ÇOCUKLAR MUCİT DOĞMAZ !

blog yazarı
Mehmet Duran ÖZNACAR

Çocuklar Mucit Doğmaz!

Seri 1

10 yıl boyunca üstün yetenekli öğrencilerin proje danışmanlığını yaparak yüzlerce projeye imza attık. Ulusal ve Uluslararası birçok proje yarışması ve olimpiyatlarına hazırlandık, bazı projelerle ödüller aldık.

Öğrencilerimin bu deneyimlerini birçok ulusal ve uluslararası kongre, forum ve konferansta sunma fırsatı buldum. Bu konferanslarda proje tabanlı öğrenmeyle süregelen bir başarı öyküsünü anlatırken alınan ödülleri değil proje tabanlı öğrenmenin bir süreç olduğunu ve bu süreçte öğrencilerimin kazandığı beceriler üzerine odaklandım. Takım çalışması, etkin iletişim becerisi, yaratıcılık, problem çözme gibi becerilerin kazandırılmasında proje tabanlı öğrenmenin etkili olduğunu paylaştım.

Proje ekibimdeki öğrencilerin IQ düzeyinin 130 ve üzerinde olması onların dünyaya mucit olarak geldiği anlamını taşımadığı, aslında üstün performans göstermeleri için gerekli bir alt yapıya sahip olduklarının göstergesiydi.

Joseph Renzulli “Üstün Nitelikli” (Gifted) kişilerin üç farklı karakteristik insan davranışının birbiriyle etkileşimi neticesinde Üstün Performans gösterdiklerini savunur. Bu özellikler:

  1. Ortalama üstü yenetek
  2. Göreve adanmışlık (motivasyon)
  3. Yaratıcılık

Üstün nitelikli birey bu üç özelliği barındıran veya bu üç özelliğe sahip olabilecek bunun yanında bu özellikleri potansiyel olarak faydalı bir alana uygulayabilecek kişilerdir. Bir bireyin üstün bir alanda üstün performans ortaya koyabilmesi için ortalama üstü yeteneği ve yaratıcılığı ne kadar üst düzey olursa olsun bireyin aldığı görevi bitirme sorumluluğu, o göreve adanmışlığı veya motivasyonu ne kadar üst düzey ise ortalama üstü yetenek ve yaratıcılığın üstün performans olarak ortaya çıkması o kadar belirgin olacaktır. Üstün yetenekli bireylerle yaptığım çalışmalarda IQ düzeyi 132 olan bazı öğrencilerimin IQ düzeyi 155 olan öğrencilerimden daha üstün performans ortaya koyabildiklerini gözlemledim. Belirgin olan fark üstün performansın ortaya çıkmasında bireyin sahip olduğu motivasyon tetikleyici şekilde üstün performans göstermesini sağlamıştır.

Projenin tasarlanması, hayata geçirilmesi sırasında danışman öğretmenin sadece ürün olan proje üzerine odaklanıp aslında gözden kaçırdığı süreç ve bu süreçte kazandırılması veya geliştirilmesi gereken beceriler. Birçok proje yarışmasında bölge sergisi ve Türkiye finallerinde çok başarılı projeler olmasına rağmen ödül alamayan projelerde görevli öğrencilerimin bazılarında iletişim becerilerinin etkin olmadığını gözlemledim.

“Balcı kardeş, senin elin bal satıyor, ama yüzün sirke satıyor

Proje sunumlarında geri bildirimler ile öğrencilerimizin proje sunumlarında etkin iletişim kurmaları, sorulan soruları etkin dinleme, göz teması sağlama, vücut dilini kullanma çok önemlidir.

Bazı öğrencilerin proje hazırlıkları sırasında bir kağıt parçasını makasla kesemediğini gözlemledim. Psikomotor gelişimi akranlarına göre daha yavaş olan öğrenciler olduğu gibi 100 projenin sergilendiği bir proje yarışmasının Türkiye Finalinde farklı illerden gelmiş öğrenci ve danışman öğretmenlerin büyük kısmının öğrencim Berkay’ı tanıdıklarına şahit oldum. İkamet ettikleri sitede anne ve babası Berkay’ın anne babası olarak tanınıyordu. Berkay etkin iletişim kuran bir birey iken psikomotor becerileri geliştirilmesi gereken bir öğrenciydi…

Devam Edecek….

Paylaşımda ve Paylaşımla Kalın…

Mehmet Duran ÖZNACAR

Eğitimci-Yazar

Editör
Türkiye Eğitim Kampüsü - İlkokul ortaokul lise üniversite eğitim etkinlikleri duyuruları.