DOĞAL VE KOKULU SULU BOYA

Bu Benim Eserim Proje Yarışması

İli : Bayburt
Okulun Adı:
Bilim ve Sanat Merkezi
Hazırlayan Öğrenciler:
Ravzanur YAZICIOĞLU
Süheyla CANOĞLU
Danışman Öğretmen:
Zeynep DOĞAN

PROJE AMACI:
ANKARA ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI HALK SAĞLIĞI ANABILIM DALI ÖĞRETIM ÜYESI PROF. DR. RECEP AKDUR KIRTASIYE MALZEMELERINI BOYAMAKTA KULLANILAN ÜRÜNLERIN IÇINDE AZO BOYALARI OLDUĞUNU, AZO BOYALARININ KANSEROJEN OLDUĞUNU VE BU TÜR BOYALARIN ÖZELLIKLE SULU VE YAĞLI BOYA IÇINDE DE BULUNDUĞUNU BILDIRDI.BU BILGILERDEN YOLA ÇIKARAK KENDI DOĞAL, KANSEROJEN MADDE IÇERMEYEN VE KOKULU SULU BOYAMIZI ÜRETTIK.

PROJE HEDEFİ:
DOĞAL, ZARARSIZ, KANSOREJEN MADDE IÇERMEYEN, EKONOMIK VE HOŞ KOKULU SULU BOYA ELDE ETMEK.

PROJE ÖZETİ:
RESIM BOYALARI (SULU BOYA, YAĞLI BOYA), RENKLI KALEMLER VE OYUN HAMURLARININ ÜRETIMINDE KULLANILAN AZO BOYALARININ KANSEROJEN OLMASINDAN DOLAYI BÖYLE BIR PROJE YAPMAYI DÜŞÜNDÜK. DOĞAL BITKILER VE KOKULAR KULLANARAK ZARARSIZ, KANSOREJEN MADDE IÇERMEYEN, EKONOMIK VE HOŞ KOKULU BOYALAR ÜRETTIK.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
BOYA OLARAK KULLANILACAK BITKILER BELIRLENDI. BU BITKILER KAYNATILIP SÜZÜLDÜ. EKSTRATLARIN DAHA YOĞUN OLMASI IÇIN BIR SÜRE BUHARLAŞMALARI IÇIN BEKLETILDI. BITKILERIN BOZUNUP KÖTÜ KOKU VERMESINI ENGELLEMEK IÇIN BOYALARA LAVANTA YAĞI, YASEMIN YAĞI GIBI KOKULAR ILAVE EDILDI. BOYAMA IŞLEMINE GEÇILDI.

KULLANILAN YÖNTEMLER:
LITERATÜR TARAMASI, KAYNATMA, SÜZME, BUHARLAŞTIRMA

ULAŞILAN SONUÇLAR:
ZERDEÇAL BITKISINDEN SARI RENK, MOR LAHANADAN MOR VE LILA REKLER, ISPANAKTAN YEŞIL, KINA TAŞINDAN KAHVERENGI, ÇIVIT (INDIGO)DEN MAVI, NAR ÇIÇEĞINDEN KIRMIZI RENKLERI ELDE EDIP BU RENKLERIN KARIŞTIRILMASI ILE DE ARA REKLERI ( TURUNCU, AÇIK VE KOYU YEŞIL, AÇIK MOR) ELDE ETTIK. ELDE EDILEN BOYALAR TAMAMEN DOĞAL, EKONOMIK, HOŞ KOKULU VE KANSOREJEN MADDE IÇERMEDIĞINDEN ZARARSIZDIR.

SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ:
SONUÇ OLARAK KIRMIZI, PEMBE VE TONLARI, SARI, TURUNCU, YEŞIL, MOR, LILA, KAHVERENGI, MAVI, RENKLERI IÇEREN KOKULU SULU BOYA YAPILDI.

KAYNAKLAR:
HTTP://WWW.EKOLOJIDERGISI.COM.TR/RESIMLER/5-4.PDF

PROJENİN TAKVİMİ:
1-31 EKIM PROBLEM TESPITI VE LITERATÜR TARAMASI 1-30 KASIM MALZEMELERIN TEMINI 1-31 ARALIK PROJE DENEMELERI 1-20 OCAK PROJE UYGULAMASI

PROJE BÜTÇESİ:
PROJE IÇIN EVDE KULLANDIĞIMIZ SEBZELER VE AKTARDAN ALDIĞIMIZ BITKILER KULLANILDI. BU YÜZDEN MALIYETI YOK DENECEK KADAR KÜÇÜK BIR MIKTARDIR.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.