Üniversitemiz Eğitim Fakültesi’nde Fen Bilgisi Eğitimi Lisans Öğrencilerine Yönelik Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı yapılacak.
Üniversitemiz Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet KÜÇÜK tarafından koordine edilen ve TÜBİTAK BİDEB-2229 “Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenen “Fen Bilgisi Eğitimi Lisans Öğrencilerine Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı” isimli bilimsel etkinlik, 24-30 Kasım 2014 tarihleri arasında Çayeli Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü’nde yapılacak.
Etkinliğin hedef kitlesini, ülkemizin farklı eğitim fakültelerinin İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dallarında öğrenim gören ve 4. sınıfta okuyan lisans öğrencileri oluşturuyor. Bu bağlamda, çalıştaya toplam 18 farklı üniversiteden 28 fen bilgisi öğretmen adayı katılımcı olarak davet edildi. Etkinlik için dört farklı üniversiteden çok sayıda bilim insanı da eğitmen veya bilim kurulu üyesi olarak destek verecek.
Bu etkinlikle, katılımcıların;
Bilimsel kariyer yapmaya teşvik edilmeleri,
Bilimsel sorgulama ve araştırma yapmaya yönlendirilmeleri,
Bilimsel çalışmalarda etik sorunlar hakkında bilgilendirilmeleri,
Bilimsel bir çalışmayı planlama, uygulama ve yürütme becerisi kazanmaları,
Kendilerine sağlanan danışmanlık hizmetini içselleştirerek, ilerleyen yıllarda kendi öğrencileriyle yapacakları çalışmalara yansıtabilmekle ilgili bilgi ve tecrübe kazanmalarını amaçlanıyor.
Etkinlikle ilgili detaylı bilgiler adresinde yer almaktadır.
hedef kitle
Etkinliğin hedef kitlesi; Türkiye’nin farklı eğitim fakültelerinin İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dallarında öğrenim gören ve 3. sınıfı başarıyla tamamlayan lisans öğrencileridir. Bu yolla, katılımcıların etkinlik boyunca elde edecekleri bilgi ve becerileri 4. sınıfta alacakları uygulamalı derslere (Öğretmenlik Uygulaması, Özel Öğretim Yöntemleri II) yansıtabilmelerine fırsat sağlanması amaçlanmaktadır.
Etkinlikle ilgili duyurular, sosyal medya aracılığıyla katılımcı adayı öğrencilerle paylaşılacaktır. Bu yolla, programlanan çalıştay kapsamında yukarıda sıralanan konulara ilgisi olan Fen Bilgisi Eğitimi Lisans öğrencilerinin web adresinden Başvuru Formunu en geç 30 Ağustos 2014 günü mesai saati bitimine kadar doldurmaları istenecektir. Etkinliğin yaygın etkisini arttırabilmek ve aynı zamanda fakültelerde okuyan öğrencilere fırsat eşitliği sağlayabilmek için, her fakülteden biri bayan ve diğeri erkek olmak üzere en çok 2 öğrenci etkinliğe davet edilecektir. Bu şekilde etkinlik için en çok başvuru yapılan toplam 14 fakülteden katılımcı seçilmesi amaçlanmaktadır. Katılımcı adaylarının akademik not ortalamaları, yabancı dil seviyeleri ile bilgisayar okuryazarlık düzeyleri ve proje fikrini gerekçelendirmeleri de öncelikli tercih sebebi olacaktır.
amaç
Bu etkinliğin amaçları arasında, fen bilimleri öğretmenlerine; (i) bilimin doğasını öğretmek, (ii) bilimin doğasının öğrencilere nasıl öğretilebileceğini uygulamalı olarak göstermek, (iii) fen bilimleri öğretim programı içerisinde bilimin doğasının nasıl öğretilebileceğine yönelik etkinlik hazırlama becerisi kazandırmak yer almaktadır.
