İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI
Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması
DAHA ÇOK OYUN ALANI İSTİYORUM
Okulumuzun dikdörtgen şeklinde olan bahçesinden daha çok yararlanmak ve tüm arkadaşlarıma yetecek kadar oyun alanı açmak için bu projeyi düşündük.
Amacımız; elimizde olan alanları daha verimli kullanabilmek, güvenlik açısından daha sağlam yapılar oluşturabilmek ve dış görünüm olarak okulumuzu çok daha yüksek bir noktaya getirmek.
Doğada altıgen şeklini kullanan canlılar bitkiler aradık ve hemen yakınımızdaki bal petekleri dikkatimizi çekti. Bal petekleri altıgen dizilimleri sayesinde hem dayanıklılıklarını artırmışlar hem de bir lobdan diğerine olan akışı hızlandırmışlardır. O halde okulumuz içindeki alanlar da altıgen bölgelere ayrılarak hem sağlamlık desteklenir hem de malzeme kaybı daha aza indirebilir diye düşündük.
Elimizde bulunan alanları verimli kullanabilmek ve sağlam yapılar oluşturabilmek için bir araştırma yaptık. Yararlandığımız kaynaklar bize şu bilgileri verdi. Üç farklı şekil üzerinde araştırma yaptık.
Bir alanı dikdörtgensel bölgelere ayırırsak alandan en iyi kazanç sağlanır fakat dayanıklılığı en düşük olur.
Bir alanı dairesel bölgeler ayırırsak dayanıklılığı maksimum olur ama alandan en fazla kayıp görülür.
Bir alan eğer altıgenlere bölünürse hem dayanıklılığı iyi olur hem de aynı alana daha çok altıgen yerleşir. Böylece okul bahçesinden daha fazla yararlanabilecektik.
Altıgen şeklin bu özelliğini denemeye karar verdik. Dikdörtgen ve altıgen şekilleri karşılaştırdık. Sonuçları dinamik çizimler yardımıyla gösterdik.
Verilen birinci şekil de kısa kenarı 6√3 uzun kenarı 18 cm olan dikdörtgen gösterilmiştir. Köklü ifadelerin yaklaşık değerleri kullanılarak işlem yapılmıştır. Bu işlemlere göre dikdörtgenin alanı kısa ve uzun kenarların çarpımından 108√3 cm2 dir.
Bize aynı alanı verecek ama daha fazla oyun alanı kalmasını sağlayacak bir başka şekil üzerinde çalıştık. Üzerinde çalıştığımız şekil bir kenarı 6√2 olan düzgün altıgen şeklidir. Düzgün altıgenin alanı içinde altı tane eşkenar üçgen olduğu için kolaylıkla bulunabilir. Altıgenin alanı 108√3 cm2 dir.
Üçüncü adımda ise elimizdeki düzgün altıgen altın orana uygun hale getirilerek hem mimari açıdan hem de depreme karşı dayanıklılık açısından güçlendirilebilir.
Böylece daha çok oyun alanı fikrimizi destekleyen şeklin altıgen olduğunu gördük.