ÇÖZÜNMÜŞ GÜBRE İLE SULAMA

İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE ÇALIŞMASI

BU BENİM ESERİM MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ PROJE YARIŞMASI

PROJE AMACI: Toprağa dağınık ve gelişigüzel yapılan gübreleme ile, gübre havuzunda çözündükten sonra damlama yada yağmurlama yöntemi ile bitki köklerine yapılan gübrelemenin, bitkinin gelişimine ve çevreye etkilerini karşılaştırmak.

PROJE HEDEFİ: 1- SUDA ÇÖZÜNMÜŞ HALDE SULAMA İLE BİTKİYE VERİLEN AHIR GÜBRESİ İLE KURU HALDE TOPRAĞA SERPİLEN AHIR GÜBRESİNİN BİTKİYE ETKİSİNİ KARŞILAŞTIRMAK. 2- AŞIRI GÜBRE KULLANIMI VE BUNUNLA BİRLİKTE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ AZALTMAK. 3- DAĞINIK GÜBRELEME İLE AŞIRI SULAMA VE NETİCESİNDE SU İSRAFI , TUZLANMA VE YER ALTI SULARI KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK.

PROJE ÖZETİ: Aynı özelliklerdeki toprakta yetiştirdiğim bitkilerden birini ahır gübresini çözüp süzdükten sonra damlama sulama yöntemiyle suladım. Diğer saksıdaki bitkiyi kuru ahır gübresi serperek suladım. Tahminlerimin aksine kuru gübre serpilen saksıdaki bitkiler diğerine göre daha iyi gelişim gösterdi. Bitkilerin boy uzunluğu ve yaprak sayısı daha fazla oldu.

GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER: Gübreler yeterli miktarda ve uygun şekilde kullanıldığı zaman, tarımda önemli bir rol oynar. Ancak, aşırı ticari gübre kullanımı ve haddinden fazla hayvan gübresi, çevre için ciddi kirliliklere yol açar, sulama ve yağmur etkisiyle yer altı ve yerüstü suları kirlenir, bu sulardan faydalanan canlılar olumsuz etkilenir. Gübre olarak kullanılan hayvan artıklarının , uygun şartlar altında işlenmeden, kontrolsüz şekilde toprağa bırakılması durumunda, bitkiye faydası ile birlikte bozulma sonucunda görüntü kirliliği ve kötü kokular yayılır. Aynı zamanda çözünmesi için aşırı sulama sonucu toprakta tuzlanma olur, su kaybı ve istenmeyen zararlı otlar çoğalır. Tarımda bu gübrelemenin olumsuz etkilerini en aza indirgemek için yaptığım projede, aynı büyüklükte, gübre karıştırılmamış eşit miktarda toprak içeren, aynı şartlarda iki saksıdaki fasulye bitkilerini çimlendirdim. Bu aşamadan sonra bir saksıya işlenmiş kuru gübre serperek suladım. Diğer saksıya da daha önce kullanılan gübre ve suyun yarı miktarlarını karıştırarak çözündürdüm. Plastik bir hortum ile süzgeç kullanarak bitkinin köklerine damlattım. Sıcaklık ve ışık şartları aynı olan saksılara bu işlemleri haftada bir, iki ay süreyle tekrarladım.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.