EĞLENCE, FEN, TEKNOLOJİ, TOPLUM VE ÇEVRE: HEPSİ BİLİM YAZ OKULUNDA

“EĞLENCE, FEN, TEKNOLOJİ, TOPLUM VE ÇEVRE: HEPSİ BİLİM YAZ OKULUNDA”

Bu projenin amacı, öğrencileri fen ve teknoloji dersinin eğlenceli yönüyle tanıştırarak öğrencilerin fen kavramlarını teknoloji, toplum ve çevre ile ilişkilendirmelerini sağlamak ve onların çeşitli eğitsel etkinlikler ile bilimsel okuryazarlık düzeylerini geliştirmektir. Çalışmanın amacına paralel olarak, proje kapsamında öğrenciler fenle eğlenirken, onların fen kavramlarını teknoloji, toplum ve çevre üçgeninde inceleyebilecekleri eğitsel etkinlikler hazırlanmıştır. Etkinliklerde öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor alanlarına yönelik, bilimsel süreç becerilerini, problem çözme, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirici deney, eğitsel oyun, model yapımı, drama, gezi ve gözlem gibi çeşitli öğretici ve eğlendirici etkinlikler tercih edilmiştir.

Özel durum araştırma yöntemine göre tasarlanan projenin örneklemini 30 ilköğretim 7. sınıf öğrencisi oluşturacaktır. Örneklemi belirlemek için; Giresun ili ve çevre ilçeleri kapsamındaki tüm ilköğretim 7. sınıf öğrencilerine projenin kabulünden sonra projenin web sayfasından projeye katılım çağrısı yapılması ve proje katılımcılarının 30 öğrenci ile sınırlandırılması planlanmaktadır. Ayrıca katılımcıların başvuru kabulü sonrası çeşitli nedenlerle (hastalık, taşınma vb.) projeye katılamama durumlarına karşılık 10 öğrencinin de yedek olarak belirlenmesi planlanmaktadır. Projenin uygulama ve veri toplama süresinin toplam 7 gün içinde tamamlanması planlanmaktadır. Proje başlangıç tarihi 01.09.2014 ve bitiş tarihi 07.09.2014 olarak planlanmıştır. Proje süresince çalışma saatleri 09.00-18.00 olarak düşünülmüştür. Haftalık programın beş gününün Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesinde gerçekleştirilmesi, bir gününün doğa gezisi ve kalan bir gününün de gezi gözlem ve yerinde inceleme etkinliği şeklinde yürütülmesi planlanmaktadır. Ayrıca projeye katılan öğrencilerin velilerinin ve Giresun halkının proje çalışmalarına olumlu bir tutum geliştirmeleri, projenin Giresun çevresinde daha büyük bir kitleye duyurulabilmesi için öğrencilerin bu proje kapsamında hazırlamış oldukları modelleri ve etkinlik ürünlerini sergilemeleri, yaratıcı drama, halk dansları, müzik, kısa oyun vb. gibi etkinlikleri öğrenci velilerinin izlemesi için 7. gün öğleden sonra saat 14:30-18:00’da bir final gösteri programı yapılması planlanmaktadır.

Proje uygulama sürecinde, öğrencilerin 3 veya 4’er kişilik gruplara ayrılarak deneylerini/etkinliklerini yapmaları ve her bir grupta uzman ve eğitmenler eşliğinde etkinliklerin bilimsel ilkelerini tartışmaları sağlanacaktır. Çalışmada veriler yarı yapılandırılmış mülakatlar, gözlem formları, resim çizdirme, öğrenciler tarafından tutulacak olan günceler, öğrenci beklenti anketi ve veli görüş formları ile elde edilecektir. Çalışmadan elde edilen nitel verilerin betimsel ve içeriksel olarak analizleri yapılacaktır. Araştırma sonuçlarından öğrencilerin projeden ne kadar yararlandıkları, uygulama sonrasında fen ve teknolojiye bakış açılarının değişip değişmediği, kendilerine olan özgüvenlerinde meydana gelen değişim ve bilgi birikimlerinde ne tür bir gelişme meydana geldiği gibi hususlar tespit edilebilecektir.

Proje sonuçlarının, projede uygulanan etkinliklerin, gezi ve incelemelerin projeye ait etkileşimli bir web sayfası oluşturularak öğrencilere, öğretmenlere, araştırmacılara ve velilere sunulması ve proje ile ilgili geniş bir platformda tartışma yapılması planlanmaktadır. Böylelikle gelecek yıllarda yapılacak projelerin farklı bakış açıları ile desteklenmesi sağlanabilecektir.
PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ
“Yrd. Doç. Dr. Fethiye KARSLI”
fethiyekarsli28@gmail.com

PROJENİN YÜRÜTÜLDÜĞÜ KURUM/KURULUŞ
“GİRESUN ÜNİVERSİTESİ”