“Çırak” Dergisi Yayın Hayatına Başlıyor!
Öğretmenler-öğrenciler, tasarımcılar, mühendisler, çıraklar, kalfalar, ustalar ve tüm üretenler; artık üretimlerinizi paylaşabileceğiniz, üzerine fikir yürütebileceğiniz, paydaşlarınızla buluşabileceğiniz bir derginiz var: “Çırak” yayın hayatına başlıyor!
İki aylık periyotlarla çıkacak olan dergi, üretenlerin, inovatif fikirleri olanların kendini ifade edebileceği bir yayın olarak tasarlandı. Maker hareketinin birikimini belgelemeyi hedefleyen Çırak, henüz maker hareketiyle hiç tanışmamış maker adaylarına da sesleniyor. Böylece hedef kitlesini daha yenilikçi ve üretken kılacak bir buluşma ortamı yaratmayı ve maker kültürünü eğitim sistemi içerisinde yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
Çırak yalnızca basılı formatta çıkan bir dergi olarak tasarlanmadı, aynı zamanda hareketli web sitesi, seçilen projelere verilecek yıllık “Maker Oscarları” ile bütünlüklü ve kapsayıcı bir platform olmayı da hedefleri arasına koydu.
Çırak maker hareketiyle ilişkili etkinliklerin değerlendirmesini yaparken, maker gündemini takip ederek yeni etkinliklerden haberdar olmanızı sağlıyor. Sadece Türkiye’de değil dünyadaki maker hareketinin gündemini de sizler için sayfalarına taşıyor. Tüm maker’ları yakından ilgilendiren yenilikçi teknolojilerle ilgili fark yaratan makalelerin yanı sıra geliştirme kartlarından üç boyutlu yazıcılara, giyilebilir teknolojiden nesnelerin internetine kadar pek çok konuda maker projeleri de dergimizin olmazsa olmazları arasında.
Derginin yayın kurulu; eğitim teknolojileri, STEAM ve maker hareketi alanlarında çalışan ve farklı bakış açıları getiren isimlerden oluşuyor:
Burcu Aybat
Burcu Yılmaz
Altuğ Şeref
Batuhan Esirger
Buğra Ayan
Umut Erkal
Özcan Oğuz
Zehra Sayın
Yasemin Gülbahar
Selçuk Özdemir
Evren Tombul
Ayşegül Taşıtman
Ongun Tan
Gamze Sart
Kayhan Karlı
İlk sayımızın kapak konusunu “Maker Öğretmenler” olarak belirledik. Peki, kimdir maker öğretmen?
Maker öğretmen düşünür, sorgular, tasarlar, üretir, öğretir, öğrenir, yeniden dener, prototipler, iyileştirir, paylaşır. Büyük devrimlerin değil küçük icatlarla fark yaratmanın peşindedir. Maker öğretmen olmanın dijital devreler, robotlar ve kodlama yapmanın ötesinde bir şey olduğuna inanır. Maker öğretmen yeri gelir tasarımcı olur, mühendis, sanatçı, bilim insanı… Yeri gelir sadece öğretmeyi ve öğrenmeyi seven bir öğretmen olur. Onun maker öğretmen olmasının amacı ilham kaynağını keşfetmektir. Bazen de ilham kaynağının ta kendisi olmaktır hayali. Ama en büyük hayali de geleceği şekillendiren yepyeni bir nesil yetiştirmektir. Korkusuzca hayallerinin peşinden koşan, hata yapmaktan korkmayan ve yaşadığı çevrede ve dünyada fark yaratan bir nesil. Sevgili çırak, sakın teknolojinin soğuk yüzünden korkma. Sen de maker öğretmen olmanın büyüsüne kapıl. Gelecek için bir ışık da sen yak! Çocuklarımızın yolunu aydınlatmak için.
Eğitim teknolojileri, STEAM ve maker hareketi ile ilgili fikir, proje, haber ve makalelerinizi editor [at] cirakdergi.com adresine gönderebilirsiniz.