DENİZ SUYUNDAN TATLI SU ELDESİ

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

BU BENİM ESERİM MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI

PROJE AMACI:
Dünyayı ve ülkemizi yakından ilgilendiren bir kuraklık riskiyle karşı karşıyayız. Bunun bilinciyle üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde deniz suyundan tatlı su elde ederek kuraklık tehlikesine karşı kolay ve ekonomik bir çözüm bulmayı amaçladık.

PROJE HEDEFİ:
GELECEKTEKİ EN ÖNEMLİ SU KAYNAKLARININ DENİZLER OLACAĞINI DÜŞÜNEREK DENİZ SUYUNDAN TATLI SU ELDE ETMEYİ HEDEFLEDİK. KENDİ YAPTIĞIMIZ GÜNEŞ PİLLERİNİ KULLANARAK ISI ELDE ETTİK. ISI ETKİSİYLE TUZLU SUYU DAMITARAK SAF SUYA DÖNÜŞTÜRDÜK.

PROJE ÖZETİ:
Bu projeye küresel ısınmanın ve bilinçsiz su tüketiminin bir sonucu olan susuzluğun önüne geçecek bir çözüm arayışıyla başlandı. Deniz suyundan içme suyu elde etmek için güneş enerjisinden yararlanıldı. Deniz suyu büyükçe bir havuzda toplanıp üzeri camdan bir çatı ile kapatıldı. Sera etkisi yaratılarak suyun buharlaşması sağlandı. Buharlaşan su camla temasa geçtiğinde soğuğun etkisiyle yoğuştu. Bu sayede su tuzundan arınmış olarak sistem içerisindeki temiz su kanallarında toplandı.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
Proje takvimi: deniz suyundan tatlı su elde edilecek düzeneğin kurulması 1 ekim-28 aralık 2007 Kullanılan yöntemler: literatür taraması, düzeneğin oluşturulması, yapılan deneylerle projenin sonuçlandırılması Bütçe : 100 ytl Sonuçlar ve tartışma: bu projeye susuzluğun önüne geçecek bir çözüm arayışıyla başladık. İçme suyu, günlük kullanım ve tarımsal alanda kullanılacak su kaynaklarını arttırarak susuzluk sıkıntısının azaltılabileceğine inanıyoruz. Sonuç olarak deniz suyu kaynak olarak kullanabildiğimiz sürece, yağmur yağmadı veya barajlarda yeterli seviyede su kalmadı gibi kaygılar ortaya çıkmayacaktır. Çünkü üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz ve milyarlarca metreküp deniz suyu hemen yanı başımızda. Güzel ülkemizde bu konuda gerek özel gerek devlet kanalı ile- çeşitli yatırımların teşvik edilmesi geleceğe daha güvenli bakabilmek ve yaşamın kaynağı olan kullanılabilir su kaynaklarını tüketmemek açısından son derece önemlidir. KAYNAKÇA 1.Karpuzcu M (2004) Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü, Kubbealtı Neşriyat,Istanbul. 2.Kurgun E,Aydın N, Tarkay N (2003) Çevre El Kitabı.Aydoğdu Ofset Matbaacılık,Ankara. 3.Özkaya A ve ark. (2006) Çevre Bilimi.Anı Yayıncılık, Ankara. 4.Watson RT and Core writing team,(2001) Climate Change 2001 Synthesis Report,Cambridge University Press,USA,40,87. 5.EKOLOJİ dergisi 6.DSİ İnternet sitesi 7.http://www.biltek.tubitak.gov.tr/tekno_tezgah/tekno_tezgah.php?proje_id=327 8.ŞEN ,Zekai ,?Su Kaynakları ve Önemi`?, Sınır Aşan Sularımız, Su Vakfı Yayınları,İstanbul 2002 ,s.22 9.Zehir, Cemal, ?Son Gelişmeler Işığında Ortadoğu?da Su Meselesi?, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü