Milli Eğitim Bakanlığı ile AKP’ye yakınlığı ile dikkat çeken Nurcu Hizmet Vakfı arasında imzalanan protokol kapsamında, Mersin’de pansiyonlu okullarda akşam saatlerinde “Değerler Eğitimi” konulu ders verildiği, derslere aralarında imamların da olduğu çeşitli meslek gruplarından vakıf üyelerinin girdiği ortaya çıktı.
Öğrencilerin baskıyla katılımının sağlandığı derslerde, salonlardaki masa ve sandalyelerin kaldırılarak medrese düzeninde yerlere halılar serilip minderler konulduğu, Said-i Nursi’nin risalelerinden bölümler okunduğu ve derslerin demokrat özellikle de Eğitim-İş’e üye öğretmenlerin pansiyonda görevli olmadığı günlerde yapıldığı bilgileri sendikamıza ulaşmıştır.
Hizmet Vakfı Mersin İl Koordinatörü’nün Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sunduğu 53 kişilik “gönüllü öğreticiler” listesinde 27 öğretmenin yanı sıra, 5 memur, 3 öğretim görevlisi, 3 mühendis, 2 tekniker, 2 imam, birer işletmeci, doktor, peyzaj mimarı, icra müdürü, kimyager ve 6 gönüllü öğreticinin yer alması dikkat çekicidir.
Eğitimin niteliğini yükseltmek ve çocukların özgür, akılcı ve sorgulayan bireyler olarak yetiştirilmesi için en küçük bir adım atmayan siyasi iktidar, eğitim sistemini kendi ideolojileri ile dinin ve tek bir mezhebin kurallarına göre biçimlendirmeye çalışırken sınır tanımamaktadır. Cumhuriyetin kazanımlarından geri dönüş sürecini hızlandırmak isteyen ve bunun için hızla bilimsel eğitimden uzaklaşan AKP iktidarının değerler eğitiminden anladığı tek şey cemaat ve tarikat mensuplarının önderliğinde verilen din eğitimidir.
Çocuklarımıza baskıyla dayatılan bilim ve pedagojiden uzak bu tür uygulamalar, onların kişisel ve sosyal gelişimi açısından son derece sakıncalıdır. Eğitim-İş olarak siyasi iktidarı, eğitim alanı ile inanç alanını birbirine karıştırmaktan, çocuklarımızı kendi ideolojik hedeflerine ulaşmak için kullanmaktan vazgeçmeye çağırıyor, Milli Eğitim Bakanlığı’nı ve Mersin Valiliği’ni bu tür bilim dışı ve pedagojik açıdan son derece sakıncalı uygulamalara derhal son vermeleri konusunda uyarıyoruz.
MERKEZ YÖNETİM KURULU