Okulun Adı:
Zonguldak İlköğretim Okulu
Hazırlayan Öğrenciler:
Duygu İNCE
Esma Nur DİKMEN
Danışman Öğretmen:
Burcu KILIÇ
ARABA YIKAMASI SIRASINDA KULLANILAN SUYUN GERI DÖNÜŞÜMÜNÜN YAPILMASI ILE SU SARFIYATINDA TASARRUF SAĞLAMAK VE DETERJANIN TOPRAKTA ATIK OLARAK BIRIKIP CANLILARA ZARAR VERMESINI ENGELLEMEK.
PROJE HEDEFİ:
1-ARABA YIKAMA SIRASINDA KULLANILAN SU SARFIYATINI AZALTMAK. 2-ARABA YIKAMA SIRASINDA KULLANILAN DETERJANIN YENIDEN KULLANIMINI SAĞLAYARAK ,DOĞAYA ATIK OLARAK ZARAR VERMESINI ÖNLEMEK.
PROJE ÖZETİ:
SISTEMIMIZDE ARABA YIKAMA IŞLEMINDEN SONRA SU MAZGALDAN GEÇIRILEREK IÇINDEKI KALIN PARÇALARDAN ARITILIYOR. DAHA SONRA SU ANYONIK KLOR FORMLU REÇINEDEN GEÇIRILEREK DETERJANIN TUTULMASI SAĞLANIYOR. BU IŞLEMDEN SONRA SU ÜZERINE TUZ DÖKÜLEREK 2. KEZ REÇINEDEN GEÇIRILIYOR. BU SAYEDE REÇINEDE TUTULAN DETERJANIN TEKRAR KULLANILMASI SAĞLANIYOR. KÖPÜREN SU HORTUMDAN GEÇIRILEREK ARABA YIKAMADA KULLANILIYOR.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
ARABA YIKAMA SIRASINDA KULLANILAN SU MIKTARI ARAŞTIRILDI. SUYUN IÇERISINDEKI DETERJANIN TUTULMA YOLLARINI BULMAK IÇIN ZKÜ KIMYA BÖLÜMÜNE GIDILDI. REÇINE TEMINI IÇIN ÇATES MÜDÜRLÜĞÜNE GIDILDI. MAKET OLUŞTURULDU. SISTEMIN ÇALIŞIP ÇALIŞMADIĞI DENENDI.
KULLANILAN YÖNTEMLER:
ARAŞTIRMA, SÜZME IŞLEMI KIMYASAL ARITIM GÖZLEM
ULAŞILAN SONUÇLAR:
YIKAMA SIRASINDA KULLANILAN SUYU REÇINEDEN GEÇIRDIKTEN SONRA AYNI SUYU TUZ EKLEYIP TEKRAR REÇINEDEN GEÇIRDIĞIMIZDE GÖRDÜKKI SU TEKRAR KÖPÜRDÜ. BU BIZE DETERJANIN TEKRAR KULLANILABILDIĞINI GÖSTERDI. SUYUN ISRAFIDA ÖNLENMIŞ OLDU.
SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLMESİ:
13 MILYON 500 BIN KAYITLI ARAÇ BULUNAN ÜLKEMIZDE ARAÇLARIN BIR KEZ YIKANMASINDA YAKLAŞIK 675 MILYON METREKÜP SU HARCANMAKTADIR. KARAYOLLARINDA SEYAHAT HALINDE IKEN BIR ARAÇ HER MOLADA YIKANMAKTADIR. BUNLARI GÖZ ÖNÜNE ALDIĞIMIZDA BIZIM PROJEMIZİN HEM ÜLKE EKONOMIMIZE HEMDE DÜNYA EKOSISTEMINE YARAR SAĞLAYACAĞI GÖRÜLMEKTEDIR.
KAYNAKLAR:
WWW.INSAAT-YAPI.GEN.TR/SHOW_URUN.PHP?CATID=109 HTTP://WWW.CEV-AR.COM.TR/ HTTP://WWW.AKVARYUM.COM/FORUM/ANYON_TUTUCU_RECINELER_K26532.ASP?PN=1
PROJENİN TAKVİMİ:
EKİM 1-2. HFT : SORUNUN TESPIT EDILIP ÇÖZÜM YOLUNUN BELIRLENMESI EKIM 3-4.HFT: KAYNAK TARAMASININ YAPILMASI. KASIM 2.3.4 HFT:ZKÜ. KIMYA BÖLÜMÜNDEKI ÖĞRETIM GÖREVLILERIYLE GÖRÜŞÜLÜP BILGI ALINMASI. ARALIK 1.2.3.HFT:MAKET IÇIN GEREKLI ARAÇ GERECIN TEMIN EDILMESI. OCAK 1.2.3.HFT:MAKETIN DENENMESI OCAK 4. HFT: BILGILERIN BENIM ESERIM YARIŞMASI SAYFASINA GIRILMESI.
PROJE BÜTÇESİ:
50 TL
DESTEK ALINAN KİŞİ VE KURUMLAR:
ZONGULDAK KARAELMAS ÜNIVERSITESI KIMYA BÖLÜMÜNDEN DOÇ. DR. MEHMET AKYÜZ ÇATALAĞZI TERMIK SANTRALI MÜDÜRÜ MUZAFFER GENÇOĞLU