EKOLOJİK BİNA

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
Bu Benim Eserim Proje Yarışması

İLİ:Bayburt

OKUL ADI: Bayburt Bilim ve Sanat Merkezi

HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Saliha Şekerci – Hamdi Vehbi Ozulu

DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Arzu Sultan Begenirbaş

PROJE AMACI:
Bir apartmanın kendi kendine yetebilmesi ve içindeki atıkların doğaya karışmadan kullanılması.

PROJE HEDEFİ:
ARTAN KİRLİLİĞİN DOĞAYA KATILMADAN FAYDALI HALE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ. ARTIK MALZEMELERİN TEKRAR KULLANILABİLMESİNİN SAĞLANMASI.

PROJE ÖZETİ:
Oluşturduğumuz çok katlı binalar geleceğin yerleşim alanları olabilir. Biz bağlantıların görülebilmesi için etrafını açık bıraktık, fakat doğal malzemeler kullanılarak (saman vb.) yalıtım oluşturulabilinir. Yandaki enerji alanda da cam kullandık bu kısımlarda üst katın güneşi alması sağlanarak, dayanıklı malzeme kullanılmalıdır. Ekolojik bir bina oluşturduk doğal malzemelerin kullanıldığı ve kendi enerji ve besin ihtiyacının karşılandığı, doğanın daha az kirletildiği.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
Literatür için: www.yapi.com.tr/türkce/haber, www.bugday.org, , www.bahcesel.com, National Geographic,Türkiye Kasım 2006 vb. kaynaklardan faydalandık. Yapılan Faaliyetler: Katlı bina görünümü verebilmek için aynı ebatta kesilmiş suntalardan faydalandık. Bağlantılar için yine aynı ebatta kesilip, boyadığımız malzemelerden bağlantıları oluşturduk. İç kısmının gözükebilmesi için dış kısmını kaplamadık. Her bir katta kullanılacak bölümleri birbirinden ayırdık. Hazırladığımız hamurdan, klozet, küvet, lavabo hazırlayıp yerleştirdik. Kartondan ocaklı fırın yaptık. Kestirdiğimiz camları silikonla piramit şeklinde birleştirdik. İçinin gözükmesi için cam malzeme kullandık. Piramidin en alt katı katı atıkların biriktiği yer, üst katı hayvanların yaşadığı bölge, en üst kat bitkilerin yetiştiği kısım olarak dizaynını gerçekleştirdik. Bağlantılarını sağladık. Burada kullanılan su filtrelerden geçerek tekrar kullanılabiliyor. Katı atık piramidin en alt katında birikiyor ve oluşan metan gazı üstteki depoda birikiyor. Aynı zamanda güneş panelleri sayesinde enerji dönüşümlü olarak kullanılıyor. Faaliyet takvimi: Ekim proje konusunun belirlenmesi, malzemelerin tespit edilmesi, malzemelerin sağlanması. Kasım aynı ebatta suntaların ve direkleri oluşturacak kısımların kesilmesi, malzemelerin boyanması ve kuruması, piramidin oluşturulması. Aralık malzemelerin monte edilmesi, bağlantıların oluşturulması. Kullanılan yöntemler: Anaerobik yöntem metan gazı oluşumunu, filtrasyon yöntemi suyun tekrar kullanımını sağlayacak. Ulaşılan sonuçlar:Yaptığımız araştırmalar sonucunda bu tarz oluşturulacak yapıların bir apartman içerisindeki bütün ihtiyaçları karşılayabileceğini düşündük. Proje bütçesi: 30 ytl Sonuçların değerlendirilmesi:Bu şekilde oluşturulan yerleşim alanları kendi ihtiyaçlarını karşılayabilir. Doğal kaynaklarımızı çok hızlı tüketiyoruz. Ekolojik binalar doğanın korunmasını sağlar.

Fen ve Teknoloji Projesi
İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
Bu Benim Eserim Proje Yarışması