Çocuğunu Tanıyan Ebeveyn Olmak İçin 10 Altın Kural !

Ceren Moghaddam
Ceren Moghaddam

Çocuğunuzu tanıyan bir ebeveyn olmak da ne demek ? Onunla yakın bir ilişki içinde olmak, onun duygu ve düşünceleriyle uyum içinde olmak, onlara karşılık verirken anlayışlı ve şefkatli olmak demek elbette. Aynı zamanda, çocuğunuzun başarılı bir yetişkin olması için ihtiyaç duyduğu gerekli desteği, rehberliği ve yapıyı sağlayabilmek anlamına gelir. Çocuğunuzu tanıyan bir ebeveyn olmazsanız, ihtiyaç duydukları duygusal desteği ve rehberliği sağlamanız daha zor olabilir. Aile içinde meydana gelen iletişim çatışmaları ve uyumsuzlukların temel nedenlerinden birinin de bu tanışık olmama hali olduğunu söylemek çok da yanlış olmayacak sanırım. Çocuğunun tanıyan ve davranışlarına ilişkin nedenleri kavrayabilen bir ebeveyn değilseniz, çocuğunuzla ilişki kurmakta ve ihtiyaçlarını anlamakta zorluk çekebileceğiniz gibi, gerektiğinde disiplin sağlamakta da zorluk çekebilirsiniz. Çocuğunuzun büyüme yolculuğunda güçlü bir bağ kurmaya ve ona ihtiyaç duyduğu sevgi ve ilgiyi sağlamaya odaklanmanız önemlidir. Çocuğunuzla güçlü bir bağlar kurmanın yolları hiç de zor değil. Aile arasında gerçekleşecek basit erkinlikler dahi çocuğun gelişiminde çok büyük öneme sahiptir. Bu konuda zaman zaman zorlandığınızı hissetmeniz de oldukça normal, böyle zamanlarda yardımcı olması için gerekirse bir profesyonelden tavsiyeler alabilirsiniz.

  1. Çocuğunuzu dinleyin ve duygularını ciddiye alın. Bazen sadece dinlemek de iletişim kurmanın mükemmel bir yoludur. İhtiyacı olan tek şey bazen anlaşıldığını hissetmek olabilir. Öğüt, nasihat vermek yerine olaylara nasıl baktığını anlamaya çalışın, değerler açısından hatalı tepkiler olduğunu gözlemliyorsanız, doğru mesajları içeren hikayeler en büyük yardımcılarınız olabilir !
  2. Açık ve tutarlı beklentiler ve sınırlar oluşturun. Sınırları oluşturmak iletişimin kalitesi ve devamlılığı için çok önemli, kuralları birlikte koyun. Kural ihlali olduğunda sonuçlarına katlanabilme sorumluluğunu da paylaşın.
  3. Olumlu bir rol model olun. Çocuğumuzun olmasını istediğimiz şeyin tam kendisi olmak durumundayız. İlk öğrenme yöntemlerinin taklit etmek ve gözlem yapmak olduğu gerçeğinden hareketle davranışlarınızı gözden geçirin. Örneğin, telefonla çok fazla vakit geçirmesini istemiyorsanız, telefonla çok fazla vakit geçirmeyin. Yalan söylemesini istemiyorsanız, küçük ve masum olduğunu düşündüğünüz yalanları dahi söylemeyin. (Bu durum çocukların gerçek dünyayı algılamalarında da ciddi sorunlara yol açabiliyor.)
  4. Çocuğunuza zaman ayırın ve ilgi gösterin. Tanışık olma halinin en iyi yolu birlikte biriktirilen hikayelerdir ! Bu hikayeler bir film sonunda, kitap okuma sürecinde hatta sarma sararken bile oluşturulabilir !
  5. Sabır ve anlayış gösterin. Gelişim özelliklerini göz önünde bulunudurun. Çocukların her yaş için sahip oldukları davranış kalıpları var. Bunların hepsi onların dünyayı keşfetme, merak etme arzularının doğal bir sonucu. Bu anlama yolculuğuna eşlik etmeye çalışın.
  6. Çocuğunuzu risk alması ve hatalarından ders alması için teşvik edin. Sınırları aşmak istemesi yine yaş büyüdükçe karşılaşılacak temel davranış biçimidir. Yaşına uygun olarak koyduğunuz kuralları zaman içinde esnetebilir ona yeni sorumluluklar kazandırabilirsiniz.
  7. Çocuğunuzun bireyselliğine saygı gösterin. Her çocuğun kendi başına bir potansiyel olduğunu farklılıklarının olabileceğini unutmayın. Sizin gibi düşünmesini veya sizin gibi davranmasını beklemeden önce gerçekten nasıl bir mizaca sahip olduğunu bildiğinizden emin olun.
  8. Çocuğunuzun bağımsızlığını geliştirmesi için fırsatlar sağlayın. Yaşına uygun denemeler konusunda onu cesaretlendirin. Özgüvenini sağlıklı bir şekilde inşa edebileceği en huzurlu yerin sizin yanınız olduğunu biliyorsunuz.
  9. Çocuğunuzun başarılarını kutlayın.
  10. Birlikte kaliteli zaman geçirin.
Ceren Moghaddam
Muğla Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu. Tiyatro, Oyunculuk, Yaratıcı Drama, Müze eğitimi, Takım çalışması, Etkili İletişim, Beden Dili, Enneagram, Eğitim Yönetimi ve Denetimi, Liderlik, İkna teknikleri ve Hikayeleştirme (University of Michigan) , P4C (Montclair State University) aldığı eğitimler arasındadır. Türkiye Gençlik ve Çocuk Müzeleri Derneği yönetim kurulu üyesidir. İstanbul başta olmak üzere Türkiye ’nin pek çok ilinde kurumlara ve şahıslara danışmanlık yapmaya ve eğitimler vermeye devam etmektedir.