Proje Adı: ÇOBANIN HÜNERLİ ARMAĞANIYIM
CİLDİNİZE ,SAÇLARINIZA PARLAKLIK,
YARALARINIZA BULUNMAZ ŞİFAYIM,
BİLİN BAKALIM BEN KİMİM?
(çamsakızı)
Proje Amacı: Çatlamış ellere yüzde yüz organik çam ürünleriyle krem üretmek,çam ürünlerinin antiseptik özelliğinden faydalanarak mikroplarla savaşan alternatif madde üretmek
Giriş: Modern cerrahinin babası olarak kabul edilen Fransız doktor Ambroise Pare (1510-1590) yara tedavisinde terebentini(çam ağacı reçinesi) kullanmıştır.İyi neticeler alındığından 200 senelik süreçte etkili olmuştur.(Bilim ve Teknik Dergisi, sayı 529)
Çam sakızı(Terebenthina Communis):Solunum ve idrar yolları hastalıklarında ve açık yaralarda kullanılan etkili bir antiseptiktir.
Zaten yöremizde çam sakızı ; çıban,hemoroid,açık yaralar ,saçlar ve cildimiz için yıllar boyu uygulanageldiğini biliyorduk.Biz bunların bilimsel geçerliliğini inceledik.Yöremizde sunulan bu hipotezleri deneylerle test ettik. Halen devam etmekte olan deney gruplarımız da var. Biz burada sizinle olumlu sonuç aldıklarımızı paylaştık.
Bu projemizle bilimsel geçerliliği olan uygulamalara destek olmayı amaçlıyoruz.
Yöntem:Çalışmada bilimsel işlem basamaklarından faydalanmıştır(kontrollü deney,Gözlem yapma,verileri kaydetme,karşılaştırma,ilişkilendirme,karar verme vb.)diğer değişkenler sabit tutularak sadece çam sakızının etkisi incelenmiştir.
Bunun için köyümüzde uygulanagelen çeşitli hipotezleri bilimsel işlem basamaklarına göre test ettik.Bunlardan olumlu sonuç aldıklarımızı sizinle paylaşalım.
1) Kasım ,Aralık,Ocak gibi soğuk aylarda çam sakızını eriterek çatlamış elleri olan beş arkadaşımızın annesine(tarlada çalışan) sadece sağ ellerine ve sağ topukları üzerinde uyguladık.Sağ ve sol elleri,topukları arasındaki farkı üç gün arayla gözlemledik.Çam sakızının kurumuş ve çatlamış ciltlerine( derin topuk çatlaklarına bile )büyük oranda hem de gözle görülür bir şekilde etkili olduğunu gözlemledik.
2) Bundan başka mide yarası ve tahrişler için muhteşem bir formülümüz var.Çam kabuğunu toz haline getirdik.Çam sakızını yakmadan hafifçe erittik.Toz halindeki 100 gr çam kabuğu, 100 gr eritilmiş çam sakızı ve 200 gr saf balı karıştırdık.Macun kıvamında küçük top haline getirdik.
Endoskopi raporlarında aynı tanı konulmuş olan 4 kişi tesbit ettik.Bunlardan 2 kişiye(kontrol grubu) sadece doktor tedavisi uygulanırken diğer 2 kişiye (deney grubu) doktor tedavisine ek olarak bizim antiseptik maddemiz de iki ay süreyle aç karna uygulandı.Deney grubundaki hastaların şikayetlerinin bir ayda azaldığını iki ayda büyük oranda iyileştiğini gözlemledik.Deney grubundaki hastaların daha hızlı iyileştiğini ( iki ayda) gözlemledik.
3) Ambroise Pare (1510-1590) yara tedavisinde terebentini(çam ağacı reçinesi) kullanmıştır.İyi neticeler alındığından 200 senelik süreçte etkili olmuştur.(Bilim ve Teknik Dergisi, sayı 529)
Biz buradan yola çıkarak yumurta sarısı ,terebentin ve gül yağından oluşan karışımı hazırladık.Bu karışımı farklı bölgelerdeki açık yaralara uyguladık.Olumlu sonuçlarını gördük. Hem cildimize canlılık kazandırdığını hem de açık yaralar için çok iyi bir antiseptik olduğunu gördük.
Proje Bütçesi: 40 TL(arı bal,çam reçinesi,köknar sakızı vb.)
Proje Çalışmasının Takvimi:
10 Ekim-28 Ekim :Literatür taraması
28 Ekim-20 Ocak :Projenin uygulanması
Sonuçlar: Çam sakızının kurumuş ve çatlamış ciltlere( derin topuk çatlaklarına bile )büyük oranda hem de gözle görülür bir şekilde etkili olduğunu gözlemledik.
Bundan başka eritilmiş çam sakızı ;toz haline getirilmiş çam kabuğu ve bal karışımının doktor tedavisine destek olarak kullanımının mide yarası ve tahrişler üzerinde büyük oranda olumlu etkisi tesbit edilmiştir.çam sakızının
açık yaralar üzerinde de etkili olduğu görüldü.
Sonuçların Değerlendirilmesi:
Çam sakızı çok kuvvetli bir antiseptiktir.Cilde,mide mukozasındaki yaralar ve açık yaralar üzerinde çok olumlu etkisi var.Projemizle % 100 organik mikrop karşıtı maddeler ürettik.
Yara enfeksiyonlarında pansuman olarak 15.yy da kullanılan çam sakızı ; günümüzde bilimsel yöntemlerle desteklenirse daha organik antiseptikler üretilerek modern tıbba katkı sağlanır.
Kaynaklar:
1) www.biltek.tubitak.gov.tr.
2)
3) http://tr.wikipedia.org/wiki/Antiseptik
4) www.sifalibitkilerkilavuzu.com/bitki/camsakizi.html
5) www.genetikbilimi.com/genbilim/bitkilerhangihastaligacare. html