ÇOCUKLARDA PARMAK EMME DAVRANIŞI
Parmak emme, anne karnında başlayan bebeklikte de devam eden bir davranıştır. Bir çocuğun parmak emmesi, yaşamının ilk yıllarında bir tür refleks iken ilerleyen yıllarda bu davranışın azalması beklenir.

Ebeveynlerin parmak emmenin yaşamın ilk yıllarında oldukça doğal olduğunu bilmesi ve bu çerçevede çocuğa yaklaşması önemlidir. Ebeveynler, ilerleyen yaşlarda parmak emme davranışı gösteren çocuklarına karşı telaşa kapılabilir ve bu davranışı ortadan kaldırmak için çeşitli ceza yöntemlerine başvurabilir. Oysa uyarılmak, çocuğun bu davranışa daha çok yönelmesine sebep olacaktır.

Çocuklarda Parmak Emme Davranışının Sebepleri Nelerdir?
Parmak emme davranışı genellikle çocuklar uykuya dalarken, açken, yalnız kalınca, korkunca ortaya çıkar. Anne baba çok kontrolcü ve baskıcı bir tutum gösteriyorsa, kendine güvenini kazanamayan çocuk, parmak emme davranışı gösterebilir. Çocuklar anne babanın ilgisini çekmek amacıyla (örneğin, yeni kardeşi doğmuşsa) parmak emme davranışı gösterebilir. Çocuklar, anne babasının kendisiyle yeterince ilgilenmediğini düşündüğü zaman, anne babasının yeniden ilgisini çekebilmek için daha küçük bir çocuk gibi davranabilir. Çocuklar psikolojik sorunlar ve gerginlikler yaşadıkları zaman sıkıntılarını parmak emerek yansıtabilirler. Aile içinde problemler yaşanması (örneğin, anne babanın boşanması) çocukta bu davranışa sebep olabilir.

Parmak emme davranışı her zaman psikolojik bir problemin sonucu ya da nedeni olmayabilir. Tamamen bebeklik dönemindeki emme davranışının devamı olabilir. Özellikle bebeklik döneminde yalancı meme ya da uzun süren biberon kullanımının bir devamı ya da bu objelerin yoksunluğu olarak da devam edebilir. Yapılan klinik gözlem ve görüşmelerin sonucunda herhangi bir psiko-patolojik öyküye rastlanmayabilir. Parmak emen çocukta emilen parmaklarda ciddi tahriş ve yapısında bozulma, dişlerde ve ağız yapısında bozulma , buna bağlı olarak ses ve konuşmalarda bozulmalar görülebilir.

Peki parmak emme davranışı gösteren bir çocuğa nasıl müdahale edilmeli?

Davranışın altında yatan duygusal nedenler araştırılmalıdır. Öncelikli olarak davranış görmezden gelinmeli eğer sürüyorsa çocuğa bu davranışın zararları uygun bir dille anlatılmalıdır. Zorlamak, elini bağlamak, eline vurmak, eline acı sürmek gibi davranışlardan da kaçınılmalıdır. Parmak emme davranışının sıklığı ve etkisi göz önünde bulundurularak mutlaka bir uzmandan destek alımalıdır.