Bu bilim danışmanlığı kursuyla ayrıca;
Fen bilimleri öğretmenlerinin, “bilimin ve bilimin doğasının öğretimi” ile fen bilimi öğretimi arasındaki ilişkinin farkına varmalarını sağlamak,
Fen bilimleri öğretmenlerinin bilim öğretimi sürecinde görev ve sorumluluklarının farkına varmalarını sağlamak,
Fen bilimleri öğretmenlerinin “bilimin doğası ve bilimsel bilgi” konusundaki bilgi düzeylerini belirlemek ve eksiklerini tamamlamak,
Fen bilimleri öğretmenlerinin, bilimin doğası ve bilimsel bilginin öğretilmesi konularında etkinlik hazırlama ve uygulama becerilerinin gelişimine rehberlik etmek,
Fen bilimleri öğretmenlerinin bilimsel bilgi türlerini tanımalarına ve kavramalarına yönelik örnek etkinlikler geliştirerek, mevcut örnekleri değerlendirme becerilerinin gelişimini desteklemek.
kapsam
TÜBİTAK 2229 – Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında ilköğretim, ortaöğretim, ön lisans ve lisans öğrencilerini Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Tıbbi Bilimler, Tarımsal Bilimler, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimlerde çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunabilmek amacıyla düzenlenecek bilim kampları, proje danışmanlığı eğitimleri, teorik ve uygulamalı yaz ya da kış okulları, kurs, seminer ve benzeri diğer bilimsel eğitim etkinliklerine önemli destekler vermektedir.
Bu desteklerin esas amacı, ilkokuldan başlanarak her bir öğrenme seviyesindeki öğrencinin bilim okuryazarı olmasını ve bilimsel çalışmalar yapmaya yönelik teşvik edilmelerini sağlamaktır. 2013 yılında yenilenen fen bilimleri öğretim programı da, her bir sınıf seviyesindeki öğrencinin farklı türden bilimsel sorgulamalar yapmasını hedeflemektedir. Bu bağlamda, 3-4. sınıflar için yapılandırılmış, 5-6. sınıflar için rehberli ve 7-8. sınıflar için ise açık uçlu sorgulama sürecinin işletilmesi istenmektedir. Yine de, yapılan çalışmalarda hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin sorgulamayı amaçlanan doğrultuda yapamadıkları ortaya çıkmaktadır. Bilimsel sorgulama yaptırabilmek, öncelikle bilimsel düşünme ruhunu içselleştirmeyi sonra da bizzat bilimsel sorgulama yapabilmeyi gerekli kılmaktadır. Bu açıdan hem iş başındaki öğretmenlerin, hem de hizmet öncesi dönemdeki öğretmen adaylarının ilgili konuda kuramsal ve uygulamalı bir bilimsel etkinliğe katılmalarının teşvik edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte, özellikle de, hizmet öncesi dönemdeki öğretmen adaylarının bilimsel sorgulamanın kuramsal boyutlarının etraflıca tartışıldığı ve bilimsel bir faaliyet içinde sorgulamanın çok yönlü olarak tecrübe edildiği bir etkinliğe katılmaları, hem mesleki deneyim kazanmaları hem de akademik kariyer ilgileri ile seçimlerinin yönlendirilmesi açısından önem taşımaktadır.
Etkinliğin Genel Kapsamı:
Bilim ve Araştırma (Bilimin Doğası ve Felsefesi)
Proje Yönetimi
Bilgiye Erişim
Fen Eğitiminde Proje Yaklaşımı
Bilimde Etik
İletişim ve Etkinlikler
Bilimsel Verilerin Değerlendirilmesi (İstatistik)
Powerpoint Sunum Teknikleri ve Poster Hazırlama
Araştırmaların Raporlanması
Paralel Oturumlar (Fen Bilimlerinin alt konuları)
Danışman öğretim üyelerinin kendi ilgi/çalışma alanlarına yönelik tanışma sunumları,
Öğrenci ve öğretmenler tarafından geliştirilmiş proje örneklerinin incelenmesi,
Proje konusu belirleme ve hazır bulunuşluk düzeyi artırma amaçlı görüşmeler
Sanatsal Etkinlikler
Sosyal Etkinlik
Proje Önerisi Hazırlama
Proje Uygulama
Proje Raporlama
Proje Sunumları ve Değerlendirme