde etmek amacıyla kullanabileceği basit bir yöntemi içermekle birlikte günlük hayatta kullanılan elektrikli ev aletlerinin çalıştırılabilmesi için gerekli olan gücün üretiminde yetersiz kalmaktadır. Alternatif akımla çalışan elektrikli ev aletleri için gerekli gücün üretilmesi için kullanılabilecek invertör ile yeterli gücün elde edilebileceği düşünülmektedir.

Biyogaz başta hayvan gübreleri ve  bitki artıkları olmak üzere, her türlü organik materyalin havasız koşullarda fermantasyonu sonucu elde edilen, bileşiminde metan ve karbondioksit gazı bulunan bir gaz karışımıdır. Isıl değeri yüksek bir enerji kaynağıdır. Biyogaz dendiğinde sadece akla enerjinin gelmesi yanlış değerlendirmelere neden olmaktadır. Tarımsal üretimle uğraşanlar ve ülke ekonomisi açısından biyogazın asıl önemi, biyogaz üretimi sonucunda fermente olmuş değerli bir organik gübrenin elde edilmesidir. Biyogaz uygulamaları sonucunda temiz bir çevreye sahip olunmakta ve gübrelerle yayılan hastalıklar en aza indirilerek çevre sağlığına olumlu etkiler sağlanmaktadır. Bu nedenle biyogazı bir bütün olarak düşünmek, hiç tükenmeyecek bir kaynak olarak göz önüne almak, biyogaz konusunda yapılacak çalışmaları organize etmek ülke ekonomisi açısından önem taşımaktadır. Biyogaz Üretimi Üç Aşamada Gerçekleşmektedir:

?Hidroliz Aşaması: Birinci aşama atığın mikroorganizmaların salgıladıkları enzimler ile çözünür hale dönüştürülmesidir.

?Asit Oluşturma Aşaması: Bundan sonraki aşamada asit oluşturucu bakteriler devreye girerek bu maddeleri asetik asit gibi küçük yapılı maddelere dönüştürürler.

?Metan Oluşumu:Son aşamada ise bu maddeleri metan oluşturucu bakteriler biyogaza dönüştürürler.

Biyogaz üretimi için kullanılan materyaller:

?Tarımsal hammadde:Yonca, tahıl.

?Bitkisel atıklar:İnce kıyılmış sap, saman, mısır silaj, şeker pancarı atıkları, küspe atıkları.

?Hayvansal atıklar:İnek, domuz, kanatlı hayvanlar gübresi.

?Gıda sektörü atıkları:Yulaf posası,bisküvi ve çikolata,peynir altı suyu,zeytin yağı,zeytin küspesi,meyve posası,meyve ve sebze atıkları,biyolojik mutfak atıkları,mezbaha atıkları

?Endüstri atıkları:Arıtma çamuru, gliserin.

?Çeşitli Kaynaklardan Elde Edilebilecek Biyogaz Verimleri Ve Biyogazdaki Metan Miktarları

KAYNAKLAR                     BİYOGAZ VERİMİ (l/kg)   METAN ORANI (Hac.%’si)

Sığır Gübresi                         90-310                                                   65

Kanatlı Gübresi                    310-620                                                 60

Domuz Gübresi                    340-550                                                 65-70

Buğday Samanı                    200-300                                                 50-60

Çavdar Samanı                     200-300                                                 59

Arpa Samanı                         290-310                                                 59

Mısır Sapları ve Artıkları    380-460                                                 59

Keten                                    360                                                         59

Kenevir                                 360                                                         59

Çimen                                    280-550                                                 70

Sebze Atıkları                       330-360                                                 Değişken

Proje Çalışmasına Temel Oluşturan Kazanım–Konu:

8. Sınıf Ünite 5:Maddenin Halleri ve Isı

A-Isı ve Sıcaklık

1.1 Isının, sıcaklığı yüksek maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye aktarılan enerji olduğunu belirtir.

1.5 Isı aktarım yönü ile sıcaklık arasında ilişki kurar.

B-Enerji Dönüşümü ve Öz Isı

2.1 Mekanik ve Elektrik enerjinin ısıya dönüştüğünü gösteren deneyler tasarlar.

C-Maddenin Halleri ve Isı Alışverişi

3.4 Erimenin ve buharlaşmanın ısı gerektirmesini, donmanın ve yoğuşmanın ısı açığa çıkarmasını bağların kopması ve oluşması temelinde açıklar

 

8. Sınıf Ünite 6:Canlılar ve Enerji İlişkileri

B-Madde Döngüleri

1.13 Bazı canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için gerekli enerjiyi oksijen kullanmadan sağladığını açıklar.

1.14 Günlük yaşamdan oksijensiz solunum ile ilgili örnekler verir.

1.17 Besin zincirindeki enerji akışına paralel olarak madde döngülerini açıklar.

C-Enerji Kaynakları ve Geri Dönüşüm

2.1 Yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynaklarına örnekler verir.

2.2 Yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin araştırma yapar ve sunar.

2.3 Yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları kullanmanın önemini vurgular.

2.4 Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına örnek olabilecek bir tasarım yapar.

2.5 Geri dönüşümün ne olduğunu ve gerekliliğini örneklerle açıklar.

2.6 Yaşadığı çevrede geri dönüşüm uygulamalarını hayata geçirir.

 

8. Sınıf Ünite 7:Yaşamımızdaki Elektrik

A-Elektrik Akımının Manyetik Etkisi

1.6 Bir çubuk mıknatısın hareketinin, elektrik akımı oluşturduğunu deneyerek keşfeder.

1.7 Hareket enerjisinin elektrik enerjisine dönüştüğünü fark eder.

1.8 Güç santrallerinde elektrik enerjisinin nasıl üretildiği hakkında araştırma yapar ve sunar.

B-Elektrik Enerjisi Isıya Dönüşür

2.1 Elektrik akımı geçen iletkenlerin ısındığını deneyerek fark eder.

2.2 Elektrik enerjisinin bir iletkende ısı enerjisine dönüşeceği sonucuna varır.

2.3 Üzerinden akım geçen bir iletkende açığa çıkan ısının; iletkenin direnci, üzerinden geçen akım ve akımın geçiş süresiyle ilişkili olduğunu deneyerek keşfeder.

2.4 Elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüşümünü temel alan teknolojik uygulamaları araştırır ve sunar.

Proje Resimlerinin Devamı:

www.ustundagfen.tr.gg/Foto%26%23287%3Braflar/kat-21.htm

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.