Çocukları edebiyattan değil, yetişkinlerden koruyun!

Eğitimde Edebiyat Seminerleri’nde konuşma yapan Necdet Neydim:

Çocukları edebiyattan değil,
yetişkinlerden koruyun!

Günışığı Kitaplığı tarafından 4 Mayıs’ta FMV Işık Ortaokulu’nda altıncısı düzenlenen Eğitimde Edebiyat Semineri’ne 300’e yakın eğitimci katıldı. Seminerde konuşan Yard. Doç. Dr. Necdet Neydim, çocukları sakınmamız gereken esas tehlikenin edebiyatta değil, yetişkinlerde olduğunu söyledi.

Çağdaş çocuk ve gençlik edebiyatının uzman yayınevi Günışığı Kitaplığı’nın eğitimciler için düzenlediği Eğitimde Edebiyat Seminerleri’nin altıncısı 4 Mayıs 2013 Cumartesi günü FMV Işık Ortaokulu’nun katkılarıyla gerçekleşti. Öğretmen, kütüphaneci ve eğitim yöneticilerinin yoğun katılım gösterdiği seminerde, usta konuşmacılar Necdet Neydim, Adnan Binyazar, Feyza Hepçilingirler, çocuk ve gençlik edebiyatının ana başlıklarını masaya yatırdı.

Akademisyen, yazar Yard. Doç. Dr. Necdet Neydim, bir özgürleşme alanı olmasını beklediğimiz okullarımızın bugün fabrikasyon öğrenci yetiştirdiğini ve bunun öğrenci ve öğretmenlerin özgürlüğüne nasıl ket vurduğunu anlattı. Çocukları sakınmamız gereken esas tehlikenin edebiyatta değil yetişkinlerde olduğunu ifade eden Neydim, edebiyattan ahlakçılığın beklenmemesi gerektiğini çünkü ahlakçılığın, gerçekleri saptırdığı için en büyük ahlaksızlık olduğunu vurguladı. Edebiyat çocuklar için cazip kılınmadıkça, çocuğun edebiyatı değil, öğretmeni okuyacağını belirten Neydim, metinlerin okur üzerinde iktidar kuramayacağını, her zaman eleştirilmeleri gerektiğini hatırlattı ve öğretmenlere çocukların birikimlerini silen birer “silgi” olmamalarını öğütledi.

Edebiyatımızın usta kalemi Adnan Binyazar ise, Türkiye’de uygarlığın üç simgesi olan edebiyat, resim ve müziğin geriletildiğini söyledi; Fareler ve İnsanlar’ın müstehcen kabul edilmesinin, uygarlık karşısında bir utanç olduğunu belirtti. Okumanın bir tutku olduğunu anlatan yazar, edebiyatın öğretilemeyeceğini fakat edebiyatın öğrettiğini de hiçbir şeyin öğretmeyeceğini vurguladı. Yazar Feyza Hepçilingirler, Dr. Müren Beykan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen sohbette, kitap alışkanlığı yaratmak için, çocuğun ve gencin ilgi alanına göre seçilen kitaplara öncelik vermek gerektiğinin altını çizdi ve çocuğu fantastik edebiyatla buluşturmaktan korkmanın, onu aptal yerine koymak olduğunu vurguladı.

Seminerde sunum yapan öğretmenler, sınıflarında gerçekleştirdikleri yaratıcı okuma uygulamalarını aktarırken kütüphaneciler de kütüphane kurmaya yönelik çözüm önerilerini paylaştı.

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.