ÇOCUKLARIMIZA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞINI NASIL KAZANDIRABİLİRİZ ?

blog yazarı
Büşra Yıldırım

Kitap okumak kendi küçücük dünyamızı genişletmeye yarayan yegane araçtır. Öğretmenler ve ebeveynler olarak bu alışkanlığı çocuklarımıza kazandırmak da en büyük gayelerimizden bir tanesidir. Kitap okumanın faydaları konusunda bir bilince sahip iken, bu özelliği kazandırabilme konusunda ise aynı bilince maalesef ki sahip değiliz.
Çocuklarımıza bu alışkanlığı kazandırabilmek için öncelikle kendimizden başlamamız gerektiğini bilmemiz gerekir. Unutmamalıyız ki çocuklarımıza  ‘yap-et ‘diyerek davranış kazandıramayız. Bunun için ;

  • Onlara mutlaka rol model olabilmeliyiz. Çocuğuna kitap okuma özelliği kazandırmak isteyen anne- babalar, kitap okuyan anne-babalar olacaktır. İdollerinin kitap okuma görüntüsü zihinlerinde canlanan çocukların kitaplarla bütünleşmesi daha kolay olacaktır. Çocuklarımızın anne-babalarının kitap okumak için özel vakit geçirdiğini görmeleri gerekir.
  • Beraber yapılan etkinliklere mutlaka kitap okumayı eklemeliyiz. Beraber kitap fuarlarına giderek , kütüphanelerde kitapçılarda vakit geçirerek kitapları hayatımıza dahil edebilmeliyiz. Kitapları alış verişe  dahil ederek “Kitap bir ihtiyaçtır” mesajı vermeliyiz.
  •  Onlar için çocuk dergilerine abone olabiliriz. Çocukların kendi adlarına gelen bir dergi sahiplenmelerini sağlayacak ve  çekici hala gelecektir.
  • Çocuklarımız okuduğu kitabı anlatırken mutlaka sonuna kadar içtenlikle dinlemeli, onların heyecanına ortak olabilmeliyiz. Kitap ile ilgili sorular sorarken doğrudan  hadi anlat demek yerine , “Kitap kahramanı sen olsaydın ne yapardın?” gibi onları düşündürmeye ve kitabın içine girebilmelerine vesile olan, heyecanlarını tetikleyen sorular sorabilmeliyiz.
  • Çocuklarımızla beraber öykü oluşturmak, yarım kalan bir öyküyü tamamlamak gibi etkinlikleri hayatımıza dahil etmek ve eğlenceli hale getirmek, hem yazma yeteneklerini geliştirecek hem de kitaplara olan bağlarını kuvvetlendirecektir.
  • Çocuklarımızın kitapla bütünleşebilmeleri için okuduklarını zihninde canlandırabilmeleri gereklidir. Bunun için radyo tiyatroları oldukça etkilidir. Radyo tiyatroları sayesinde hayal içerisinde sürdürülebilir imaj geliştirilir. Bu da okuma alışkanlığı için oldukça önemlidir. Bazı kitapların filmleri vardır. Önce filmini izleyip daha sonra kitabını okumak da zihinde canlandırabilme yeteneğini kazandırma da etkilidir. Böylelikle görsel zekaları da gelişmiş olacaktır.
  •  Yaptığımız hatalardan bir tanesi  kitap okumayı tamamen ödüle bağlamaktır. Ödüle bağladığımız zaman ödül amaç, kitap ödüle ulaşmak için bir araç olur. Çocukta halihazırda hiç motivasyon yoksa çocuğa ilk deneyimi yaşatmak için ödül faydalı olabilir fakat bunu sürekli  hale getirmek yanlıştır. Önemli olan iç motivasyonu sağlayabilmektir. Sürekli dış motivasyonla davranışı sürdürmek mümkün değildir.

Unutmamalıyız ki okuyan çocuk okuyan yetişkin olur. Okuyan yetişkin okuyan çocuk yaratır.