COĞRAFYA PROJESİ – ADIYAMAN’DAKİ ÇAT BARAJI ÜZERİNDE BULUNAN YÜZEN ADALAR

ADIYAMAN’DAKİ ÇAT BARAJI ÜZERİNDE BULUNAN YÜZEN ADALARIN SABİTLENEREK
EKOTURİZM KISTASLARI İLE İLÇEDEKİ TURİZMİN CANLANDIRILMASI VE İLÇE
EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMASI

Çelikhan Çat Barajı üzerinde Dünya’da benzeri bulunmayan (yaklaşık olarak 2 bin yıllık bir süreçte meydana geldiği ve 2-4 metre kalınlığında ve bir futbol sahası genişliklerinde olduğu tespit edilen, üzerinde çeşitli etkinliklerin yapılabildiği, tamamen organik olan) irili ufaklı çok sayıda yüzen adacıkları bulunmaktadır.

Çat barajında mevsimsel olarak su seviyesinin yükselip alçalması ve dalgalanmalar nedeniyle yüzer durumda olan, ülkemizde ve dünyada eşme çok az rastlanan doğa harikası bu çim adacıklar kıyıya vurmakta, baraj suyunun tarımsal amaçlı olarak kullanılması nedeniyle de su seviyesinin düşmesi sonucu kıyıda kalmakta, korumasız durumda olan bu çimlerin gol kıyısına gelip maalesef günden güne yok olmaktadır. Kıyıya vuran adalar torf alımı için tahrip edilmektedir.

Bölgede yüzen adalar korunma amaçlı sabitlenerek üzerinde çeşitli faaliyetlerinin geliştirilıp(organik tarım, sportif faaliyetler, piknik alanları, hayvanat bahçesi vb.) bölgenin estetik, görsel ve tabiat varlığı değerlerini eko turizm kıstasları ile bu gün ve sonraki nesillerin kullanımına sunulması amaçlanmıştır. Adaların sabitlenmesi sonucunda alternatif gelir kaynakları ile ilçe ekonomisine katkı sağlanacaktır.

Bölgede farklı mevsimlerde fotoğraflarla gözlem yapıldı. Çelikhan ’da yaşayan farklı meslek, cinsiyet ve yaş gruplarından 150 kişi ile anket yapılarak ilçe halkının yüzen adaların kullanımı ile ilgili bilgileri, beklentileri öğrenilmeye çalışılmıştır. Ayrıca ilçe kaymakamı Murat Uz Bey ile mülakat yapılarak yüzen adaların sabitlenmesinin ve turizme kazandırılmasının ilçeye sağlayacağı katkılar sorulmuştur.

Yüzen adaların sabitlenerek turizme kazandırılması sonucunda ilçeye gelen yerli ve yabancı turist sayısı artacak, ilçenin gelir düzeyinde artış olacak, farklı iş kollarında istihdam artacak böylece işsizlik azalacak, yerel ürünlerin üretiminde artış olacak ve buradaki flora ve faunanın zarar görmesi engellenmiş olacaktır.

İSTANBUL ÖZEL BURÇ SAFİYE SULTAN FEN LİSESİ
DANIŞMAN: Zeynep ÇAKIR

ÖĞRENCİ
Süreyya DAĞDEVİREN

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.