DÖNÜŞEN ENERJİ

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

BU BENİM ESERİM MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI

PROJE AMACI:
ÇEVREYİ KİRLETMEDEN DOĞAL YOLLARLA ELEKTRİK VE ISI ÜRETMEK.BÖYLECE HEM AİLE HEMDE YURT EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMAK.ÇEVRE KİRLİLİĞİ YARATMAMAK VE DOĞAL DENGEYİ KORUMAK.

PROJE HEDEFİ:
BİZ BU PROJEDE GÜNEŞ ENERJİSİNİ MADDENİN HAL DEĞİŞİMİNDEN YARARLANARAK ELEKTRİK VE ISI ENERJİSİNE DÖNÜŞTÜRMEYİ HEDEFLEDİK.

PROJE ÖZETİ:
KONUTLARIN DUVARLARINA PANELLER YERLEŞTİRİLECEK.PANELLERİN İÇERİSİNE AZ MİKTARDA SU KOYULACAK.GÜNEŞ IŞINLARI PANELE VURUNCA PANELİN İÇİNDE BULUNAN SU BUHARLAŞACAK.BUHAR BİR BORU SAYESİNDE BİR TÜRBİNE İLETİLECEK. BUHAR TÜRBİNİ BASINÇ SAYESİNDE DÖNDÜREREK ELEKTRİK ÜRETİLECEK.BU TÜRBİN PASLANMAZ ÇELİKTEN YAPILACAK.SU BUHARI TÜRBİNE DEĞİNCE YOĞUŞACAK VE ETRAFINA ISI VERECEK.SU TEKRAR AYRI BİR BORUYLA PANELE İLETİLECEK.BU SAYEDE SUYUN MİKTARI HİÇ DEĞİŞMEDEN ELEKTRİK VE ISI ÜRETİLECEK.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
KONUTLARA UYGUN SİSTEMLER KURULACAK.SİSTEM İÇİNDEKİ AZ MİKTAR SUYUN HAL DEĞİŞİMİ VE BASINCINDAN YARARLANARAK SİSTEMİN İÇİNDEKİ TÜRBİN DÖNDÜRÜLÜP ELEKTRİK ÜRETİLECEK,YOĞUŞMADAN SONRA OLUŞAN ISI İLE MEKANLAR ISITILACAK.

KULLANILAN YÖNTEMLER:
BUHARLAŞMA, BASINÇ VE YOĞUŞMA GİBİ YÖNTEMLER KULLANDIK.BUHARLAŞMA İLE SUYUN GÜNEŞ IŞINLARIYLA BUHARA DÖNÜŞMESİNİ VE BORUDAN DAHA SESSİZ GEÇMESİNİ, BASINÇ İLE BUHARIN TÜRBİNİ DÖNDÜRMESİNİ VE ELEKTRİK ÜRETİLMESİNİ,YOĞUŞMA İLE DE BUHARIN SUYA TEKRAR DÖNÜŞMESİNİ VE BÖYLELİKLE SUYUN MİKTARININ HEP AYNI TUTULMASINI VE ISI ÜRETİLMESİNİ SAĞLADIK.

ULAŞILAN SONUÇLAR:
BU SİSTEMİN ÇALIŞMASI SONUCUNDA MALİYETİ DÜŞÜK ENERJİ ELDE EDİLECEK ÇEVREYİ KİRLETMEDEN MEKANLAR ISITILACAK.FOSİL YAKIT TÜKETİLMEDİĞİ İÇİN ÇEVRE KİRLİLİĞİ OLMAYACAK.

SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ:
HEP AYNI SUYLA İSTENİLEN KADAR ISI VE ELEKTRİK ÜRETİLMESİ EKONOMİYE VE ÇEVREYE BÜYÜK YARAR SALADI. FOSİL YAKITLAR YERİNE SU GİBİ DOĞAL BİR KAYNAK KULLANILMASI KÜRESEL ISINMA GİBİ BİRÇOK ÇEVRE SORUNUNU DÜZELTEBİLİR.AYRICA SUDAN ELEKTRİK ÜRETİLMESİYLE MALİYET OLARAK BÜYÜK KAZANÇ SAĞLANDI.HEM BU SAYEDE BAĞIMSIZ OLARAK HER KONUT KENDİ ELEKTRİĞİNİ KENDİSİ ÜRETECEK. BUNUNLA BİRLİKTE ŞEHİRDE YADA SOKAKLARDA YAŞANAN ELEKTRİK KESİLMELERİ BU SİSTEMİ KULLANAN KONUTLARI ETKİLEMİYECEK.

KAYNAKLAR:
ELEKTRİK VE MANYETİZMA (TÜBİTAK) EKOLOJİ (TÜBİTAK)

PROJENİN TAKVİMİ:
10-15 ARALIK: PROJE TASARLANDI 16-19 ARALIK KAYNAK TARAMASI YAPILDI 20-30 ARALIK: MALZEMELER ALINDI 1-10 OCAK: GİRİŞ YAPILDI 10-15 OCAK: MAKET YAPILDI 15-20 OCAK: PROJE TAMAMLANDI

PROJE BÜTÇESİ:
50 TL

DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR:
AYŞENUR KOTAN TAHSİN KOTAN ŞERİFE ZEYBEK ADNAN ZEYBEK

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.