İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
BU BENİM ESERİM MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI
PROJE AMACI: DETERJAN KALINTILI SULARLIN BİTKİ GELİŞİMİNE OLUMSUZ ETKİSİNİN GÖZLEMLENMESİ.
PROJE HEDEFİ: DETERJAN KALINTILI SULARLA SULANAN BİTKİLERİN GELİŞİMİNİ İNCELEMEK VE DETERJAN KALINTILARININ BİTKİ GELİŞİMİNE OLUMSUZ ETKİSİNİ GÖZLEMLEMEK.BİTKİLERDEN YOLA ÇIKARAK İNSAN VÜCUDUNA ALINAN DETERJAN KALINTILARININ YOL AÇTIĞI OLUMSUZLUKLARA DİKKAT ÇEKMEK.
PROJE ÖZETİ: Deterjan kalıntılarının canlılar üzerindeki olumsuz etkisini göstermek amacıyla % 0,1, % 0,2,% 0,3, %0,4 %0,5, %0,6, %0,7, %0,8, %0,9, %1.0 oranlarında deterjan çözeltileri hazırlanıp nohut ve fasulye bitkilerinin çimlenmesi sırasında bu çözeltiler kullanıldı.Tohumlar çimlenene kadar bu çözeltilerle sulandı.Bir grupta da yalnızca su kullanılarak kontrol grubu oluşturuldu.Süresi henüz bitmemiş olan projemizde deterjan oranı artan çözeltilerde bitki çimlenmesinin azaldığı gözlenmiştir.
GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: Marketlerde satılan ve evlerimizde kullandığımız ve bol miktarda asit, fosfat, klorür ve adını telaffuz edemediğimiz kimyasallar içeren temizlik malzemeleri insan sağlığına ve ekolojik dengeye zarar vermektedir.Projemizde deterjan kalıntılarının canlılar üzerindeki olumsuz etkisini göstermek amacıyla çeşitli konsantrasyonlarda deterjan çözeltileri hazırlayıp mercimek,nohut ve fasulye bitkilerinin çimlenmesi sırasında bu çözeltiler kullanıldı.Bu amaçla % 0,1, % 0,2,% 0,3, %0,4 %0,5, %0,6, %0,7, %0,8, %0,9, %1.0 oranlarında deterjan çözeltileri hazırlandı.Her çözelti ile 4?er tane nohut, 4?er tane fasulye tohumu ayrı kaplarda sulanarak çimlenmesi gözlendi.Bir grupta da yalnızca su kullanılarak kontrol grubu oluşturuldu.Böylece toplam 22 adet deney kabı kullanıldı.Proje hala çimlenme aşamasına devam etmektedir. Süresi henüz bitmemiş olan projemizde tohumların çimlenmesinde deterjan oranı artan çözeltilerde bitki çimlenmesinin azaldığı gözlenmiştir. Deneyin şu andaki verilerine bakarak genelleme yapmak gerekirse deterjan kalıntılarının canlı sağlığını olumsuz etkilediğini gözlenmiştir.Buna göre aşağıdaki basit tedbirleri alırsak daha sağlıklı bir hayat yaşamış ve çevreyi daha az kirletmiş oluruz.Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla birlikte nehirlere karışır. İçinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik ürünlerini kullanın. Deterjan kullanırken ambalajın üzerinde yazılan tarifeye uygun miktarda kullanılmalıdır,iyice durulanmalıdır.İyi durulanmayan kaplarda kalan deterjan kalıntıları vücutta zamanla birikir. Kısa vadede etkileri hissedilmeyen bu deterjan kalıntıları, uzun vadede vücutta birikerek kanserojen etki yapmaktadır. Vücutta birikerek hücre zarını bozup, hücreyi zararlı maddelere karşı savunmasız hale getiren deterjan kalıntıları, böylece kanser oluşumunu hızlandırmaktadır. Kullanma dozu etikette belirtildiği kadar ayarlanmalıdır. Fazla kullanmak daha iyi temizlik sağlamazken, hem sağlığımıza, hem de çevreye daha çok zarar verir.