Endüstri 4.0 ve Toplumsal Dönüşüm Üzerindeki Etkileri

Endüstri 4.0 ve Toplumsal Dönüşüm Üzerindeki Etkileri

Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel “Endüstri 4.0 ve Toplumsal Dönüşüm Üzerindeki Etkileri” adlı konferansını 26 Nisan Çarşamba günü saat 18:00’de TÜBA İstanbul Ofisi’nde gerçekleştirecek.

Son yıllarda gündemi meşgul eden ve 4. sanayi devrimi olarak adlandırılan “Endüstri 4.0” konusunda konferansını gerçekleştirecek olan Prof. Dr. Ercan Öztemel, yeni bir toplumsal dönüşümü tetikleyeceği düşünülen bu yaklaşımım temel bileşenleri, 3. sanayi devriminin üzerine ne tür değişikliklerin geleceğine açıklık getirecek. Dördüncü sanayi devrimine hazırlıklı olabilmek için neler yapılması gerektiği Prof. Özetemel tarafından gözden geçirilecek ve bu kapsamda toplumsal dönüşümün kendisini nasıl göstereceği açıklanacak. Bu kapsamda 800 üst düzey yönetici ile birlikte gerçekleştirilen bir çalışmanın sonuçları katılımcılar ile birlikte değerlendirilecek ve toplumsal dönüşümün nerelerde kendisini göstereceğine dikkatler çekilecek.

Prof. Dr. Ercan Öztemel kimdir?
1962 yılında Elazığ’da doğdu. Lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1984 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Sakarya Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1985-1987 yılları arasında yüksek lisans çalışmasını Boğaziçi Üniversitesi’nde, 1988-1992 yılları arasında Galler Üniversitesi Elektrik, Elektronik ve Sistem Mühendisliği Bölümü’nde ise doktora çalışmalarını tamamladı. 1993 yılında yardımcı doçent, 1995 yılında doçent unvanlarını alan Ercan Öztemel, 2001 yılında profesör oldu. 1993-2006 yılları arası Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı, 2003-2006 yılları arasında üniversitenin Avrupa Kalite Ödülü Alan Kalite Yönetim Sisteminin kuruculuğunu ve rektör danışmanlığı görevini yürüttü. 2006 yılında Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’ne geçti.

Akademik hayatının yanı sıra 1993-2011 yılları arasında TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü’nde yarı zamanlı başuzman araştırıcı olarak çalıştı. Bu enstitüde özellikle savunma alanda yapay zekâ uygulamalarına yönelik araştırmalar yürüttüve uluslararası projeler gerçekleştirdi. Yapay F16 pilotunun oluşturulması, hemşire robot geliştirilmesi gibi türünün ilki olan birçok projede proje yürütücülüğü veya koordinatörlüğü yaptı. 1997-2005 yılları arasında Batı Avrupa Birliği Silahlanma Grubu’nda 11. ve 15. araştırma gruplarında yürütme kurulu üyeliği, 2001-2006 yılları arasında NATO Benzetim Analiz ve Modelleme Paneli’nde Bilim Kurulu Üyeliği, 2003-2009 yılları arasında Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı kapsamında geliştirilen Innovative Intelligent Production and Machining Systems (I*PROMS ) isimli mükemmellik merkezinde yürütme kurulu üyeliği görevlerini yürüttü. 2011-2015 yılları arasında ise ÖSYM Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı. Yapay zekâ, karar destek sistemleri, stratejik planlama, kalite yönetimi, yönetim bilişim sistemleri, zeki imalat sistemleri alanlarında çok sayıda tez çalışması, projeleri, bilimsel makaleleri, bildirileri, yerli ve yabancı yayınevleri tarafından basılmış kitapları bulunuyor.

Halen Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı olarak çalışmalarını sürdüren Öztemel, aynı zamanda TUBİTAK KAMAG Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.