ELEKTROMANYETİK DALGALARIN BİTKİ BÜYÜMESİ VE BESİN DEĞERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

BU BENİM ESERİM MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI

PROJE AMACI: ELEKTROMANYETİK DALGALARIN BİTKİ BÜYÜMESİ VE BESİN DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİ DENEYSEL OLARAK İNCELEYEREK, OLUMLU ETKİSİ VARSA TARIM VE SERACILIKTA KULLANILMASINI SAĞLAYARAK DAHA NİTELİKLİ BESİN ÜRÜNLERİNE SAHİP OLMAK

PROJE HEDEFİ: ELEKTROMANYETİK DALGALARIN BİTKİ BÜYÜMESİ VE BESİN DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİSİNİ DENEYSEL OLARAK İNCELEMEK

PROJE ÖZETİ: Cep telefonlarından yayınlanan elektromanyetik dalgalar, canlı organizmalar tarafından soğurulmaktadır. Bu etkileşmenin insan sağlığı açısından zararlı olup olmadığı bilim adamlarınca araştırılmaktadır. Bu amaçla, cep telefonlarının bitkiler üzerine etkilerini anlayabilmek için uygun bir cep telefonu seçildi ve bunun, büyümekte olan fasulye bitkisine etkisi araştırıldı.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: Cep telefonları, klasik (sabit) telefonlardan farklı olarak, çok yüksek frekanslarda çalışmaktadırlar. Bu yüksek frekansın, bazı elektronik cihazları etkilediği bilinmekte ancak canlılar üzerindeki etkisi tam olarak bilinmemektedir. Cep telefonlarından yayınlanan bu EM dalgalar, canlı organizmalar tarafından soğurulmaktadır 1) Bu dalgaların canlılar üzerine etkilerini araştırabilmek için yurdumuzda çok sık kullanılan 900 MHz?lik bir cep telefonu (Ericsson Z200) ile çabuk ve kolay büyüdüğü için fasulye bitkisi seçildi. 2) Deneyin sağlıklı yürütülebilmesi için aynı cins fasulye tohumları çimlendirilerek özdeş saksılara 2?şer adet ekildiler. 3) Ardından bu saksılar, ortamın ısı, ışık ve nem gibi temel parametrelerinin farklı olmaması için aynı odada 2 gruba ayrıldılar. 3 saksı deney grubu olarak ve aralarında 4-5 m kadar mesafe kalacak şekilde diğer 3 saksı da kontrol grubu olarak seçildi. 4) Daha sonra her gün düzenli olarak aynı saatte deney grubunun olduğu yerde yarımşar saat cep telefonu çalıştırıldı. 5) Bitkiler büyüdükçe düzenli olarak bitki ve yaprak boyları ölçüldü. Proje çalışması, yapılan deneylerin tekrarlanmasından, dolayısıyla deney sonuçlarından emin olduktan sonra tamamlandı. Bu verilere dayandırılarak, bitkilerin büyümelerinin güne bağlı olarak değişimini gösteren grafik çizilmiştir. Buna göre, grafikten de anlaşılacağı gibi, cep telefonu dalgalarına maruz bırakılan fasulye bitkilerinin, kontrol grubundakilere göre daha belirgin bir şekilde büyüdükleri, yapraklarının daha geniş ve daha dolgun oldukları gözlendi. Ancak meyve oluşumu henüz söz konusu olmadığı için besin değerleri 23 Ocak tarihi itibarı ile karşılaştırılamamıştır.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.